Столична ясла изпъква, дворът й с жълти павета

Може да се види майсторската изработка отпреди 50 години
12 окт 2022 22:37, Йоана Цонева
16
Столична ясла изпъква, дворът й с жълти павета
Снимка: БГНЕС

По жълтите павета се разхождат не само министри и депутати, а понякога препускат току-що проходили крачета.

В столичния квартал "Бъкстон" всеки преминаващ остава удивен, когато минава покрай 55-а Самостоятелна детска ясла. Това се дължи факта, че има паваж от жълти павета, наредени в двора на яслата.

Преди около 50 г. детската ясла получава като подарък жълтите павета и оттогава до днес работещите и посетителите на яслата се радват на този подарък и го пазят, за да може да остане и за идните поколения.

Жълтите павета са запазени и може да се види майсторската изработка отпреди 50 години. Работещите в яслата споделят, че са изключително горди, че именно тяхната ясла е получила такъв ценен подарък.

Още по темата
Паветата, които са положени в централната част на столицата, са обявени за културно наследство и са класифицирани като културна ценност – културен ландшафт по смисъла на Закона за културното наследство.

Паважната настилка е символ на централната част на Столицата с повече от 100 години история. Жълтите павета са подарък на София от Виена и са произведени в стара фабрика в унгарската столица Будапеща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Напушва ме вече смях с тези жълти павета. За слънчеви ли ги имат софиянци?Сигурно могат да си направят сами такива в голямо количество и да покрият даже Витошка , бул. Черни връх, бул. Христо Ботев, бул. Скобелев, петте кюшета, бул. Сливница и др. с тях.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете ги тези жълти павета, нека остане само една малка част там за спомен. Да се сложи съвременна здрава настилка, ако изобщо има такава, без процепи между плочите, добре изработена. Само ние ли сме токова задръстени , че нямаме здрава и красива настилка в центровете на градовете, не е само София. Навсякъде тротоарните плочи се полагат много неравно , без никакъв усет за успоредност. Внимаваме докато скачаме от една плоча на друга.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - по жълтите павета се кара Фнимателно, така че да има спиране.
10
9
 
12
 
! Отговори
Може би преди 1 година
До Анонимен 4. Минаваха веднъж или два пъти годишно и на веригите имаха гумени предпазители (не помня точния термин). При това се минаваше бавно. Сега интензитета на трафика няма нищо общо с минаването на танк. Освен това по време на протестите доста от паветата бяха извадени от борците за свобода, на които никой не потърси отговорност за тези действия.
9
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви ги превъзнасяте тия жълти павета бе? Зимата при сняг и дори дъжд през останалото време няма спиране на тая сkaпана настилка. С за ходене е още по-отвратителна.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак как си беше нищо не са наредили
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е всичко друго ,но не и държава.Столица на какво е София,след като едни павета не могат да наредят? Даже и сметоизвозването не могат да организират в това подобие на град.Със какво се гордеете? Пускайте кепенците ,и кой от къде е..
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София- индийско гето с, обслужване като в Африка, и цени като в Лондон
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Било някога лицето на София, сега половината ги няма, а другата половина до кога ще я има въпрос! Да не бяха ги пипали! Направо майстори от класа!
4
4
 
12
 
! Отговори
Психопат преди 1 година
Жълтите книжки и те да се обявят за културно наследство
3
7
 
25
 
! Отговори
УУУУ преди 1 година
Народа пари няма за нищо вие ни занимавате със софийските си лиготии,жълти павета и клатещата се плочка на Графа!
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До преди 35 г по паветата минаваха танкове по време на парадите и нищо им нямаше, сега колите разместили паветата 1 седмица след ремонта.
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха. Каква "майсторска изработка" ви гони? В тоя двор се разхождат хора, при това главно деца. Няма нищо общо с натоварването на голям столичен булевард с постоянния автомобилен трафик.