При бомбардировка: 900 хил. души могат да се скрият в метрото на София

Пряка военна опасност за България няма
Обновена: 11 мар 2022 12:50 | 11 мар 2022 12:12, Нели Христова
205

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Веднъж на две седмици ще правим актуализация на регистъра на бомбоубежищата у нас. В наше време всеки един сутерен може да бъде използван за временно укритие.

Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Комисар Николов също каза, че пряка военна опасност за България няма.

Николов провери пред медиите днес Обект 305 на улица „Слатинска” в София, за да покаже как трябва да изглежда едно годно за употреба убежище.

Това скривалище е строено през 40-те години на миналия век по норми, които вече не са такива. Трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по т.нар. „съветски норми”, които вече не съществуват. Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета, каза още началникът на ГД ПБЗН.

По думите на Николов има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото.

До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния „Метрополитен”, съобщи главен комисар Николов.

Той заяви, че на територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. Някои от общинските са в много добро състояние, каза още той и посочи, че за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите за поддръжка средства.

В наше време всеки един сутерен или подземен етаж на блок може да бъде използван за временно укритие. Обръщам се към етажната собственост – да се осигурят подстъпите до тези помещения – да се разчистят от складирани материали, на много места са усвоени и се ползват като лични, призова комисар Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метрото в София е с дължина 52 километра и има 47 метростанции. 900000 в 52 км линии на метрото, означава по 17,3 човека на линеен метър, плътно наблъскани един до друг. В метрото човек може да се скрие за половин час, най-много за час. Там няма вода, храна, къде да легнеш или седнеш, няма тоалетни. Въздух за 900000 човека също няма. По груба преценка в метрото може да се скрият за кратко под 10000 човека.
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София и скривалища - те хората там ще се самоизядат само след няколко дни!
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали?
127
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Да не дава Господ, че с прекрасната Софийска инфраструктура хората няма да може и да се евакуират в други населени места и ще е тотална трагедия! България не е подготвена за екстремни условия и може само да се надяваме войната да ни подмине и да се молим. Я не ставайте смешни.....900 000 дущи....мечти.
126
1
 
0
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
До FAKE NEWS ALERT!Колко километра е метрото в София???Що говорите глупости???
125
4
 
1
 
! Отговори
Я па Я преди 2 години
ВСИЧКИ ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ НА МЕТРОТО И НА МОЛОВЕТЕ СА С ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВИ И ДЕБЕЛИ ПЛОЧИ ЗА ДА СА БОМБЕНИ УКРИТИЯ ,ТАМ МОЖЕМЕ ДА СМЕ В КОЛИТЕ СИ!
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
900 хиляди души заедно ще умрат от задушаване и клаустрофобия...да не говорим за санитарни условия, храна, липса на светлина и пълна блъсканица
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено оловото блокира гама-лъчите. Затова и противоядрените бункери са направени от този метал.
122
2
 
10
 
! Отговори
Киро преди 2 години
само с глупости се занимавате бомби и скривалища затова сме в това положение ако се замисли човек
121
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами течаща вода? Херметични врати? Филтрираща система? Тоалетни? Нашето метро не е пригодено да работи по същия принцип като руските метра, който предварително са били строени с идеята да са бомбоубежища. Да, ще се скриеш от канонадата толкова добре, че после ще ти се иска да излезеш а не може. Айде да не се филмираме, той Путин войската до комшиите си не може да докара като хората, за Европа ше говорим...
120
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да не се налага, че русофилите първи ще избягат в Русия или при Ким.
119
0
 
4
 
! Отговори
FAKE NEWS ALERT! преди 2 години
900 хиляди нанайси. Ето децата в този образователен клип, обхождат бункерите и между другото споменават, че метрото в София побира 20 000 души. https://youtu.be/5iSVW9Qxdkc Защо лъжете???
118
0
 
12
 
! Отговори
Ю туп преди 2 години
Когато гледах в ютуп за бункерите, попаднах на едни пъпчиви тийнгейджъри, които влязоха в бункера под Южния Парк и го запалиха. После с гордост си качили клипчето със заглавие "за малко да се задушим" ... голема гордост
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече съм убеден че няма да разчитам на държавата при война!
116
1
 
4
 
! Отговори
ХАХХАХАА-ха тоа па. преди 2 години
До 0 - има да, и спа басейн с топла минерална вода.
115
1
 
6
 
! Отговори
Страхотна Логика. преди 2 години
Метрото на София е покрито с плексиглас около ГМ Димитров. Много ми е интересно как този плексиглас ще предпази населението. Вие сте гениални. Евалата баце
114
0
 
3
 
! Отговори
0 преди 2 години
Има ли тоалетни вътре.?Ако няма къде ще се ходи понужда.Има ли вода,храна?
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То па все едно само Путин има ядрени бомби, като почнат да се замерят само в бункер е спасението и то такъв дето трае 5-10 години...
112
0
 
2
 
! Отговори
Нагъзаки преди 2 години
Чиляка е бил на 3 километра от епицентъра на боНбите и в двата случая. Нооо... имай предвид, че тези боНби са доста по-малки от сегашните. За сегашните сигурно е добре да си на поне 5-10-20 километра
111
0
 
3
 
! Отговори
мани преди 2 години
До Нагъзаки и Хирошима И аз на това се надявам вече