"Спаси София" с акция за по-свободен достъп до Витоша

Подадени са сигнали за множество изоставени автомобили
8 авг 2022 16:18, Йоана Цонева
14
"Спаси София" с акция за по-свободен достъп до Витоша
Снимка: БГНЕС

От "Спаси София" перманентно получават сигнали и реагират за идентифицирането на изоставени автомобили в крайните столични квартали и информиране на общинските органи. Последната акция доброволците на организацията се провели в Бояна, разказа Александър Колев в студиото на Радио София.

Заснети са 15 изоставени автомобила на пешеходните входове към Витоша, което не само загрозява средата, но и затруднява свободния достъп до планината.

"Тези автомобили са частни и се намират по тротоари, в паркове и градини. Затрудняват и велосипедисти, и майки с колички", изтъкна Колев.

Той припомни, че последната промяна в съответната наредба съкрати срока за премахването на такива автомобили от 27 на 6 месеца.

Още по темата
Това е право на районните администрации. След като се забележи такъв, излязъл от употреба автомобил, той се стикира и ако собственикът не го премести до 3 месеца, ненужната машина се премества принудително.

"Всъщност, с тези акции най-голямата ни цел е да покажем на гражданите, че с малки стъпки те могат да подобрят междублоковото си пространство и градската среда като цяло", посочи още Колев.

Той отговаря за "Люлин", но се оказало, че за квартала с около 150 000 жители в районната администрация отговаря само 1 човек за стикиране на такива автомобили. Едва ли се обработват повече от 15% от подаваните сигнали, смята още доброволецът от "Спаси София".

От организацията работят за достъпа до Витоша и по други направления – чрез градския транспорт, лифтовете и чрез зелените клинове (парковете и градините в самия град).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Златко преди 1 година
Нека да спасим София от Борис Бонев и "Спаси София", които са поредния проект на олигархът Иво Прокопиев!
13
1
 
1
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Само Бай Ставри може да спаси София,като прибере при себе си на топло за няколко зими Фандъка.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия да заминават за Русия, там е точно за тях, да си живеят скотски при мужиките.
11
2
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Pri bai To60 be6e po dobre. Sega dodoha selqnite i ni sasipaha grada!
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предимство за пешеходците,велосипедистите и ако щете тротинетките! Така е в Европа! А точно такива умрели от глад *** пишат за паркинги и определят кой може и кой не може да разкара железарията изоставена по улиците!
9
6
 
15
 
! Отговори
Меки китки преди 1 година
Тези от Сгази София са точно трима души, които са си приятелки и ни натрапват ел.тротинентки, велопътеки и забрани за автомобили където на тях им е изгодно. С техните зелени сделки и еко *** инициативи искат да ни върнат със сто години назад. Не се спряха да измислят коя от коя по голяма Простотия. Сега се натягат за изборите. Да си ходят на Прайдове и да си правят там каквото искат. Но да не досаждат на нормалните хора.
8
0
 
12
 
! Отговори
нормален преди 1 година
А някое ново паркомясто няма ли да се обособи. Да направят многоетажни или подземни паркинги, за да прибираме колите.Докога ще се строят апартаменти с 1 паркомясто, а магазини, ателиета и магазини с 0 места? Кой създаде проблема - общините и редица държавни структури!
7
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Махнете заведенията от центъра на София те замърсяват въздуха огромни бали с ***,бусове зареждат няма парко места за клиентите вдигане на адски непоносим шум след 22.00ч и не на последно място много алкохол в колите и после веселба по улиците на града!Няма нито една полза от тях смучат от хората които си плащат данъците а те че наработели ще им плаща работещия българин До КОГА ?Тротоарите са на гражданите не на бизнеса не може да се минава каква е разликата дали има маси и столове или коли ?
6
2
 
6
 
! Отговори
до кога преди 1 година
Кога ще се спре тоталното нахлуване на автомобили в ПАРК ВИТОША, поне входна такса 50 лв за извозвоне на отпадъците
5
4
 
1
 
! Отговори
До Убий София преди 1 година
Айде стига се прави и та луд! Адски е лесно да разбереш кога един таралясник вече не е в движение. И колкото и да не харесвам Ге_чето Бонев, в този случай е прав - да се махнат поне бракмите, които са за автоморга. Другите няма как да бъдат разкарани.
4
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Витоша никога няма да стъпя. Цялата планина е минирана на сеяндурите от из п. ражненията и от падъците им. То бива бива сеяндурщина ама това минава всички граници. Спомням си колко чиста и уютна беше планината през 70-те и 80-те години. С родителите ми всяка събота и неделя бяхме на излет на Витоша. Но в онези години сеяндурите бяха малко беше им забранено да живеят в София. Затова София беше чиста а планината уютна.
3
0
 
11
 
! Отговори
Успех преди 1 година
Едно БМВ от 2 години е под терасата ми с такъв стикер , познайте дали е преместен?Евала Фандъчееее.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е къв по-свободен достъп? То и сега е тарапана на Витоша! Ако продължават така, после ще трябва да правят и организация "Спаси Витоша"!
1
1
 
12
 
! Отговори
Убий София преди 1 година
'Заснети са 15 изоставени автомобила' --- липно ли го гледахте с месеци дали седят там?