В София влиза в сила забраната за движение на каруци

Причината са честите нарушения на водачите на каруци
Обновена: 1 юни 2022 08:40 | 1 юни 2022 08:30, Елка Василева
85
В София влиза в сила забраната за движение на каруци
Снимка: архив, БГНЕС

От днес влиза в сила забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга /каруци/ по улиците за обществено ползване на територията на Столична община – с граници, заключени в карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път /СОП/, съобщиха от Столичната община.

Контролът по изпълнение на тази Наредба се осъществява от Столичния инспекторат, СДВР- сектор „Общинска полиция“ и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

При установяване на нарушения компетентните органи задържат за отговорно пазене превозното средство до поискването му от собственика и го връщат след заплащане на разноските по отговорното пазене.

Животните, ползвани за задвижване на превозни средства с животинска тяга, се предават на ОП „Екоравновесие“ и се връщат на собственика след заплащане на разходите за отговорна пазене, отглеждане и лечение.

На 10 януари тази година Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община.

Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Освен това конете и катърите, използвани като животинска тяга, почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа, посочиха при обсъждането на доклада през февруари неговите вносители - общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Те очакват след наложената забрана подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата, тъй като често с каруци се извършва незаконно транспортиране и изхвърляне на отпадъци.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: Движениесофиякаруци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ненавиждам изтезаването на животни, а недохранен, уплашен кон, напъващ се под ударите на безмозъчната м*айму*на в задръстването е престъпление, равно на бой над дете! (не разбирам защо се цензурира думата м,ай-муна...)
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ненавиждам изтезаването на животни, а недохранен, уплашен кон, напъващ се под ударите на безмозъчната *** в задръстването е престъпление, равно на бой над дете
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама до сега беше разрешено ли да се движат каруци из София?... ужас
48
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
колко години ви отне мисленето по въпроса това трябваше да го направите преди30 години а не да се съобразявате с купуването на гласове от махалите горкитеживотни без храна и вода по цял ден по улицата натоварени с деца които не учата ровят в кофите
47
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Значи очаква се голям протест на "Евророма" пред Столична община! Ще се включи и БХК, и разни други спонсорирани от Сорос организации!
46
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите винаги други са им виновни! За липсващата инфраструктура сега намериха виновните - а! За това, че София се управлява от некадърници без опит, без съответното образование - римляните виновни! Защо децата на ромите в Германия посещават училище, а в България не? Къде е държавата, къде са управниците? Сега в провинцията ще настанат жестоки времена за българите! Вие помислихте ли и за този проблем?
45
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите винаги други са им виновни! За липсващата инфраструктура сега намериха виновните - ***! За това, че София се управлява от некадърници без опит, без съответното образование - римляните виновни! Защо децата на ромите в Германия посещават училище, а в България не? Къде е държавата, къде са управниците? Сега в провинцията ще настанат жестоки времена за българите! Вие помислихте ли и за този проблем?
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да махат всички каруци от пътя. Тия карат както и където искат, за тях няма правила , няма данъци , няма контрол. Това започва да прилича на расизъм от страна на определен етнос . Докога ще работим и заради тях ?!
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега защо нямаше забрана? Чий държаха, та не ги забраниха?
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 50 години след всички други, дано поне се спазва...
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каруците добре, но да се ограничи малко и пребиваването на други животни в градски условия. Човек Вече не може да се размине от кучета по улици, паркове и междублокови пространства.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!!!
39
13
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Автомобилите правят повече нарушения от каруците. А най-много нарушения правят такситата. Да се забрани движението на таксита и силно ограничи това на другите автомобили.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво де, а всякакви каруци от рода на БМВ 5, Ауди А6, МБ Е клас и подобни 15+ годишни бараки кога ще се забранят в града, както е на запад?! Вече треторазряден склададжия от дълбокия прованс в София гони 4000лв. заплата и преспокойно може да си позволи малък незамърсяващ градски автомобил, а каруцата да си я кара на село да се перчи колко е богат.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Столица, 2022 и сега прекарват закон а дали ще се спазва всички знаем че не. Смях, София е най-тъжно и мръсно изглеждащата столица в цяла Европа. Справка който е пътувал знае.
36
2
 
2
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Ами точно за това всичко трябва да се забрани. Даже и обувките. Най-добре да нямаш право да излизаш от вас, за да не те блъсне някоя каруца. За твое добро нали...
35
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете защо сте бедни? Защото сте прости! Как ще забраняваш базово средство за транспорт, ей така - на пук на ? Давате ли си сметка, как от омраза ограничавата собствената си свобода и това рано или късно ще ви излезе през носа!?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"по-нагли същества от велосипедисти в София не съм виждал. Всичко им принадлежи. Тротоарите, пътищата, абе всичко." - аз какво да кажа като пред блока ми има велоалея на улицата, а автомобилите паркират върху тротоара? Общинарите са сбъркани, ниско платени масово са от провинцията незапознати с кварталите, едвам ориентиращи се в метрото и градската мобилна мрежа. Вместо да се направят улиците еднопосочни хората се чудят къде да паркират.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се забрани всичко. Само бентлита, ройсове и градският транспорт да остане.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Животните до преди 15 години бяха на почит в обществото, а сега децата сигурно не знаят как изглежда онова дето го ядат от тарелката на живо. През годините съм видял много по-възпитани мечки, кучета и коне от политици. Помните ли гъдуларите с танцуващите мечки по влаковете? България до преди Е.С. беше уникално за живот място. Жалко за каруцарите. От общината да бяха вдигнали 5 автомобила от зелени площи вместо да крадат поминъка на хората. "Либерализма" в Европа е измама.