СО: Всички приходи от такса битови отпадъци са за почистване и екология

Годишните финансови отчети на Общината са проверени от Сметната палата
22 фев 2022 15:00, Анисия Иванова
11
СО: Всички приходи от такса битови отпадъци са за почистване и екология
Снимка: БГНЕС

Всички приходи от такса битови отпадъци, събирани от Столичната община за съответната година, се използват за дейностите по сметосъбиране, обезвреждане на отпадъци и поддържане на чистота в териториите за обществено ползване. Затова всяка година Столичният общински съвет приема план-сметка за дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размерът на таксата.

Столична община е предоставила всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години.

Още по темата

По този начин СО отговори на информацията за извършвана проверка от Икономическа полиция при ГД "Национална полиция"

"Недоборите са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в периода, в който са начислени. В този случай дейностите по изпълнение на План-сметката за тези минали година са били дофинансирани с други собствени приходи на общината. Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва.

Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори отново към дейности по екология и озеленяване", се казва още в позицията.

"Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината", пише СО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Всички такси.отиват в джоба на РуменГайтанско Вълка и мафиотите в СметопочистванетоТе от своя страна, връщат в офшорки и чували в крипто и тн 10% към заетите на ръководи постове по веригата и кмета на София