Билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне

"Топлофикация" трупа загуби, не може да се справи без компенсации
21 дек 2021 16:00, Анисия Иванова
19

Възможно ли е да се стигне до фалит на "Топлофикация - София", след като се наложи мораториум върху цените на тока, водата и парното от 16 декември.

"Ние си даваме сметка, че над 1 милион граждани на София използват услугите на "Топлофикация - София". То е най-важното общинско дружество. Опасност от фалит в момента няма. Опасността да трупа големи загуби обаче е факт", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в "България сутрин".

Той обясни, че мораториумът не обхваща най-важния разход на "Топлофикация" - природния газ.

Още по темата

"Искрено се надяваме новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да ни обърне внимание. Да запретнем ръкави и да работим заедно. Първата стъпка е да се предоставят същите условия като за бизнеса за скъпия ток, да бъдат предоставени на всички бизнеси и домакинства, които работят на природен газ", коментира Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Разчитат на компенсации, защото иначе дружеството не може да се справи. Председателят на СОС обърна внимание, че мораториумът касае цената на парното, но дългът ще продължава да расте.

"В резултат на огромния спад в приходите в градския транспорт, имаме изключителна нужда от намеса от страна на държавата. През тази година получихме два милиона и половина. Надявам се новото правителство да подходи по-отговорно от служебното и да не оставя София да става заложник на политически закачки", заяви Георгиев.

И добави, че са изградили единна система за таксуване, която позволява във всеки един момент да следят движението на пътниците.

"Вече е факт, че може да си закупите билетче от някои от мобилните приложения или с банковата си карта. Имаме и нови услуги, с които правим по-евтино пътуването в София", обърна внимание той.

Председателят на СОС уточни, че билетът за градския транспорт в София няма да поскъпне.

"Новата опция е да смените три превозни средства за 30 минути и вместо три хартиени билетчета за 1,60 лв., вие ще сте платили само едно билетче. Това означава нови опции, възможности и бонуси за гражданите. Времевият билет е време, в което можем безплатно да си сменяме градския транспорт, без ограничения", разясни Георгиев.

"Разходите на столичното метро за електрическа енергия са поскъпнали с 250%. Въпреки това цените на преференциалните превозни документи няма да се променят. В тези трудни времена нашата задача е да улесняваме хората", подчерта той.

По отношение на използването на пиротехника за празниците той обясни, че целта е да се ограничи безразборното гърмене на пиратки и бомбички.

"В цяла Европа, където са ограничени фойерверките през годината, са позволени на Нова година. Ние апелираме граждани да се ограничават в използването на пиротехнически средства. Децата на София имат огромни проблеми с тях. Това е голям стрес за всяко малко дете и за домашните любимци", коментира председателят на СОС.

Георгиев съобщи, че в края на януари ще приемат наредба, според която ще има режим на разрешение на пиротехника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Пътниците не намаляват, а гратисчиите се увеличават. Само в София може да пътуваш без да плащаш. В другите градове не е така. В градска мобилност стотици контрольори взимат заплати и отчитат дейност. Трябва да създадат система за спиране на пътуването гратис и да намалят цената на билета. Във всеки крайградски автобус трябва да има постоянен кондуктор.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1) Отлив имало от градският транспорт- е ми те селян дурите си се върнаха по селата, какво очаквате.2) Топлофикация фалирала и трябвало подпомагане - ами айде, първо реформа и тогава подпомагане, иначе пак едни 100 милиона в частни джобове,пък балъците да финансират.3) Щели да предоставят еднакви условия за всички бизнес и домакинства-е как ще стане това като нито на държавно, нито на общинско ниво няма стратегия за борба със сивата икономика, а тя расте и расте, без да я преборят няма решение
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да обобщим - Топлофикация е фалирала, БЕХ е във фалит дефакто, цената на газта за бъдещи доставки е около 2000 долара вече, тока под 700-800 лв за бизнеса няма да падне, битовите потребители ще хванат тоягата, щом им вдигнат тока с 50%, което е неизбежно. Та не знам каква промяна мислят точно настоящите, но като изтрезнее народа след Йорданов ден не мога да ги мисля.
12
0
 
1
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 2 години
Тези няма ли кой да ги вкара в затвора??????? При тези пари които управляваш и не можеш да се оправиш , бягай на село Всички сте лъжци. На СОС им трябва някой като Пиночет. Да ги строи на стадиона и след това да бъдат забравени.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11: абсолютно съм съгласн. Миналата нова година последно бях в Барселона и е адски чисто и транспорта си е супер. Шофьорите с униформи и въпреки че не говореха английски само показвам къде искам да сляза и специално се обръща и ми посочва вежливо къде да сляза. Прекрасно си прекарахме и пак мисля да отида на малко шопинг (даже е по-евтино от тук)
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е само София, алоооооо. А в другите градове ще поскъпне ли и ако да, защо?
9
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Няма какво да му обесняваш ами му кажи да влезе да види транспорта в Мадрид и прочие - космически!!! Най-добрия транспорт в Европа заедно с Париж!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премиера кАзА: Ще се прави анализ на възможностите за намаляване на цената и ако те са изчерпани - тогава ще се вдигат цени на продукти! А Топлофикация София е много далеч от изчерпване на възможностите за намаляване цената на топлата вода......
7
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ръб сега колко взимат?????? 650лв мин брутна заплата билета е 1.60лв в Испания билет за Ренфе 1.85евро.МЕТРО 1.50 при минимална заплата 1108 евро според Евростат и там се взимат 14 заплати!! По-*** пример от този не мога да ти посоча!!! Така, че пичове...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А щеше ли?
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук още се оплакват то тва, че не бил биелта левче ... Пичове, като билета беше левче, хората взимаха по 700 лева заплати ... айде сяяя малко ...
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той не е ли достатъчно скъп? На мен такси ми излиза по-евтино.
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме билет от 6ст.и на границата да се стреля пак че не останаха българи тука в тая демокрация. Искаме БКП отново на власт с първи секретар другаря Радев.
2
2
 
2
 
! Отговори
Oh yeah! преди 2 години
Една от малкото добри новини тази година е, че топлофикаторите може да фалират!
1
0
 
6
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аре бегайте бе.Отлив у градския транспорт- ми забранете да се карат лични коли или алтернативно свалете едни неплащащи билети от градския транспорт...да водим стиска ли ви