Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо

Кадрите бяха пуснати в социалните мрежи и по-късно изтрити
27 яну 2022 11:10, Ния Христова
152
Годеж между малолетни роми, видео, аху-иху - после тихо
Снимка: Pixabay
Вълна от негативни коментари се появи в социалните мрежи във връзка с близо тричасовото видео, показващо годеж между малолетни роми в столичния квартал "Факултета". По-късно кадрите от тържеството бяха изтрити от интернет, съобщи bTV.
 
Експертът по ромска проблематика Христо Николов разказа за традициите в ромската култура, довели до ранния годеж.
 
"Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. И това е възможността те да са семейство. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция", обяснява Христо Николов.
 
Той е категоричен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били обичайна практика в ромските общества, защото момчетата са ходили в казарма. 
 
"Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. Те са пред свършен факт. Дори да приберат това момиченце, дори да ходи на училище, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям бич за една затворена общност, каквато е ромската", добави Николов.
 
Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд.
 
Според адвокат Анели Чобанова в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.
 
"Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и реализира неговите интереси. В тази връзка родителят е този, който отговаря за въпросния годеж или предшестващите действия. Той трябва да носи и наказателната отговорност, ако нещо се е случило с детето", заяви Чобанова.
 
Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета". 
 
"Не предполагах точно от него, защото е кротък, не създава проблеми. Това е прецедент за нашето училище, но по-скоро е нормално за неговото семейство. Неговият баща каза, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем", заяви Мая Ангелова, която е учителка на въпросното момче.
 
"Извиках го, той дойде, обясни каква е ситуацията и на следващия ден започна да идва на училище. Той се притесняваше наистина дали децата няма да му се подиграват, но няма проблем", добави Ангелова.
 
Майката на непълнолетното момче е обяснила, че идеята на годежа е да покажат, че момичето вече е "във връзка". 
 
От Държавната агенция за закрила на детето обясниха, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тях няма закони, нма данъци и няма проблеми. Само нормалните хора на тази държава имат. Скоро ще сме като Сомалия, помнете ми думата.
43
0
 
29
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
"Експертът по ромска проблематика" Моля? Каква проблематика имат ромите през 2022 г. в държава, членка на ЕС?
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
......традициите в ромската култура, довели до ранния годеж...... Почти всяка балканска традиция е с ромски корени, отживелица, простащина и тесногръдие!
41
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Традиция какво да правиш, те не се интегрират, но българите идеално се интегрират с тях, свиквайте скоро и бг децата. Въртете гюбеци, ръгайте се за щяло и нещяло, не възпитавайте, бийте учителите, така или иначе скоро ще заприличаме на гето хора. Пълна деградация на обществото, но бъдещото е това, свиквайте. Да тропнем един гюбек!
40
0
 
19
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Да бе има...ама за теб и мен, за тях закони, държава и институции няма - има само помощи и субсидии и разбира се повече права от на нормалните хора . За за какво плащаме данъци ли...това още не съм го разбрал за крехките ми 38 години.
39
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не ме занимавайте бееее!Има си Агенция за закрила на децата,заплати взимат за тази работа.ИмаПолиция,заплати взимат за тази работа.Има Прокуратура,заплати взимат за тази работа.Има съд и съдии,заплати взимат за тази работа.За какво плащаме данъци,за да ни занимавате с глупости ли?!
38
1
 
12
 
! Отговори
! преди 2 години
Хубава работа, ама ***
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христова, римите не са ви силна страна, не се опитвайте...
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подиграват им се, да, ако на 15 не взимат поне за 2 деца помоши традионашистите ще ги изхвърлят от затворената общност. По-теудно ли е да имат обучение за демейно планиране от това да се субсидират с десетилетия за престъпление? Явно да
35
0
 
4
 
! Отговори
КълКъл преди 2 години
До Анонимен 39 А тея 2-те дето споменаваш са ни безплатни :-), искат да има за хам-хум и за къл-къл а те струват помощи.... ;-)
34
0
 
11
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 2 години
Вай, електорат гитти!!! Права, свобода, що прайти дискриминация бате?! Дъ прай на него малки избирателчета, ша давам на него по 50лв. на глава супсидиа!
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Тарашков изтегли милиционерите към Парламента да бранят киро и Кокорчо.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
копаете дъното
31
0
 
43
 
! Отговори
Док преди 2 години
Кажете ми какво ще ми се случи, ако аз нормален, хетеросексуален, бял, мъж, определящ се като българин отида и изплющя някоя малолетна девойка? А) ще ме дават по всички телевизии; Б) ще ме съдят за педофилия В) съда ще постанови да плащам огромно обезщетение на момичето. И кой ще е дискриминиран? Аз или героите от статията?
30
0
 
14
 
! Отговори
БИО преди 2 години
Отдавна ми е ясно че не короната е био-оръжие а те.... Био-оръжие изпратено от извънземните. Как действа - идва, паразитира, асимилира и изчезва....
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще започнат да се образоват като нормалните?! Айде, не всички са необразовани, но са в зависимост 8:10000000000
28
0
 
12
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Демек никой нищо не върши
27
0
 
25
 
! Отговори
аз преди 2 години
Неинтегрируеми!!!!
26
4
 
27
 
! Отговори
да знаете преди 2 години
След 25-30 годинки, България ще се зове Ромалия.
25
0
 
25
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Заспал държавни институции, заспал гражданско общество.