Фандъкова: В Плана са отрязани пари за софийското метро

Петков и Василев поели ангажимент за пари от бюджета
60
Фандъкова: В Плана са отрязани пари за софийското метро
Снимка: БГНЕС

Заложените 360 млн. лв. за разширенията на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв. в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Още по темата
Редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

Категоричната ми позиция, която защитих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено и се очаква от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти, метрото е напълно готово да стартира. Строителството на първия участък започва през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат завършени до 2026 г., която е последната година за инвестиране на средствата от Плана, отбелязва Фандъкова.

Пред нея премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев заявили, че подкрепят строителството и на двата нови участъка. Те приеха тезата ми, че строителството на метрото в София не трябва да спира. Затова по мое искане поеха ангажимент да осигурят от държавния бюджет съфинансирането, което евентуално ще бъде намалено от предвиденото в Плана, коментира Фандъкова.

Тя очаква Министерският съвет да гарантира това обещание със свое решение, за да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започва, ще бъде довършено.

Общият размер на средствата, които са нужни за изграждането на 9-те нови километра, е 769 млн. лв. – от тях 53% почти 410 млн. лв. се осигуряват от бюджета на Столична община, а 360 млн. лв. са заложените в Плана.  

За сметка на отрязаните средствата за 6-те км метро през „Слатина“ в частта „Транспортна свързаност“ на Плана са включени проекти за закупуване на едноетажни и двуетажни влакове за БДЖ, бордово оборудване за железниците, системи за диспечерска централизация на линия Русе-Каспичан и интермодален терминал-железница-шосе в гр. Русе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
15
 
! Отговори
klod_si преди 2 години
Стига ПАРИ за София. Другите градове загиват.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажеме,че талига е каруца.
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21: а пък на русенци колко им дреме за шопското метро, целия тежкотоварен трафик които минава през Дунав мост руши пътищата в Русе, а данъците от тях и данъците от Дунав мост се влагат в някаква талига която да кара шопа от село Поляната до село Овчата кошара! Стига цяла България е трошила пари за да хрантути шопия! Крайно време е пари да се вложат в нещо различно от кефа на шопите!
24
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е ,че пионките на Радев изманиците Петков и Василев опитват да провалят кметицата Фандъкова. И Орешарски 2013 г се опита, но естествено не успя!
23
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в София не остана една пешеходна пътека с боя Фандъка за метро иска да краде 360 милки. Днеска щяха три пъти да ме блъснат като пресечем щото са се изтъркали пешеходните пътеки. А лампи по 6000-7000 бол
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пари за разсад на картофи ли?
21
8
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
След тая новина Джипко Бибитков е забелязан в Пирогов пред кардиологията 😂
20
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите управляващи не искаха ли да подобрят тежкия живот на гражданите? Метрото е едно от тези необходими придобивки. Да не се забравя, че това е най-бързия транспорт в София и се ползва от бедните, които нямат коли. ПП повече се стараят за бизнеса, а народа кучета го яли. Популисти!
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъкова уволни ли онзи хубавец, дето сключи "изгодните" договори за уличното осветление в София - не! Що ни занимава с глупости. Искала пари, а пък аз искам да си свърши работата първо.
18
3
 
9
 
! Отговори
СП преди 2 години
До Анонимен За лампите питай лъжливото с неясен пол от Окради София... Всеки път, когато стане напечено: инфлация, скандали, провали или други конфузи от страна на Дай България, Продължаваме пързалянето или падне ПР-ра на Фигурантов - лъжливото овчарче Бонев излиза и започва едни лакърдии и лъжи.... За пореден път има дебилоси, които му вярват. Чърчил е казал, че "всеки народ заслужава управниците си". Явно на дебилосите се полагат куролатовници и фигурантовци. За съжаление всички ще плащаме.
17
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип не ми пука, аз на метро няма да се кача. Ама едни неща ми се въртят в главата, дали хората чакащи метрото, плащащи най-големи данъци ще са доволни че вместо метро ще имат влак до Русе, където е централата на новия министър на транспорта. А там щяло и летище да има. Ще си нагласи нещата човека да му е удобно на бизнеса, пък вие си се возете в задръстванията и скапаните рейсове.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 20, че те слизали ли са от власт? Боко тиквата, Свинетка с чантите по 5 бона, цвъ цвъ с апартаментите? Тях къде ги забрави?
15
11
 
15
 
! Отговори
Ха, очаквано преди 2 години
Крадливите са на власт, какво очаквате? Метро, магистрали, хъб...? Да, ама не! Очаква ни още по-голяма инфлацияя, безработица, фалити, липса на помощи, източване на държавните предприятия, истанбулската конвенция, РСМ в ЕС и джендеризъм... Честито българи! Честита промяна! Честити Киро, Кокоро, бойкика, Г-жа Лъжа, Спецов, Лорелите, Радев, Мустафато...и олигарсите им. Ще оцелеем ли? А, болните, бедните, възрастните, безработните? Но, педалосите /реални и само политическите/ ще са привилегировани.
14
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоалетните на Фандъкова 2х2 за по 200 бона евро всяка функционират ли вече?
13
2
 
11
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
И ние ГРАД КОЗЛОДУЙ искаме метр о в ГРАД КОЗЛОДУЙ
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Писна мииии - Заради софиянци, няма метро вав Видин. - ... - Прав си! и в наше село Долно нанагорнище е същото! На нищо не прилича!
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Ко станА с ламбите от по 6000. - ... - Цените скачат, вече са по 9000!
10
8
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тая па все едно и сега поддържа метрото?На Сердика до Министерски съвет и Министерството по труда единия ескалатор не работи от един месец!Добра реклама пред чужденците, а Фандъкова?!
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма пари за ток тя за изграждане на метро иска.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 1 - ...тая не спря да реве, 12 години точи София... - ;;; - казваш, метрото станало нейно, като "техноимпекс" на нинова