96% от парите за снегопочистване вече били похарчени

Съветник от БСП пита къде отиват парите от такса Битови отпадъци
73
96% от парите за снегопочистване вече били похарчени
Снимка: БГНЕС

96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени. От планираните 26,3 милиона лева за цялата година до 30 септември са изразходвани 25,1 милиона. Това каза заместник-председателят на групата на "БСП за България" и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков, съобщиха от пресцентъра на БСП-София.

Той изтъкна, че няма яснота за какво се разходват парите от такса "Битови отпадъци", събрани от софиянци.

"Само за 2019 г. те са с 40,6  милиона лева повече от изхарчените по План-сметката за чистотата на града. Столична община получава от такса смет много по-високи приходи отколкото разходва за чистене и сметосъбиране",  обясни Таков и допълни, че за 2020 г. приходите от същата такса са 224.4 млн. лева, но общинската администрация вече близо година не е представила размера на реалните разходи за почистване на столицата. Били са заложени 217 млн.лева, но не се знае колко от тях са изразходвани за тези дейности.

По думите му през тази година разликата е още по-голяма - предвидени са 220 млн.лева, а за първите девет месеца са фактурирани 158 млн. лева.

"Явно няма да се изпълнят предвидените разходи. А общината очаква да получи от такса смет 230 млн. лева от софиянци“, заяви социалистът.

Според него и тази година отново ще останат около 30 млн. лева от таксата, които няма да бъдат  изразходвани по предназначение. Ето защо той иска ресорните заместник-кметове Десислава Билева и Дончо Барбалов да отговорят колко е разходът за 2020 г.

"Има възможност да се намали такса смет, защото парите от нея могат да се използват само за дейности по чистотата", счита Таков и е убеден, че е справедливо парите да се върнат обратно на софиянци.

"През последните години ние предлагаме намаляването й с 10 на сто. След като направим разчетите си, ще преценим дали да го предложим и за следващата година", заяви заместник-председателят на групата на БСП в СОС. Той припомни, че Столична община никога не изпълнява План-сметката, включително и тази година.

"Една от сферите, в които заложените пари не се използват, е за проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депа за отпадъци. Изпълнението там е по-малко от 60 на сто“, каза Таков. Той даде пример, че за изграждане на трета и четвърта клетка на депо „Садината" почти нищо не се прави, както и за рекултивацията на депото "Долни Богров". Неизпълнение има и при почистването на улиците.

"Единственото, което със сигурност се изпълнява, е изплащането на парите към сметопочистващите фирми. И това не е случайно", категоричен е Иван Таков.


73
Още по темата: СофияснягБСП-София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така е исъс сградната инсталация на тяхната фирма топлофикация по квадратура на апартамент вместо по техническите истински параметри по заложения проект
72
0
 
3
 
! Отговори
говореха чеще го изм преди 1 месец
кога ще изменят закона обирджиите от СО , събират такса битови опадъци на квадратура на апартамент , не и на човек и от необитаеми места и апартаменти и да ги дават на титан вълка и прочее мутри
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно то вали сняг от три месеца )сутрин даваха бившия главен секретар на МВР който работи в община софия,човека каза че глобата на фирмите които не почистват добре ,ще е глобен 2000 лв .много пара ) резервоар нафта на камион
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам колко е накапила даскалицата по руски, ама ще го отнесе яко. Аман и системата ако всичко е пратила в банкянските чекмеджета и не си е заделила за зор заман. 3 пъти ще се отрекат от нея.
69
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито Ви ново правителство!
68
2
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 1 месец
Тиквата не е, ама Фандъкова си е. Ако не си разбрал бюджета на София се управлява и за него отговаря именно Самоковската безличница и мижитурка.
67
9
 
2
 
! Отговори
А? преди 1 месец
Ама нали тиквата не е на власт от половин година и повече? Махнах калинки милинки смениха всичко и сега пари няма. Американците са го окрали.
66
4
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 1 месец
Алууу, кре**ените от ГЕРБ 62 и 63, питайте Фандъкова къде са парите. Парите за снега са към общините, не към държавата! Боже, колко *** мутренски електорат! Питайте Фандъкова как е успяла да окраде парите за снега преди снига изобщо да е завалял! Фандъкова - в затвора! Вън ГЕРБерските кметове!
65
1
 
14
 
! Отговори
Lina преди 1 месец
Прави ми впечатление, че агитката на Граб е в паника. Голямо отчаяние ги е обхванало, че са 96679 глуха . Ро ме са авторки на романи " дневниците на една к...а". То не е л.дилов- син.То не е труд в калта. Мъка. трудно - без възможност да се пълне чекмеджето. Мъка. И шИшан един заслабнал. данчо мЕнтата се кара по традиция. Класика родна миличка...
64
11
 
7
 
! Отговори
Точно казано преди 1 месец
Вие вярвате на думите на комунисти ?!
63
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хунтата на Радев опапала кинтите
62
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
96% от парите за снегопочистване вече били похарчени ------------- свиквайте с промените, харвардските мошеници ще чистят снега през лятото :)
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, ха! Тия пЪ - от СОС - се оляха! Или са предвидили извънредно малко пари (едва ли!) или са окрали всичко за 2 чистения. първото от които половинчато! Еми тогава - по една лопата да си купят Фандъкова, Таков и всички районни кметове и да ринат снега качествено следващия път! Без пари, разбира се... нали са ги изхарчили вече! )))
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как къде отиват? При вълка и гела
59
13
 
12
 
! Отговори
Винервур преди 1 месец
Герб да се връщат, че държавата затъна
58
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Еми тя годината свърши, парите са изхарчени, нищо странно няма...БСП пак дрънкат колко да не заспят
57
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре беше при Тиквун - крадяхте кой колкото може и никой не ви търсеше сметка. Беше важно само наеррме да отчитате в Чекмеджето 40% от откраднатото.
56
7
 
7
 
! Отговори
хи хи преди 1 месец
Нормално, такъв народ освен да го краднеш друго не заслужава...антиваксъри и разни плееебеи разпасени
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ-ДПС е коалиция на злото. Костов на времето каза "прокоба за България".
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синджира се върна, козата я няма. Оставка на герберастката мижитурка - пълнач на Чекмеджето.