За по-чист въздух: 1000 лева глоба за стара кола в центъра на София?

Това е едно от предложенията за нискоемисионните зони
24 окт 2021 22:40, Нели Христова
120
За по-чист въздух: 1000 лева глоба за стара кола в центъра на София?
Снимка: БГНЕС

Солени глоби до 1000 лева за шофьорите, които влизат в центъра на София с по-стар автомобил. Идеята е санкцията да важи в дните със замърсяване на въздуха над нормата.

Ангел кара автомобил, произведен през 1997 година. Ако бъде засечен от камера в нискоемисионна зона в София, глобата за собственика се планира да бъде между 50 и 500 лева. Защото колата е частна.

Собственикът на 24-годишната кола е в центъра почти всеки ден.

„Чакам дъщеря ми и жена ми от училище. Иначе ми излиза много по-скъпо. Така ми излиза 20 лева на седмица”, обяснява Ангел пред NOVA.

Ако превозното средство е на фирма, санкцията може да стигне до 1000 лева. В тази група попада и Ивайло, който е търговски представител зад волана на служебен автомобил.

„Ме е моя колата, служебна е. Даже не знам дали има катализатор, дали замърсява въздуха”, признава Ивайло.

Освен какви ще са санкциите, в проектонаредбата е разписано и кои ще са нискоемисионните зони. Едната е идеалният център на София, а другата – в периферията до Южния парк. Първоначално в тях няма да се допускат само автомобилите със стикер от първа еко категория.

„Като първи сезон, като първа мярка, като стартирането на работата на тези групи, може би разумът говори, че трябва да се започне с, естествено, с най–ниската и най-замърсяващите автомобили”, обясни Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет.

Над 180 камери ще следят кой влиза и излиза от зоните за чист въздух. Информацията ще постъпва в Центъра за управление на трафика. Служителите ще проверяват всеки автомобил, засечен в центъра, от коя еко категория е. Ако не отговаря на изискванията, ще следват и санкциите.

Фактически налагането на глоби ще е възможно от юли 2022-ва година. А до тогава Ангел и семейството му се надяват да намерят изход от ситуацията със старата си кола.

„До една година най-много съм я сменил. Нямам пари за глоби. Предпочитам да ги дам за по-нова кола”, заявява Ангел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е лицемерно да спираш старите коли в центъра, като на 5км от центъра едни хора с по-тъмен естествен тен горят гуми и дрехи. Кофти, а? Това еко тиквите от Фрюксел дали го знаят?
31
7
 
16
 
! Отговори
Нестор преди 2 години
Програмистите са едни скъпо платени роби, които бачкат за евреи, араби, гърци, американци, български мутри и пр. Доскоро всичките работеха от едни кошари, на които за по-лъскаво им казваха офиси, но това не променя факта, че офисите са си своего рода кошари, в които има вкарано стадо, което се дои. Програмист и 20 хил. лева да получава пак бачка за някой друг, който изкарва повече от него и му казва какво да програмира. Сещаш ли се?
30
3
 
15
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Няма как всеки да е програмист
29
0
 
16
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Как със СРЗ от 1000 лв човек в Бг може да си позволи да има нов автомобил при положение че тези 1000 лв не му стигат да си покрие сметките за - ток вода парно интернет телефон гориво винетка застраховка данък сграда данък МПС годишен преглед храна Битови разходи дрехи социален живот и т н .ЧОВЕК В БГ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО МУ Е НУЖНА ЗАПЛАТА ОТ РОДА НА 8000 лв
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сертификатче тук стикериче там... носа от къщи навън няма да можем да си подадем без разрешително и печат, нито колата от гаража да изкараме. по времето на Тато беше направо свободия. навсякъде с изключение на гранични зони можеше да ходим. скоро личната кола ще бъде само за привилегированите. ще имате нищо и ще сте щастливи, че все още дишате безплатно.
27
1
 
