96% от парите за снегопочистване вече били похарчени

Съветник от БСП пита къде отиват парите от такса Битови отпадъци
73
96% от парите за снегопочистване вече били похарчени
Снимка: БГНЕС

96% от парите за чистене на сняг в София са похарчени. От планираните 26,3 милиона лева за цялата година до 30 септември са изразходвани 25,1 милиона. Това каза заместник-председателят на групата на "БСП за България" и на Комисията по финанси и бюджет на СОС Иван Таков, съобщиха от пресцентъра на БСП-София.

Той изтъкна, че няма яснота за какво се разходват парите от такса "Битови отпадъци", събрани от софиянци.

"Само за 2019 г. те са с 40,6  милиона лева повече от изхарчените по План-сметката за чистотата на града. Столична община получава от такса смет много по-високи приходи отколкото разходва за чистене и сметосъбиране",  обясни Таков и допълни, че за 2020 г. приходите от същата такса са 224.4 млн. лева, но общинската администрация вече близо година не е представила размера на реалните разходи за почистване на столицата. Били са заложени 217 млн.лева, но не се знае колко от тях са изразходвани за тези дейности.

По думите му през тази година разликата е още по-голяма - предвидени са 220 млн.лева, а за първите девет месеца са фактурирани 158 млн. лева.

"Явно няма да се изпълнят предвидените разходи. А общината очаква да получи от такса смет 230 млн. лева от софиянци“, заяви социалистът.

Според него и тази година отново ще останат около 30 млн. лева от таксата, които няма да бъдат  изразходвани по предназначение. Ето защо той иска ресорните заместник-кметове Десислава Билева и Дончо Барбалов да отговорят колко е разходът за 2020 г.

"Има възможност да се намали такса смет, защото парите от нея могат да се използват само за дейности по чистотата", счита Таков и е убеден, че е справедливо парите да се върнат обратно на софиянци.

"През последните години ние предлагаме намаляването й с 10 на сто. След като направим разчетите си, ще преценим дали да го предложим и за следващата година", заяви заместник-председателят на групата на БСП в СОС. Той припомни, че Столична община никога не изпълнява План-сметката, включително и тази година.

"Една от сферите, в които заложените пари не се използват, е за проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация и закриване на депа за отпадъци. Изпълнението там е по-малко от 60 на сто“, каза Таков. Той даде пример, че за изграждане на трета и четвърта клетка на депо „Садината" почти нищо не се прави, както и за рекултивацията на депото "Долни Богров". Неизпълнение има и при почистването на улиците.

"Единственото, което със сигурност се изпълнява, е изплащането на парите към сметопочистващите фирми. И това не е случайно", категоричен е Иван Таков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: софияснягБСП-София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е исъс сградната инсталация на тяхната фирма топлофикация по квадратура на апартамент вместо по техническите истински параметри по заложения проект
61
0
 
3
 
! Отговори
говореха чеще го изм преди 2 години
кога ще изменят закона обирджиите от СО , събират такса битови опадъци на квадратура на апартамент , не и на човек и от необитаеми места и апартаменти и да ги дават на титан вълка и прочее мутри
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно то вали сняг от три месеца )сутрин даваха бившия главен секретар на МВР който работи в община софия,човека каза че глобата на фирмите които не почистват добре ,ще е глобен 2000 лв .много пара ) резервоар нафта на камион
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко е накапила даскалицата по руски, ама ще го отнесе яко. Аман и системата ако всичко е пратила в банкянските чекмеджета и не си е заделила за зор заман. 3 пъти ще се отрекат от нея.
58
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито Ви ново правителство!
57
9
 
2
 
! Отговори
А? преди 2 години
Ама нали тиквата не е на власт от половин година и повече? Махнах калинки милинки смениха всичко и сега пари няма. Американците са го окрали.
56
4
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Алууу, кре**ените от ГЕРБ 62 и 63, питайте Фандъкова къде са парите. Парите за снега са към общините, не към държавата! Боже, колко *** мутренски електорат! Питайте Фандъкова как е успяла да окраде парите за снега преди снига изобщо да е завалял! Фандъкова - в затвора! Вън ГЕРБерските кметове!
55
1
 
14
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Прави ми впечатление, че агитката на Граб е в паника. Голямо отчаяние ги е обхванало, че са 96679 глуха . Ро ме са авторки на романи " дневниците на една к...а". То не е л.дилов- син.То не е труд в калта. Мъка. трудно - без възможност да се пълне чекмеджето. Мъка. И шИшан един заслабнал. данчо мЕнтата се кара по традиция. Класика родна миличка...
54
11
 
7
 
! Отговори
Точно казано преди 2 години
Вие вярвате на думите на комунисти ?!
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, ха! Тия пЪ - от СОС - се оляха! Или са предвидили извънредно малко пари (едва ли!) или са окрали всичко за 2 чистения. първото от които половинчато! Еми тогава - по една лопата да си купят Фандъкова, Таков и всички районни кметове и да ринат снега качествено следващия път! Без пари, разбира се... нали са ги изхарчили вече! )))
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как къде отиват? При вълка и гела
51
13
 
12
 
! Отговори
Винервур преди 2 години
Герб да се връщат, че държавата затъна
50
6
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Еми тя годината свърши, парите са изхарчени, нищо странно няма...БСП пак дрънкат колко да не заспят
49
7
 
7
 
! Отговори
хи хи преди 2 години
Нормално, такъв народ освен да го краднеш друго не заслужава...антиваксъри и разни плееебеи разпасени
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един "обикновен човек" ги е изтеглил на каса от банката на Маджо най-вероятно.Такова крадене и в Африка не могат дори да сънуват.
47
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и пари да метнеш в герберското блато ще изчезнат като вода в Сахара само за миг.
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малиййй, тия боковите крадът със скоростта на светлината. Селската даскалица разписва чековеете като влак-стрела.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в затвора някой кога? Питам само, мечтая си
44
1
 
6
 
! Отговори
Асанко шекер мала преди 2 години
Ан те така, кражбА колкото може!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първия сняг 5 пръста и парите свършиха, право Файдъкова