В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

В него могат да се скрият до 900 000 души
98
В София метрото е най-сигурното бомбоубежище

Българските власти на няколко пъти заявиха, че няма опасност войната в Украйна да се разрасне на наша територия. Но този конфликт естествено повдига въпроса - какво е състоянието на бомбоубещата у нас.

По непотвърдена информация, на територията на София съществуват над 500 подземни скривалища, но едно от най-големите бомбоубежища е метрото.

"Метрото представлява огромна подземна инфраструктура. Това са 46 км тунели, 42 подземни метростанции, всички те могат да бъдат използвани в екстремни ситуации като укритие, тъй като всички конструкции на метрото са изчислени да могат да издържат на почвени натоварвания, подземни води, сеизмични въздействия, също така и ударна вълна", каза директорът на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев пред Bulgaria ON AIR.

"Капацитетът на метростанциите е между 450 и 500 хиляди, тъй като различните метростанции имат различна площ. Общо могат да поберат до 900 000 души. В метрото има основна вентилация, всяка метростанция има по 2 мощни вентилатора, така че тази вентилация осигурява необходимия въздух както за пътниците, така и в екстремна ситуация. Метрото има електрозахранване, независимо от различните кръгове", допълни инж. Братоев.

По думите му, ако София остане без ток - аварийното електрозахранване в метрото е за близо 72 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
4
 
! Отговори
ПАСИ преди 2 години
иска ядрено оръжие в България!Най-добре щяло да ни гарантира, че няма да ни атакуват! Имало възпираща сила!Ах Мони, олеле Паси! Ядреното оръжие в България няма да е под контрола на българската държава и военни. И не дай Боже, ако се даде повод да бъде използвано, въпросът ще бъде кой пръв ще удари! А и първо да е от нашата територия, ще има ответен удар по нас, именно заради използването му или заради наличието му и....край, ще ни изпържат всичките на нашата ограничена територия!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в Перник - мината.
82
3
 
3
 
! Отговори
Човека преди 2 години
Не се знае каква атомна бомба ще хвърлят по София и или някъде другаде по страната много мощна ще да е цар бомба при текива обежища като метрото няма да издържат на удара от 1000 килотона взрив
81
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
А защо се говори за бомбоубежища, запаси и какво ли още не? Нали у нас няма война и не сме в конфликт с никого? Нато, мато не ме интересува, неутралитет и толкоз! Всичко, което имаме е строено от нашите родители, баби и дядовци, хайде да не се врем в шамарите. Страната си е наша, имаме си много други проблеми за решаване, които са по-належащи, а не да решаваме световните въпроси!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
84 И кого го интересува къде си бил ?
79
2
 
9
 
! Отговори
Фондупкова преди 2 години
МЕТРОТО НА ФОНДУПКОВА ЦЯЛОТО ТЕЧЕ - МЕТРОСТАНЦИИТЕ СЕ ПРОПУКВАТ. Тия изRoди искат да закопат българите живи. Нито една стена няма да издържи на напора на подземните води заедно със сътресения от взривове.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз днес бях в метрото.
77
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
При толкова национални предатели в тази държава няма да се изненадам ако Русия ни нападне и всички русофили ако хванат за ръце поробителя и го заведат до входа на метрото, но спокойно ако атаката е от САЩ всички американофили ще извършат същата дейност, просто ще са си разменили местата с русофилите. И в цялата задача се пита какво да правят единиците българи които се чудят как я има тази държава при толкова много национални предатели на глава от населението!
76
4
 
8
 
! Отговори
Ох боже преди 2 години
Бгарите нямат корен, няма срещу кой да се бием, защото веднага минаваме на страната на по-силния. Това е. Такава ни е националната философия и мироглед. Ще приемем, че Русия иска да ни спаси от европейско и натовско робство и ще поискаме да станем част от руската федерация. Ако междувременно Турция стане най-силната държава, просто ще се присъединим към нея. Аз не виждам драми.
75
1
 
