До 30 км/ч в целия исторически център на София до края на годината

Първата част от "Зона 30" започва на 10 февруари
37
До 30 км/ч в целия исторически център на София до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на тази година в целия исторически център на София се предвижда да се въведе "Зона 30" - ограничаване на скоростта на движение до 30 км/ч по второстепенната улична мрежа. Това съобщи Димитър Петров директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика" на Столичната община за БТА.

От 10 февруари "Зона 30" се въвежда в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Целта е повишаване на пътната безопасност и стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, обясни Петров. "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната.

Директорът на Дирекция "Транспорт" каза, че в тази зона към момента съществуват различни физически ограничители на скоростта като повдигнати пешеходни пътеки, изкуствени неравности, както и едно от основните правила за успешното въвеждане на такива зони - еднопосочност на улиците и запазване на правилото за предимство на дясностоящия. По думите на Петров така водачите са принудени да намаляват скоростта на кръстовищата и почти да спират, за да се огледат за движещ се от дясната им страна автомобил. Това са основните елементи от пакета мерки, които се прилагат успешно в почти цяла Европа, за ограничаване на скоростта, обясни Петров.

Той обяви, че е подготвен и проектът за следващата зона с ограничение на скоростта до 30 км/ч, която е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". Петров подчерта, че ограничението няма да важи за основните булеварди, където ограничението на скоростта остава 50 км/ч.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: Софияскоростцентър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Правата преди 2 години
Са равни за всички. И зад всяко едно правило си има причина да бъде въведено. Като селските ви кратуни не разбират, защо скоростта в историческия център на най-старият град в Европа трябва да бъде ограничена на 30 км.ч да си карат в полето с 300!
31
4
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Софиянка Т.нар.кореняци да забравят,че имат повече права от останалите.Ако не им харесва-смело на село.
30
0
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТBoY преди 2 години
По повод на "благоустр-то" и промяната на външната ок.среда в 100ЛИЦАта и призивите на ББонев, че редица еМБлематични и знаменателни части на града се ПРОМЕНЯТ с разл.козметични ремонти+псевдо-подобрения, но най-вече към по-лошо /виж: великата песен на Бийтълс от 65-та "In my Life"!/ редно е вс.контролиращи и следящи за реда отговорни лица и органи от Общината да влезнат в ролята си и изпълняват стриктно задълженията си като не допускат рсвоеволия и НЕ-надзор на отделните операции и ремонти ТУКа
29
2
 
4
 
! Отговори
Кореняците преди 2 години
По тези улички си играехме на федербал по тези улички и кола минаваше веднъж на час! Да кажем преди 30-40 години... По някой от тях вече има редовен трафик от поне 100 коли на час. Но поне повечето карат с умерена скорост. Селяните да ходят другаде да карат, с колкото си искат.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв исторически център, като при освобождението София е била едно село с под десетина хиляди население? Всчико построено е малко над стотина години.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви 30 км? Премахнете изцяло автомобилите там. Кметицата я интересува само нови зони и булеварди да има .да цицат пари...ама печките замърсявали въздуха над София...С колите си ще обикаляте кръчмите в Люлин. В центъра пеша!
26
5
 
1
 
! Отговори
Софиянка преди 2 години
До СофиянецТочно така.София трябва се управлява от кореняци, най-малко трето поколение и дошли тук много преди 09.09.1944г.
25
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ахахахаха :))) Какви са тези 30 км/ч в центъра и 50 км/ч другаде. Застанете на Тодор Александров, Сливница, да не говорим за Цариградско. Там ако караш под 100 километра в час те псуват и ти бибипкат :))))
24
2
 
7
 
! Отговори
Нима преди 2 години
Има ли статистика Петпетков колко загинали и ранени има в ПТП точно в тази зона? Трябва да са поне 10 убити и 50 ранени та да е толкова загрижен за безопасността на движението в историческия център на софия? Боже, нека си намери друго място за изява този "транспортен" директор, например в Самоков. Там ще се зарадват много.
23
8
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
По тези улици не може да се кара безопасно с повече от 30км/ч.Много правилно решение.Който иска да препуска,да си заминава на село.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези некадърници скоро ще приемат и "Зона 0" - тоест, ще стане невъзможно да се движи човек в града. Интересно, дали има някой от взелите това решение, който да знае, че колкото по-бавно - толкова по-мръсно ще е в града и освен това всяко забавяне на скоростта на транспорта, забавя икономиката??? След известно време ще кажат, че се е замърсил много въздуха и пак ще вдигнат цените за паркиране или ще забранят влизане в града или паркиране.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нарушение на ЗДВП. Закона е ясенл В населени места до 50 км, ако не е разрешена по - висока скорост, като на Цариградско шосе.Щом не е закон, а подзаконов нормативен акт да го.....т
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джендърчето Бонев сега ще развее флага на дъгата от розовата си тротинетка
19
7
 
10
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Няма да се успокоят докато не направят в София само да се лази! Лустрация за всички провинциалисти в общината! София може да се управлява само от кореняк софиянци!!!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи първа целата газ до 30 после по инерция и газ на неутрална, да видим колко по-чист ще им стане въздуха.
17
3
 
6
 
! Отговори
Някои преди 2 години
Карат с поне 100 навсякъде. То затова стават катастрофите...
16
2
 
14
 
! Отговори
целия град преди 2 години
е порутен, неорганизирани, много зле никава инфраструктура, какви 30 км в този пакистански kлoзет
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри новини! Следваща стъпка- ВЪН колите без Евро 6 от цяла София.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И това 30км сега на коя скорост да карам на първа в обороти на втора придърпва по-голяма пpoстотия не можаха ли да измислят
13
1
 
22
 
! Отговори
Грую преди 2 години
Целата схема е да купят (платят) още 10 хиляди знака. То и сега не можеш да караш с повече от 20 в тия карета.