СО отпуска пари за реставрацията на 7 емблематични сгради

Всичките са в центъра на София
3
СО отпуска пари за реставрацията на 7 емблематични сгради
Снимка: БГНЕС

Седем емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по програма "Културно наследство", съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Програмата е приета от СОС през 2019 г. по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и нейната основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община и насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им, припомнят от СОС.

На заседанието на СОС на 24 февруари предстои да бъде гласувано предложението на главния архитект на София Здравко Здравков, което предвижда финансиране за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж и разходи по авторски надзор на проектантите по време на строителството.

Експертният и програмният съвет на Програма "Културно наследство" след класиране са одобрили седем и две резервни сгради от общо 21 подадени заявления за възстановяване на стари емблематични здания в районите "Оборище", "Средец" и "Възраждане". Одобрените сгради се намират на бул. "Ст. Стамболов" 52; ул. "Леге" 3; бул. "Кн. Мария Луиза" 65; ул. "Ген. Паренсов" 4; ул. "Ив. Вазов" 6; бул. "Хр. Ботев" 101; ул. "Княз Борис I" 143.

"За нас е важно да съхраним красивия исторически облик на София и правим възможното в тази ситуация, но въпросът с опазването на културно-историческото ни наследство трябва да се реши на национално ниво", заявява по темата председателят на СОС Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетила се Мара да се побара.Изгубихме страшно много исторически сгради,даже изцяло се промени облика на цели исторически квартали в София.Можеше София да е като Прага и Будапеща,пълна с туристи.Ако кмета и общината не съдействаха активно на строителните фирми близки до управляващите.Които имат за цел да бутнат всичко историческо,и на освободеното място да застроят всеки възможен квадратен сантиметър с бетон.Толкова красиви стари сгради вече бяха съборени