При бомбардировка: 900 хил. души могат да се скрият в метрото на София

Пряка военна опасност за България няма
Обновена: 11 мар 2022 12:50 | 11 мар 2022 12:12, Нели Христова
205

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Веднъж на две седмици ще правим актуализация на регистъра на бомбоубежищата у нас. В наше време всеки един сутерен може да бъде използван за временно укритие.

Това заяви директорът на пожарната главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

Комисар Николов също каза, че пряка военна опасност за България няма.

Николов провери пред медиите днес Обект 305 на улица „Слатинска” в София, за да покаже как трябва да изглежда едно годно за употреба убежище.

Това скривалище е строено през 40-те години на миналия век по норми, които вече не са такива. Трябва да се разпишат нови норми, защото повечето укрития са строени по т.нар. „съветски норми”, които вече не съществуват. Трябва да вземем решение дали държавата ще инвестира в това нещо, дали ще ги даде на общините, дали ще се използват за фитнес зали, за кафенета, каза още началникът на ГД ПБЗН.

По думите на Николов има огромна разлика в състоянието на укритията в страната и в София. Столицата е облагодетелствана заради метрото.

До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния „Метрополитен”, съобщи главен комисар Николов.

Той заяви, че на територията на страната има 734 държавни, общински и частни убежища. Някои от общинските са в много добро състояние, каза още той и посочи, че за последните 10 години едва 2 млн. лева са отпуснатите за поддръжка средства.

В наше време всеки един сутерен или подземен етаж на блок може да бъде използван за временно укритие. Обръщам се към етажната собственост – да се осигурят подстъпите до тези помещения – да се разчистят от складирани материали, на много места са усвоени и се ползват като лични, призова комисар Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
2
 
! Отговори
azz преди 2 години
поредната простотия...като се изпикаят по един път тия 900 000 души и метрото ще прелее...
169
0
 
2
 
! Отговори
Лъжете тежко! преди 2 години
Най дълбоката станция в Киев на 100 метра под земята, строени са по-времето на студената война. Киевското и московското. Те са истински бункери, а нашите вали дъжд вътре. Ако стане нещо, та ще бъде последното место, където ще отида да бъда погребан жив! Говорете малко истина. В Бг има бункери, но за 30 години са оставени в положение, което не позволява да бъдат в употреба.
168
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Софийското метро е толкова плитко, че става за укритие само от пиратки. Същото е и с повечето мазета. Те не са истински бомбиубежища.
167
1
 
2
 
! Отговори
ДО СТРОИТЕЛИТЕ преди 2 години
Аз апартамент в блок без ядрено бомбоубежище НЕ КУПУВАМ!
166
0
 
4
 
! Отговори
АБЕ НЯМА НЯМА АМА преди 2 години
май има пряка опасност - просто още не са ни казали. Гледат да няма паника. Няма армия, няма бомбоубежища, няма и храна в държавния резерв, няма и пари вече в бюджета. Руските *** ще ни превземат с военния си оркестър.
165
0
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Звучи смехотворно.Всички софийски метро-диаметри минават поне под две реки или пресичат една река на поне две места или повече.Тъй като Софийскоо метро е прекарано доста плитко ,то ако се пробие таванът на някое от трасетата ще настане свирепа блъсканица.Толкова за скривалището ,наречено метро.А къде се ходят по тоалетна нужда тези 1 милион човека,от къде вода,ами въздуха,ами храна,за евакуация да не се мисли
164
0
 
2
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 години
Това наредени прави и без разстояние между тях ли?
163
0
 
7
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Не кандисахте ли да създавате истерии? Не стигна ли олелията и истерията с олиото, та подехте и за скривалищата? Сега, да започнем да копаме за бомбоубежища? Става ли? Продължавайте и занапред в същия дух. Или ще поумнеете малко от малко?
162
2
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
900 хиляди че се скрият у метрото а останалите 2 милиона че легнат м/у картофите у Кривина или че се набъхтат у Чукуровските мини...и че викат: Ние че победиме
161
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да знае къде са тоалетните в метрото. Питам за един приятел и за 900 000 укриващи се.
160
0
 
12
 
! Отговори
Кирилов преди 2 години
А какво ще ядат.... Релси с масло?!
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според публикувания списък излиза, че няма нито един бункер/скривалище в Младост, Дружба, Дианабад, район Студентски, кв. Витоша, Полигона, Горубляне... На печелившите - честито.
158
0
 
11
 
! Отговори
Разбирачев преди 2 години
Може, но ще трябва около месец да се натъпчат вътре и около месец - да излезнат после оцелелите, които не са умрели от задушаване, стъпкване и глад. Да не говорим, че никак не е херметично и един задушлив фишек ще изтрепе всички.
157
1
 
0
 
! Отговори
Войникът преди 2 години
Минирайте Льолин
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не знам колко това е Метро е устойчиво гледайки как се строят блоковете от морска пяна и картон А защо в новите жилища няма бомбиубежища ще еи кажа заради печалбата ни тез дето са я получили няма да са в България ако нещо се случи първи ще избягат по еилите си на островите някъде далеч
155
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на може ли да обявим неутралитет и да излезем от НАТО вместо да се крием като плъхове? При бомбардировка единствено ще търся отнякъде калашник да ида на дондуков да избия колкото може повече от тия които са ни вкарали във война
154
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 900 хиляди души могат да се укрият в столичния Метрополитен - ОСОБЕНО В НАДЗЕМНИТЕ УЧАСТЪЦИ и под блатата, откъдето непрекъснато изпомпват вода. Забравихте ли течовете в подлезите и в метрото??? А сега си представете ситуацията без ток и с бомби отгоре. Ще се издавите като плъхове. Скривалища има само за президента и правителството, даже за депутатите няма, да не говорим за народа.
153
0
 
10
 
! Отговори
dmx преди 2 години
900 хиляди? Абсурд
152
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Метрото е като масов гроп и като се срути за 1 час всички ще умрат. Руснаците след Афганистан имат и касетъчни с гас и няколко ще запалят целия тунел и изгорят сичко от Люлин-Младос..
151
0
 
6
 
! Отговори
читател преди 2 години
Тука усещам миризма на гербери.