Недостиг на медецински сестри в яслите в София

Строят се нови сгради, но няма персонал
Обновена: 18 апр 2022 13:43 | 18 апр 2022 13:43, Петя Славова
19
Недостиг на медецински сестри в яслите в София
Снимка: БГНЕС

Продължава строителството на детски градини и ясли във всички райони в София, за да бъде овладян недостигът на места. Това обясни зам.кметът по образование Мирослав Боршош, цитиран от БНР.

В момента се строят 18 сгради, а други 17 се проектират.

Още по темата

Днес Боршош провери изграждането на сграда за три яслени и една градинска група в 88-ма детска градина "Детски рай" в квартал "Дружба" 2.

Въпреки това се очаква недостиг на места и догодина. Оказва се, че има още един проблем - недостиг на медицински сестри в яслените групи в столицата

За недостиг на медицински сестри в яслените групи в София алармира още Боршош.

Над 100 са свободните работни места. Столичната община обмисля възможността вместо медицински персонал да се назначи педагогически, за да функционират яслени групи:

Повече от година, аз лично поне и кметът сме изпратили десетки писма до Министерството на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в наредба 26.

В момента наредбата е на страницата на МЗ, за огромно съжаление и учудване наше няма дума за промяна да вкараме хора с образователен ценз, което е изключително важно и това е нашата борба.

Не могат да разберат смисъла, защото живеят в кабинетите си, защото не разбират какво се случва на фона на недостига ще се наложи да затваряме яслени групи, тъй като ще нарушаваме иначе наредбата", каза Боршош.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицинска сестра съм. Работила съм в ясла. Знам отлично какво е натоварването, както и отговорността. Ако ми плащат 1800-2000лв се връщам веднага на работа в ясла. Но не би!
18
2
 
2
 
! Отговори
няма мед. сестри за преди 2 години
ДЯ, защото леля сестра работи 8 часа, гледа и обслужва бебета и взема до 1000 лева. Госпожите т.е. учителките работят 6 часа, образоват деца над 3 години и вземат 1 500 лева.
17
3
 
0
 
! Отговори
Еми преди 2 години
Никъде го няма - на ясла и медицинска сестра .
16
0
 
7
 
! Отговори
медЕцински сестри преди 2 години
Язък ви за образованието!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато управляващите не разберат, че най-ценното в една държава са хората и не започнат влагат най-големият ресурс в тях - за здраве, образование, добри заплати, скоро не само медицински сестри, ами жива душа няма да има в тези сгради и по тези пътища!
14
0
 
4
 
! Отговори
петееее преди 2 години
научи правописа ве,джорналюго продажна!МедИцина а не медЕцина!Как ви вземат на на работа такива...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен ако статията не е преведа от гугъл транслейт (който оправя грешките автоматически), то следва пълна трагедия...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отидете да си извадите медЕцинско, че не сте иддиотти, неграмотници
11
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 години
Оправете си заглавието. Кво ще рече "медЕцински"?
10
1
 
6
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Бе то в най-скоро време в БГ ще останат само пенсионери и бежанци! Само гледайте! Другото е, че тука се иска за заплата от 400 айде 500лв. да правиш чудеса! Третото е, че явно ако не вземаш големите пари тука в БГ ти си никой! Дори няма да те заплюят като те подминават! Еми при това положение какво можем да очакваме!? Ама нека се чудим още малко пък то може накрая и да се сетим нещо! Ха дано ама ...!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
И какво толкова смешно има в "медЕцински" корена идва от "медЕк" демек "лекЪр".
8
0
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
Когато няколко сестри от немалка община и областен град взимаха по 400 лв. чисто и си плащаха да изработват безумните материали от джоба си, пътни, доклади и т.н., никой не го видя това. Тези жени вече са преквалифицирани, взимат си над 1500 лв. с други професии. Отделно началника в тази община, отговарящ за детските градини, открито им се подиграваше и ги унизяваше. Сега си гризе ноктите и се чуди как да покрива недостига.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До няколко години ще се пенсионират всички от качественото образование и ще останат само копипейстърите, където изкарват дипломи с кражби от интернет без да учат.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учители също няма да има и то много скоро. Тази година се пенсионират 1959г. родени учители и те ще са около 4 000. До няколко години ще се пенсионират всички от качественото образование и ще останат само копипейстърите, където изкарват дипломи с кражби от интернет без да ичат.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност е работна общината да осигури медицински персонал. Като се слушат такива оплаквания излиза, че общинарите са просто некомпетентни, мързи ги да работят или не виждат лична далавера.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицински Медицински Медицински Медицински Грамотни та пушек се вдига.. ама снощи ме блокирахте за няма нищо, че написах истината за Киро.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Медецински сестри" - ха-ха-ха.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен недостиг на медецински сестри в яслите, очевидно има и недостиг на грамотни журналисти, гъмжи от *** , които две думи не могат да напишат без правописна грешка.
1
0
 
25
 
! Отговори
Питър преди 2 години
"Медецински сестри"? Явно има и недостиг на коректори и грамотни жОрналисти