Трябва ли бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна"?

Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ
30 мар 2022 21:29, Красимир Ангелов
383

Подписка за промяна на имената на улиците, на които се намират посолствата и консулствата на Русия, вече има и в България. Кампанията е символичен акт на подкрепа за украинския народ. Подобни петиции има вече в 34 държави, а в пет промяната в името на улиците е факт.

Предложението е част от бул. "Драган Цанков", на който се намира руското посолство в София, да се преименува на бул. "Украйна", а другата улица, на която е посолството - "Никола Мирчев" да се казва "Героите на Украйна".

Драган Цанков е основна фигура в българския политически живот след Освобождението. Бил е два пъти министър-председател на България. Никола Мирчев е сред най-добрите български художници – живописец, илюстратор и карикатурист.

Кампанията Ukraine Street призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици, като символичен акт на подкрепа към украинския народ.

"Както знаете, Русия започна тази война под претекст, че Украйна не е истинска държава и украинците не са истинска нация. И всъщност това, което те се опитват да направят е да заличат Украйна от картата. А целта на кампанията ''Улиците на Украйна'' е да направи точно обратното – да постави Украйна на картата и в градовете по целия свят", обясни директорът на Би агенция - трансфер Кристина Николаева.

Журналистът Найо Тицин вече е внесъл в Столичния общински съвет предложение бул. "Драган Цанков" да се преименува на "Героите на Украйна".  Общинският съветник Карлос Контрера обаче е скептичен към подобна промяна.

"Подобни кампании ми се виждат лицемерни, защото война не се спира с преименуване на улици. Да, вероятно, някой си мисли, че това е страхотен жест", коментира той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Кампанията Ukraine Street включва и Русе, където също има руско консулство.

"Аз апелирам вместо да се дават неуместни предложения, по-скоро да обърнат внимание на проблемите на украинските граждани в България", заяви председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
22
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Времена на хора със съмнителна психика
220
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами да прекръстим тогава бул. Васил Левски на името на атентатора от гара Буново ... и той взриви вагона за майки с деца от патриотично чувство ... МРЪСНИ *** ...
219
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дупедайо Безпарицин ...
218
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам етническите българи в украъна да се разменят с наведените на запад укро-зомбитата в България . Така азовците ще имат още няколко десетки филяди идЕота зад които да се крият
217
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до #266 Пали сандалите и заминавай да защитаваш зеленски на терен . У(к)родите ще ти се зарадват
216
2
 
11
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
*** Цицин и такива предатели като него, се готвят да политиката и по-лошото е, че необразоваността, заедно с липсата на разсъждения и собствено мнение, ще подтикне много "борци за свобода", да го изберат.
215
5
 
7
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Българина е толкова *** че трябва да му се забранят референдуми.Винаги е на противоположната страна тоест на грешната.Така че не искайте мнения от простака с действайте
214
13
 
4
 
! Отговори
Баба Гицка преди 2 години
Понеже тук има много фенове на соца да им предложа един спомен от соца.Заменям лиглин за дамски превръзки.Ако имате интерес пишете пък може да разменим и Москвето за Мерцедес
213
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Козяк 16 -> Краварник-централа 1
212
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който даде минус на #256 е безродник и майцепродавец
211
14
 
1
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Естествено че трябва!
210
22
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Твърдо да. На входа и от всички страни на посолоството да се сложат надписи с новот име на руски и на английски. Мутрафонова всеки път като се прибира там да ги вижда и да им се радва.
209
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава ул. Козяк да се преименува на ул. Фидел Кастро :D
208
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твърдо не!
207
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ!
206
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що не прекръстите България на Нова Украина... Така в ООН ще има 2 Украиини и по тоя начин ще покажете пълната си подръжка за Украина...И такъв призив ще има ако не днес то утре... Деснопсихясалите търсят под вола теле...
205
4
 
35
 
! Отговори
Баща ти преди 2 години
БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ОФИЦИЯЛНО ЗАБРАНЕН ЗА ИЗУЧАВАНЕ ПРЕЗ 2017 г. ОТ ВЪРХОВНАТА РАДА !!! ЗНАЧИ ТЕ НИ ПРЕСЛЕДВАТ И ЗАБРАНЯВАТ , НИЕ УЛИЦИ ИМ КРЪЩАНАМЕ . ТАЯ НЯМА ДА Я БЪДЕ . И НЕ , НЕ СЪМ РУСОФИЛ . НО НЕ БИХ ПРЕГЛЪТНАЛ ПОДОБНА ГАВРА С БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРЩИНАТА !!! ТАКА ЧЕ АКО Столична ОбщинаПРЕИМЕНУВА НЯКОЯ УЛИЦА НА "КЛОУНИТЕ НА УКРАЙНА " ДА СИ ПОТГОТВИ НЯКОЛКО МИЛИОНИ ТАБЕЛИ ЗАЩОТО НАМА ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МИНУТИ ...
204
3
 
21
 
! Отговори
Никола преди 2 години
Повечето герои са националисти.Трябва ли Бандера ОТЯВЛЕН ФАШИСТ да го слагаме като герой. Трябва всички националисти и тяхната нациска идеология да бъдат унищожени.
203
2
 
14
 
! Отговори
дебили ПП преди 2 години
ако искат и на центъра да "Сложат" един паметник на стьопата Бандера...Много *** народ, а ако тази промяна е започнала, май е пръдня, что-то явно е объркала посоката.
202
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. ЕТО ТАКА УКРАИНЦИТЕ ГОРЯТ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА И УБИВАТ БЪЛГАРИ!. (Ай да братушки, ай да ***?!).Българите са третият по големина славянски етнос в Украйна, който през последните години е подложен на жесток терор и безкрайни унижения. Тези мероприятия са съпроводени със серия от показни убийства на българи, унищожаване и оскверняване на български паметници и паметни плочи, горене на български книги и официална забрана на българския език в Украйна с постановление на Върховната Рада от 5 септември 2017 г., съгласно което българите в Украйна нямат правото д