10
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Как със СРЗ от 1000 лв човек в Бг може да си позволи да има нов автомобил при положение ме тези 1000 кв не му стигат да си покрие сметките за - ток вода парно интернет телефон гориво винетка застраховка данък сграда данък МПС годишен преглед храна Битови разходи дрехи социален живот и т н .ЧОВЕК В БГ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ЖИВЕЕ НОРМАЛНО МУ Е НУЖНА ЗАПЛАТА ОТ РОДА НА 8000 лв
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо, истински успелите хора не се фукат наляво, надясно. Те са усмихнати, спокойни, удовлетворени от успехите си. Живеят без поканозност. Успехът си личи и без да се натрапва нахално, ако ме разбираш /едва ли/. Фукнята е присъща на ***-първенюта.!
25
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само глоба за Стара кола в центъра,но и да се вземе книжката на всеки един ,който през двадесет и първи век, не може да изкара тридесет хиляди евро за нова кола среден клас.
24
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Програмисти или не, да ви кажа само, че карането на кола не е задължително!Който не може да си го позволи, дали защото не може да кара читаво или не му стигат парите - ами живеете в голям град и има градски транспорт! Освен това си има и велосипеди, тротинетки както и ходене пеша.
23
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали тези сеяндури наистина са загрижени за въздуха над София или по скоро за собствените си джобчета. Ако наистина бяха загрижени нямаше цената на тока да гони космически висоти а аз да се отоплявам на дърва и въглища като че живея в началото на 20-ти век. По времето на бай Тошо се отоплявах с два ел.радиатора Смядово. Плащах на месец и за двата 15 лв. Сега се опитах пак да се отоплявам на ел.радиатори и половината ми заплата отиде за ток. Ще буам дърва и *** и ще чадя като парен влак еко
22
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо (26)Ще го кажа максимално просто като за птоЦт прУграмист от провинцията!!Твоят дарак за 100 Хил лева за мен е пълен таралясник. Аз кола за под 500 К не карам !!!Отивай да доиш кравите на село и си вземи барутарника с теб!!Такива мизерници не ни трябват в София!!
21
3
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До ХристоНе знам откъде такава злоба у вас, и аз съм програмист и вземам хубава заплата, но нямам желание да злобея, какво Ви пречи и другите професии да са добре платени и всеки да може да кара нова кола или да има собствено жилище!!!
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си харесвам старите коли и не бих заменил за нищо ново.
19
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярна ще излезе приказката,че съвсем скоро всеки един: Неваксиниран,Хетеро сексуален,каращ десет годишен дизел индивид ще бъде обевяван за Престъпник!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-големия замърсител са горивата продавани в България. Дизела в България няма нищо общо с дизела в Саудитска Арабия. Българския има всякакви химикали, растителни добавки, рапица, отработено олио, но много малко от нефтения продукт. Същото важи и за бензина. Затова ив България въздуха е много по-замърсен. Просто тук се продава някава ги химична смес, която кара колите да вървят, а не нефтио производни горива.
17
14
 
26
 
! Отговори
катраници преди 2 години
Най-големите замърсители на въздуха са дизелаците,особено новите коли.Ако някой не вярва да остави запалена такава кола в затворен гараж и да остане вътре при колата.
16
4
 
36
 
! Отговори
115 преди 2 години
Борбата е за пари, а не за чист въздух, богатите ще си карат, а бедните ще ходят пеш, или с градския транспорт. Макар и да са им изправени автомобилите, а екостикерите ги дават според годините на автомобила, а не за реалното о му състояние.
15
2
 
15
 
! Отговори
сър ганЮ преди 2 години
Комплексарщина в действие!
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления чорап и служебното правителство да не слушат СО, че ще паднат от власт още преди да са дошли
13
2
 
50
 
! Отговори
помислете преди 2 години
Някой със стара кола, ако я кара 10 км един път в седмицата или още по-рядко, дали замърсява повече от нов автомобил, каран всеки ден по 50 км? И това го виждам често, а не говоря имагинерно.