Нов облик на площада пред НС, каква е историята на жълтите павета?

Ремонтът върви с пълна сила
3 авг 2022 15:08, Петя Славова
36

 

Площадът пред Народното събрание ще има нов облик. Плановият ремонт на символа на София - жълтите павета, върви с пълна сила. Реконструкцията ще продължи общо 300 дни, а такава не е имало от десетилетия, предава Bulgaria ON AIR.

От седмица започна пренареждането и подмяната на жълтите павета в центъра на София, но не опразненият вече парламент, а натрупаните павета привличат погледите на софиянци.

Реконструкцията е на етапи, обясниха от Столичната община.

"Предвидени са нови тротоарни настилки и предимно гранитни такива. Този първият етап, в който е затворено, се предвижда да продължи до средата на месец септември", посочи зам.-кметът по транспорта на Столична община инж. Ангел Джоргов.

За реконструкцията обаче не се използват нови павета, тъй като такива вече не се произвеждат. Старите се изваждат и почистват, след което се полагат отново.

На склад няма нови жълти павета, пренареждаме, където има нужда, сме извършвали локални ремонти. Такива павета няма как да има, тъй като кариерата в Унгария няма такова производство", каза инж. Джоргов.

От години обаче не е намерено решение за производство на нови павета. От организацията "Спаси София" обаче казват, че текущият ремонт е абсолютният минимум. А хората се надяват символът на София да се поддържа.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и оператора Йордан Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
По лични спомени знам, че жълтите павета са изготвени в Унгария.Толкова ли е трудна технологията на изготвянето им, та да не може да се произведат и в България?
28
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Къде отидоха стотици жълти павета, които по времето на соц-а бяха извадени от булеварда в участъка между Ректората и Орлов мост? Отстраняването им било ужким временно, до извършването на ремонтите работи по булеварда. Да, Булевардът с лирични ритъм, както се пееше в една незабравима песен на Мишо Белчев. Не след дълго на това място, обаче, лъсна черният гръб на асфалта
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината павета ще изчезнат и ще се появят жълти павета по боянските вили и във Факултета. А в центъра на София ще има кръпки с други жълти плочки.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всеки пет години...разкопки.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ли 1 благодаря към дънъкоплатците за това.И тук идва проблема, защо не оправите бул.Мадрид, или някои малки улички в които си разбих картера на колата преди седмици?Дадох над 200 лв за данъци. а да не говорим колко за картер, масло и труд
24
1
 
17
 
! Отговори
Помним преди 1 година
В личен имот на Лиляна Павлова-любимката на Борисов, бяха намерени стотици бройки от тези павета. Писаха един-два пъти и спряха, а Лиляна я скриха някъде в Люксембург. И така и до днес...
23
0
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Венко Павлов...Венко,ти изобщо не живееш!..Не в 21-ви,в никой век !...Симпатяго,хората си пазят забележителности от ДЕСЕТКИ ВЕКОВЕ,а ти записука:-"Махайте ги тия павета,дайте асфалта!"...Муха да беше бръмнала вместо теб,по-добре щеше да е !
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бидона със зелето си държа едно жълто паве
21
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен ама тая гербоидна тлъстачка-"Л. Павлова", НАИСТИНА ли е ПОСЕГНАЛА на тия ЗНАКОВИ павета ?....И на никой не му минава през ум да я пита:..-"Чакай малко,те БАЩИНИЯ ли са ти?"..?!...
20
29
 
4
 
! Отговори
Венко Павлов преди 1 година
Махай тия грозни жълти павета,най добре ще е асфалт,все пак живеем в 21 век
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде били жълтите паветаами в двора на Лиляна Павлова! Защо никой не я пита как се е сдобила с тях?
18
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 1 година
и какво ще им ремонтират.... да усвоят едни пари...
17
0
 
22
 
! Отговори
Ано преди 1 година
Цитат:Такива павета няма как да има, тъй като кариерата в Унгария няма такова производство"Има такива павета, има, разходете се до една вила на бивш общинар и ще намерите, също и в двора на една детска градина до кадастъра на Софето, да изброявам ли още?
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де. Един работник ли ще ги слага. 300 дни
15
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост! Жълтите павета трябваше да ги оставят символично само пред стълбите на старото народно събрание и около шадравана на Президенството останалото да се ремонтира и асфалтира като в белите държави.
14
13
 
3
 
! Отговори
До Хмммм преди 1 година
Прав си. Според мен трябва да бъдат заменени със съвременни, с доста по-добро сцепление и отново в жълт цвят. А-а, и да бъдат сложени машинно след подобаваща подготовка на основата (пак с машини). Тогава ще могат да изтраят 100 години-
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна има машини за полагане на павета
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия работници, като приключат с жълтите павета, да ходят да се включват в ремонта на Тунела за Люлин! 6 месеца ремонт си е абсолютен грабеж.
11
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До хи-хи-хииии....Знаеш ли,..само не ме разбирай погрешно,но всички ремонти,които съм виждал,се реализират от тия същите ,които ти наричаш "с цвят на кафе"..И за мое учудване,работят много качествено....Разбира се,ако чорбаджията реши да икономиса нещо от необходимото за да се "отчете" пред възложителя и след два месеца започват нови ремонти,това е друга тема. "Гледай в корена!"..
10
9
 
4
 
! Отговори
Хмммм преди 1 година
Не знам каква е историята, но тези, които са там в моемнта са ужасни. С 5 капки дъжд и се парзаля като на лед. Сцепление с чисто нови гуми близко до нулата. За софиянци не знам, но за нас, които не живеем в София си беше доста неприятно изживяване!