Трябва ли бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна"?

Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ
30 мар 2022 21:29, Красимир Ангелов
383

Подписка за промяна на имената на улиците, на които се намират посолствата и консулствата на Русия, вече има и в България. Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ. Подобни петиции има вече в 34 държави, а в пет промяната в името на улиците е факт.

Предложението е част от бул. "Драган Цанков", на който се намира руското посолство в София, да се преименува на бул. "Украйна", а другата улица, на която е посолството - "Никола Мирчев" да се казва "Героите на Украйна".

Драган Цанков е основна фигура в българския политически живот след Освобождението. Бил е два пъти министър-председател на България. Никола Мирчев е сред най-добрите български художници – живописец, илюстратор и карикатурист.

Кампанията Ukraine Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт на подкрепа към украинския народ.

"Както знаете, Русия започна тази война под претекст, че Украйна не е истинска държава и украинците не са истинска нация. И всъщност това, което те се опитват да направят е да заличат Украйна от картата. А целта на кампанията ''Улиците на Украйна'' е да направи точно обратното – да постави Украйна на картата и в градовете по целия свят", обясни директорът на Би агенция - трансфер Кристина Николаева.

Журналистът Найо Тицин вече е внесъл в Столичния общински съвет предложение бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна".  Общинският съветник Карлос Контрера обаче е скептичен към подобна промяна.

"Подобни кампании ми се виждат лицемерни, защото война не се спира с преименуване на улици. Да, вероятно, някой си мисли, че това е страхотен жест", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където също има руско консулство.

"Аз апелирам вместо да се дават неуместни предложения, по-скоро да обърнат внимание на проблемите на украинските граждани в България", заяви председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е цирк,украинците се самозабравиха,.На кои герои на Украйна-нацистите Степан Бандера и Шухевич ли?Или може би "героите" от Азов,които се крият в болници детски градини и театри,ползвайки населението за жив щит и представяйки пред западната пропаганда,че руснаците правят това
280
2
 
4
 
! Отговори
Елизабет Стоъкова преди 2 години
Чудя се как ли да преименуваме бул. Руски. Трябва да е нещо по-така, много по-така. Нещо, което ни напомня хем за цъфнали кестени, хем за барбекю с кетчуп, хем за Тарас Булба, хем за зелените поля на моя роден край. Сетих се: Да здравствует Зелен-ски! Или Вечна слава героя Зеленского! Но тогава трябва да съборим паметника на Цар Освободител. Колко му е- ще сменим само Царя, а коня ще пребоядисаме в ЗЕЛЕНО! 3
279
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли пък не ще кръщаваме улици на някакви,които псуват.Твърдо против съм.Да ходи на х*й онзи където го предлага.
278
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Сега прочетох нещо.Как се става украински герой?1.Трябва да напсуваш някой военен на ;2.После се предаваш;3.Стоиш на топло в плен докато поутихнат нещата;4.Връщаш се от плен и получаваш венага медал и титла "Герой на Украйна"
277
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължение м коментар от анонимен 316- не съм русофил но пък грам не харесвам ебаните американци и като цяло цяла Европа заедно с тях..... Според мен да влезем в пакт със Русия ще е по изгодно за нас а не както сега увеличение на всичко.Ще получаваме евтин газ, Ще си ремонтираме атомните централи и ще имаме ток за жълти стотинки да ще сме нещо като комунистическа държава но ще просперираме. Мисля така защото държавата в която живеем сега тъне. Тъне дълбоко точно защото сме със Европа и Америка
276
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така това да се преименува булеварда герой те на Украина няма да стане! Еми то както сме тръгнали дайте да кажем на Европа да си првйменуват булевардите на герой те на България? Ще стане ли? не щото боли ги *** за нас. но ние им ли ем *** небива да зависим от тях.. Спряха ни 4 те реактора да копуваме тяхния ток спряха руския газ да копуваме от тях, копуваме *** храна която те едва ли ще нахранят и животно с нея... За подигравка ли ни взехте? Предлагам да организираме протести!!
275
0
 
11
 
! Отговори
Ноби преди 2 години
да кръстим някой булевард списаревски, или резила на янките
274
0
 
32
 
! Отговори
Сега преди 2 години
Това ще бъде най голямата глупост която ще сътворят болните ви мозаци
273
0
 
25
 
! Отговори
Ахмат Сила! преди 2 години
Другари американци, предлагам ул. "Козяк" в София да я наречем ул."Рамзан Кадьipoв".Хахахаха.:-))))))
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #311 Ная сега е модерно ... :D
271
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите му са се подиграли с Найо Тицин за цял живот. Белязали са го с име за подигравка. Той трябва не името на булеварди в България да сменя, а собственото си име. Найден да се прекръсти, или Найденка.
270
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отнасям се с разбиране и съчувствие, сред като случайно научих, че на този израстък ПЪРВОТО МУ ИМЕ е Найо-Тицин. А трите му имена са Найо-Тицин Атанасов Нейков. Да те кръстят родителите ти Найо-Тицин... ама че име... Голяма мъка ще да е било като дете, а и няма как да не даде дефекти в личността в зряла възраст.
269
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дупедайо , ще ти преименуваме дупката на *** на ... всъщност ти отдавна си я преименувал на "вход" ...
268
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се применува Софийския Университет от Климент Охридски на полк азовски . Бул.България на бул. украйна , жк. Иван Вазов на жк. володимир зеленски , бул. Васил Левски на бул.степан бандера , град Пловдив на полтава ... след което да направим групово ритуално самоубийство, пеейки украинския химн ...
267
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то цива бива джендърски простотии
266
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянските фашисти обичат да обявяват война на САЩ, Великобритания. Те кръстиха булевард в София на булевард "Хитлер" през войната. После кръстиха на Ленин. Обичат да сменят героите бързо. Ако Путин дойде в София, ще кръстят булеварда на Путин-Освободител.
265
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се преименуват всички улици на булевард "Зеленски" и булевард "Бандера", булевард "Братя Кличко".
264
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се преименува на "Степан Бандера".
263
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли... С простотиите, които идват от нашата псевдо-столица, май да е отделно ще е най-добре.
262
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте как променят историята ни. Обаче тоя път не само политиците ще ядат шамарите. Такъв лицемерен народ сме станали , че ....