Въпреки поскъпването на газа: Хората в София си търсят жилище с парно

Със сигурност войната се е отразила на цените на новото строителство в столицата
14 юли 2022 09:00, Красимир Ангелов
104
Въпреки поскъпването на газа: Хората в София си търсят жилище с парно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Дори и след повишението на цените на газа, купувачите на жилища в столицата предпочитат апартаменти с парно. Винаги отоплението на ТЕЦ ще бъде най-доброто за едно домакинство", заяви в интервю за БГНЕС Станислава Петрова от брокерската агенция „Home to you”.

Тя подчерта, че със сигурност войната в Украйна се е отразила на цените на новото строителство в столицата.

"Със сигурност тя се е отразила на цените на имотите, но ситуацията сега е по-спокойна, тъй като строителите са имали време да заложат риска в цените и този процес на паника от страна на купувачите беше кратък", отбеляза Петрова.

Още по темата
По думите й се запазва и интересът към закупуването на жилища "на зелено", тъй като сумата е по-поносима за купувача. "Хората гледат да инвестират парите си, защото най-добрата инвестиция е в недвижимите имоти", подчерта тя.

По време и след пандемията от Ковид се отчита засилен интерес към покупката на крайградски къщи в района на София. "В момента ситуацията е стабилна, няма бум, като този от преди две години, когато значителен брой хора се насочваха към търсене на къщи с по-големи пространства. Сега търсене продължава да има, както в София, така и в района в близост до центъра, но не мисля, че последните три месеца имаме сериозно покачване на цените, не очаквам обаче за в бъдеще и сериозен спад на цените, търсене обаче винаги ще има", добави Петрова.

Експертът отбеляза, че хората до 40-годишна възраст най-активно търсят жилище за покупка.

"Най-активната социална група ще си остане и най-активната житейска група. Младите хора, тези с добри доходи, с добри професии, младите семейства винаги ще останат постоянна група, която да купува жилища".

В последните години се променя и локацията на най-желаните квартали за живеене. В момента купувачите избират не според района, а според околната инфраструктура. "В момента можем да продаваме на по-високи цени имоти в близост до парк „Славия”, отколкото на бул. „Пейо Яворов”, който е последният булевард на квартал Лозенец. Вече хората гледат удобство, а не толкова предпочитани квартали", отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
далия преди 1 година
В блок с парно, в атрактивен район на София, първото нещо което направиха новите собственици беше да си свалят радиаторите. Така цената за топлото на съседите се увеличава.
92
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
По-хубаво от парното няма.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано Станислава Петрова да е младичка, слабичка и хубавка. Само така няма да остане гладна в предстоящата зима!
90
3
 
14
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Преди два дни съседът ме помоли да му стана свидетел че е от качил всички радиатори. Не знам кои си търси парно, но според мен тазизима ще има вълна на отказ от топлофикация
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парно ли къде я виждат тази пара. Особено в месните централи където цикъла е затворен и въртят хладка водичка. Радиаторите отдавна ги пратих на вторични. Купих си дърва и въглища и децата ми спряха да боледуват. От това парно цяла зима само по доктори ги водех. Половината заплата за лекарства отиваше. Да им е ва парното по 250 лева на месец за нищо.
88
0
 
1
 
! Отговори
_!_ преди 1 година
До Анонименкак оцелявате с толкова малко пари?
87
3
 
7
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
Викаш не било субсидирано парното?Ами що не го приватизират,та да видим дали инвеститора ще е на печалба от такива цени?
86
1
 
9
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
Ами няма как да са такива като мен,защото не живея в София и не ползвам субсидирано парно.Отоплението ми не пада под 3000 лв на отоплителен сезон. А софиянци живеете още в комунизма.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен в София има още няколко Топлофикации в по-големите градове на България. Цената на парното много отдавна не е субсидирана. Цената на парното след 1989 година се определя на такова ниво, че парното да си остане най-евтиното за отопление. Топлофикация винаги е на печалба, но се източва от политическите партии.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 83, така така, ама нали не мислиш, че има 1 мил. софиянци в София? Над 50% са такива като теб, така че Да има комунизъм, но далеч не се ползва само от софиянци. Топлата вода е вторичен продукт, скъпото парно идва само от тръбопроводната мрежа, поддръжка и крадци ест. като Вальо Топлото.
83
2
 
15
 
! Отговори
Bank&builder преди 1 година
Облъчването продължава... купувайте.....купувайте....купувайте.... даже и да не ви е нужно купувайте... на каквато и да е цена купувайте.... даже и да нямате пари купувайте... абе купувайте, че ни падат приходите....
82
3
 
5
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Търсят те... уют, ама ударението знаете къде е. Търсене има, ама купуване нямаааа гладни необразовани мишоци такива :D
81
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата с газа ще се оправи като скъсаме договорите с Русия.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 83 1 милярд $ дължи само Сф Топлофикация о още 500 милиона $ са дълговете на метрото трамваите заради скъпия ток.
79
6
 
12
 
! Отговори
До 83 преди 1 година
Е колко хора извън София се отопляват на държавно парно?0.1 или 0.2 процента?Докато в София поне 1 милион се отопляват с парно .Което е със субсидирани цени.Защо не приватизират Топлофикация София?Комунизъм ли ще градим в София?
78
9
 
7
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
До 45Напротив, обратното е. В София плащаме сметките и на провинцията. Пример, парното в Търново трябваше да скочи с над 300%(това какво ти говори?) , както и на куп други места. Накрая компромисния вариант е голям скок на цената в София(както винаги става) и поносим в провинцията (ниски заплати). Тъй че мисли преди да пишеш. По пътя на икономическата логика в София трябва да е най-евтино понеже пазара е най-голям.
77
5
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
"Винаги отоплението на ТЕЦ ще бъде най-доброто за едно домакинство" - wtf? С ТЕЦ нито знаеш за какво плащаш, нито колко плащаш. Аз не съм свикнал с такава услуга.
76
2
 
11
 
! Отговори
rm преди 1 година
Аз пък мисля, че не парното е движещото в случая, а наличието на топла вода - не на всеки му се слагат бойлери, инсталации, пък топъл ли е, пък влизал ли е някой, та отново да се топли.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79Не точно жилище с парно, а жилище в топлофицирана сграда и свалени радиатори - най-вече селяци свикнали да не плащат.
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че ще търсят с парно. Като не му плащат реалната цена, защото е държавно и загубите му се поемат от БЕХ. Я да стане частна и да и вдигнат цената, тогава да видим дали ще искат парно.