"Дигитална София" цели да превърне столицата в "умен град"

Зам.-кмет: Имаме архаично законодателство, което трябва да се промени
Обновена: 12 апр 2022 11:27 | 12 апр 2022 11:27, Анисия Иванова
21
"Дигитална София" цели да превърне столицата в "умен град"
Снимка: Bulgaria ON AIR

От 9 май 2022 г. ще може да се сменя онлайн адресната регистрация в цяла София. В момента може да се смени адрес по електронен път, но само в някои райони на столицата.

"Това е първата стъпка по изцяло новата философия, разработена за електронни услуги. СО много отдавна работи по дигитализацията. Преди година и половина започнахме работа и по един много интересен проект с Bloomberg Philanthropies, с тяхната финансова подкрепа за наемане на глобални експерти по електронно управление", посочи зам.-кметът по дигитализацията на София Генчо Керезов в студиото на "България сутрин".

По думите му СО е разработила нова философия за това как да се конструира една електронна услуга като продукт, така както хората очакват да използват каквито и да е електронни продукти на бизнеса.

"Стартирахме пилотно в район "Студентски". Тази услуга за първите 3 месеца беше използвана над 10 пъти повече от всички електронни услуги за района в последните 6 г. Иновацията е изцяло новият подход за работа и липсата от необходимост от това да имаме предварително изваден верифициран електронен подпис", подчерта събеседникът.

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е намерена вече технология, чрез която да се идентифицираме изцяло от телефона си, а след това да подпишем заявленията си и да предоставим съответните документи.

Керезов информира, че самата промяна онлайн на адресна регистрация, в случая, когато ние сме собственик на имота, ще отнема около 10 минути максимум. И добави, че все още съществува изискването за предоставяне на копие от нотариалния акт.

"Подготвяме пакет от редица мерки, които да улеснят хода на електронните услуги в една община. Това е просто архаично законодателство, което не е било променено във времето. Имаме назряла нужда в обществото това да се случи вече", коментира гостът в студиото.

Запитан кога ще се достигне до автоматизиране между институциите в една община, Керезов изтъкна: "Миналата година стартирахме подобен проект поне за най-използваните услуги във всички общини в страната - да разработим такава автоматизирана система да не се налага администраторът да прави ръчна проверка. В момента, в който гражданинът направи заявление за услуга, всички удостоверения, проверки, да станат автоматично за най-ползваните услуги".

За днешната конференция "Дигитална София" Керезов каза, че е първата по рода си общинска такава за "умния град".

"Събрали сме всички заинтересовани страни, които работят по тези теми, наши ресори, общински предприятия. Ще имаме 4 панела. Първият ще бъде свързан с това какво се прави в общината в посока "умен град". Вторият ще бъде воден от Комисията за регулиране на съобщенията - идеята е да видим каква е инфраструктурата и правната рамка, за да се случи "умният град". Третият ще бъде "Говори бизнесът" - компаниите, които предоставят технологични решения за "умен град", а четвъртият - "Финансиране", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То много хубаво ама аз да питам Борис го правите вече с 1г закъснение. Владимир Вазов го блокирахте ОТНОВО заради метрото, което не е и на 1г. Кога най-сетне ще се спре тая простотия с десетилетните ремонти и ремонти на ремонти на ремонти? Кога най-сетне ще запушим тая бездънна каца? София има 2 млрд бюджет, който все не стига. 45 млрд лева са наляти в тук от 2007г. в инфраструктура и общини, а направеното струва не повече от 5. Другите 40 къде отидоха?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дигитализация, то пътища няма.
17
1
 
0
 
! Отговори
един преди 2 години
И ко? Само София ли ше е дигитална? И язе сакам на село дигитално да си копам дворо.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а кога ще можем да ходим по едни *** нормални тротоари, без счупени плочки, отломки, ръждиви колци, станали на прах бетончета и циментчета и т.н.
15
1
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
Ми то Софето е вече една сбирщина от провинциялни недорасли хипстери, скейтъри, татуирани куул пичове и всякакви всезнайковци разхождащи се гордо по изкорубените стрийтове. Фасадите в Алепо изглеждат по-добре и всеки път като стъпя там искам да се изповръщам, да им тегля една майна.
14
1
 
3
 
! Отговори
До Умен ИТ преди 2 години
Аве, те маса пари ще дадат на някой син на учинайка, минал през ИУЧ по ИТ в Брегово и после и некой първокласник ще може да си играе със системите... В администрацията всичко е чрез мой човек... Оня ден се пробвам да пусна онлайн сигнал в МВР, ми то там няма такава опция въобще, телефони за връзка няма, глобите излизат некоректно, драма и трагедия...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде може да ми инжектират чипче, като на кучетата?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе учил български, кой го назначи в столицата? Дразни изказът му.
11
0
 
10
 
! Отговори
ceh преди 2 години
aууу идентификация с телефон тц тц тц. фирмите за кредити тръпнат в празнично очакване...
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз ако е софиянец, аз съм от Делхи.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще се идентифицираме с телефоните, после с чиповете... То така се почва.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умни или глупавидесни или леви,млади или стари-всички тука са крадливи,завистливи и некомпетентни.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хората пари немат и все по-бедни стават с тая инфлация, те зрелища ще правят да баламосват народа - като няма ЛяБ, да има зрелища
6
1
 
12
 
! Отговори
Умен ИТ преди 2 години
Правете си там услугите, но си платете добре на читави хора да ви опрявят секюритито, че не ми се иска някое 15 годишно *** хакерче да ми сменя адресната регистрация.
5
1
 
9
 
! Отговори
Киборги преди 2 години
и роботи, върхът на прогреса хихихих..
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех Селяни!!!! Биете тъпаните все едно сте кацнали на Марс!!! 25 години сте назад от цивилизацията!!! И интернет сайтовете ви са смешни, и апликациите за телефоните постни и бездарни!!! А само се тръби за Бг АйТи!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умен град пълен с прости селяни...
2
2
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Дигитални грантаджии хората немат пари за салам народен камо ли за 5G :)))
1
2
 
16
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
То сичко друго щото ни е наред, та с дигитални тъпотии почнахте да се занимавате! Да *** вашта мама проста, *** скапани!!! Време е да си ходите!