Пиратки и бомбички само с разрешение на кметовете в София

Забраняват се в междублоковите пространства, около болници
35
Пиратки и бомбички само с разрешение на кметовете в София
Снимка: БГНЕС

Въвеждаме изцяло нов ред и правила за използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община, съобщи в общината председателят на Столичния общински съвет /СОС/ Георги Георгиев в присъствието на представители на организации за защита правата на децата с аутизъм.

Предложенията за промените в наредбата са подкрепени от десет общински съветници от различни политически групи в СОС.

Очаква се през втората половина на януари догодина да се приеме промяна в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община във връзка с използването на пиротехнически средства, уточни БТА.
Промените засягат употребата на пиротехнически средства от категория "Ф2" и "Ф3", които са основния източник на шум и стрес, обясни Георгиев.

Идеята е употребата на пиратки и бомбички от тези категории само и единствено сред разрешение на районния кмет.

Десет дни преди събитието /семейното тържество или друго/ се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба, обясни Георгиев.

Той каза, че наредбата ще забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Идеята по думите на Георгиев е да има ясен регламент, по който районните кметове могат да преценят дали да дадат разрешение. Възприели сме положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения, посочи председателят на СОС.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата, каза Георгиев. Той мотивира промените в Наредбата с множеството сигнали и оплаквания от граждани от неконтролируемите гърмежи в следствие на употребата на пиротехнически средства. Георгиев съобщи, че има и петиция, подписана от над 15 хиляди граждани във връзка с необходимостта от предприемане на мерки в тази посока.

Страдат децата от аутистичния спектър, които по данни на съответните организации в столицата са над 5 хиляди.
Подкрепа е заявена и от Фондация "Четири лапи" поради прякото влияние на пиротехническите средства върху домашните животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: кметбомбичкипиратки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова Година без пиратки, ракети, римски свещи НЕ е нова година!
10
2
 
19
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Нито някой ще го спазва, нито някой ще контролира.Поредната имитация на дейност в тази държава.Проблема се решава елементарно със забраната на продажбата им
9
4
 
4
 
! Отговори
Бойко РазбойникоФФ преди 2 години
Аз ще ги издавам срещу ЗАПЛАЩАНЕ!!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 2 години
Продължава писането на закони, които никой не смята да спазва нито пък властта смята да наказва ако не се спазват.Народното събрание и общинските съвети са излишни.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И са аз требе а се грабнем от Симитли да питам кмето у София мое ли а думтим.
6
4
 
1
 
! Отговори
Тези ме убиват преди 2 години
Нагряват ми главата от САТЕЛИТ като GPS явно по поръчка от ДАНС или МВР, инсулт или епилепсия ли трябва да получа за да са доволни от МВР и ДАНС!
5
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Дионисий - зарята сега как ще се забавлява?
4
0
 
10
 
! Отговори
ааа не бе преди 2 години
За София, фойерверки само в полето между Левски Г и Враждебна.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не го приемете преди празниците?
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има некъф страх.. С тез ковид ограничения
1
0
 
13
 
! Отговори
Митко Бомбата преди 2 години
Дооообре.......