17
 
! Отговори
VIP убежища за ХХ преди 2 години
Всичко е тип топ ВИП убежища в лукс и с тоалетни ще има за Българският елит и за украинците в България, а за други обикновени хора да дуухаат супатаа.
74
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези скривалища, които ги имаше навремето по градовете и всеки ги научаваше по "Гражданска отбрана", в повечето случаи се превърнаха в магазинчета, складове и прочее. Колко от тях наистина се поддържат за бомбоубежища? И колко хора знаят къде се намира най-близкото убежище до тях? Министерство на отбраната няма ли да публикува списък? Или само ще говори за самолети?
73
1
 
14
 
! Отговори
Не обучени хората преди 2 години
Няма пионерски или бойскаутски лагери и обучения за децата и за възрастни да знаят как се живее и оцелява сред дивата природа. Няма по-добро място от Планини и Гори за укриване на смелото Българско население чиито политици са се репчили и правили на големи мъже и жени срещу големи държави и чужди интереси.
72
1
 
9
 
! Отговори
Гората Горски Човек преди 2 години
Много предимства има гората и планината само да не е през Зимата. Тоалетна на всякъде до всяко дърво човек може да се изхожда по голяма и малка нужда. Проветриво е има чист въздух. Хората ще ловят животни и птици да ядат.
71
2
 
12
 
! Отговори
По ГОРИТЕ преди 2 години
България се гордее с планини и гъсти зелени гори. Хората да се крият по планините и горите. Както във Виетнам джунглите американците не са могли да победят и да избият всички виетнамци от гъстата растителност нищо не се е виждало. След това създават Монсанто американска компания за ГМО и химическо и биологическо оръжие и са пръскали с химикали Виетнам и пак не са успели. ТАКА ЧЕ ДЪРВЕТАТА, ГОРАТА и ПЛАНИНАТА. Молове, Метро и бункери стари и разбити НЕ ВЪРШАТ работа.
70
1
 
10
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Те първо трябва да ни открият на картата, пък тогава да ни бомбят.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бомбоубежища има в доста сгради в центъра на града. Наследник съм на 2 имота в идеалния център и в двата има бомбоубежища с хермертически затварящи се врати в мазето. Завършил съм 6 ОУ на Граф Игнатиев и в двора му също има бомбоубежище, както и в доста от училищата, строени по Царско време. Вече какво е донесъл комунизма, освен бункери за партийците под Мавзолея и Руското посолство, не знам.
68
6
 
15
 
! Отговори
До 73 Муха ха ха преди 2 години
До Хахаха Ако не си разбрал до сега България във всички войни се е хващала на губещата страна така и сега няма да е по-различно. Друг е въпроса за Украйна каква ползва имаме да ги защитаваме и да се жертваме???
67
3
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 2 години
Слаби и страхливи са 99% берачи на малини- емигранти в ЕС, които се кланят на Русия, но бачкат за жълти стотинки в лошия запад. У нас има не малко хора с адекватно мислене- смели, борбени, заможни. Слаби и страхливи са тия, тропкащите хорца по Йордановден и тия, на които най-голямата гордост им е 10-годишното БМВ.
66
14
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Спокойно, българите са много слаб и страхлив народ. Не трябват бомби, веднага ще искаме присъединяване към Русия и ще ни пощадят. Неслучайно само в България я има поговорката, преклонена главица, сабя не я сече. България е една малка и обезлюдена държава. Реално всеки знае, че до днес сме с едни, утре с други. Ако решат арабските страни, и към тях ще се присъединим и ще станем мюсюлмани. Българите са много адаптивни, затова сме носили и фесове, и френски дрехи, и руски ватенки и дънки.
65
6
 
8
 
! Отговори
Не трябва да има преди 2 години
В България да изгонят всички Украинци и няма за какво да се безпокоим да търсим землянки и подземия. Метрото си е катакомба нищо повече тези хора ще се удушат а да не говорим какво ще е по голяма и малка нужда изхожда при липса на канализация в метрото. Такива неща са сложни и недомислени от Кметица учителка Фандък