Премахват заведението "Веселото село" в Борисовата градина

На събарянето им присъстваха Фандъкова, Здравков и Трайков
28 окт 2022 15:54, Петя Славова
26
Премахват заведението "Веселото село" в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Днес започна принудителното премахване на незаконните постройки на заведението "Веселото село" в Борисовата градина. На събарянето присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев, главният архитект на София Здравко Здравков, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

След премахването на незаконните постройки още 7,5 дка ще бъдат присъединени към Борисовата градина, съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че с началото на изготвянето на Подробния устройствен план (ПУП) на парка е възложила правен анализ на собствеността в Борисовата градина и е поискала три от обектите да бъдат обявени за публична общинска собственост. Това са автокъща "Капитолия", "Веселото село" и т.нар Лодки.

Фандъкова припомни, че през 2018 г. беше издадена заповедта за премахване на незаконните постройки на "Веселото село". Последваха обжалвания на две инстанции, като накрая Върховният административен съд потвърди решението за законността на заповедта за премахване, посочи кметът.

"Собствениците от няколко дни, като видяха, че вече няма спасение, започнаха постепенно да премахват част от обекта. Но срокът за доброволно премахване е изтекъл, затова техниката е тук", каза столичният кмет. Здравков допълни, че собствениците са използвали всички възможни механизми да бъде забавено премахването. Фирмата се е криела от месеци, за да не получи съобщенията. Въпреки това заповедите за доброволно премахване бяха връчени и те видяха, че връщане назад няма, каза Здравков.

Кметът Фандъкова съобщи, че в проекта за ПУП е заложено на мястото на "Веселото село" да има детска площадка, но тя може да бъде изградена едва след приемането на ПУП. Затова след събарянето теренът ще бъде почистен и облагороден, поясни кметът Фандъкова. Тя припомни, че скоро към Борисовата градина бяха присъединени 12 дка от къпалнята "Мария Луиза", където район "Средец" приключва работа с премахването на оградата.

С днешния акт показваме, че няма да има примиримост към нито един незаконен обект в София, собственост на Столичната община, независимо дали се намира в Борисовата градина или някъде другаде, заяви главният архитект Здравков. Той отправи послание към собствениците на "Капитолия", като каза, че Столичната община отново стартира процедури по съставяне на констативни актове за премахване на съоръженията. Съдът безспорно установи, че Столичната община е собственик на терена, на който се намира автокъщата. Преди това те поискаха да бъдат признати за собственици, което е абсурдно, защото не може територия на парк да принадлежи на една автокъща, каза Здравков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
А Капитолия???
14
2
 
3
 
! Отговори
Агапата преди 1 година
Да махат и да изкоренят т.нар маумунарник ли квото е там - средище на пияници и наркомани...
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще построят на негово място законната кръчма "Тъжна София".
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамота!
11
10
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 1 година
Следва Паметника на СъвеЦката Армия!
10
1
 
14
 
! Отговори
mathur преди 1 година
А незаконните къщи във факултето и на К.Величков кога бе фанТъпкова?????
9
1
 
6
 
! Отговори
1313 преди 1 година
Законът трябва да се спазва. Тоз чичо до Здравко ли е ще главния разрушител? Прилича му.
8
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Разбирам, че хората, които нямат пари, не ги интересува. Сега има и инфлация, страшна криза, кой с тия цени на храните ще ходи в заведения. Навремето баща ми казваше За пълни ресторанти трябва богат народ. Българският е беден, както знаем. Но за това дали една постройка е законна, са нужни ясни критерии. Не знам дали общината има. Тя знае по-добре от мен. Не твърдя, че знам. Просто понякога някоя местна мутра се разпорежда. С Фантазия на Красно село май беше така. Добре, че ги отвориха.
7
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Аз съм за спазването на закона. Последното нещо, което ще толерирам е незаконни постройки и изобщо незаконни работи; нулева толерантност. Обаче ако така ще премахват заведения, София ще остане с по-малко. Да, не са най-важното нещо, но човек си прекарва добре в тях. Кафето пред Народния театър го премахнаха, нещо друго май, сега и това. Тия хора имат бизнес. Но ако е незаконно, вече написах, да се маха. Но добре е да се разберат. Хората две пандемични години не ходеха от страх.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прах в очите. Изпуснахте Южния парк, г-жо Фандъкова. Сега там, като почнат да прииждат багерите, ще настане вой, ама вие нищо няма да може да направите, както винаги.
5
2
 
18
 
! Отговори
Приори тетка преди 1 година
Ох,милата....това е проблема на софето,ти да видиш.Вчера минах по една улица в центъра- Кирил и Методий.Не се върви по тротоара.А ко я пуснеш да оди пеш вечер,със сигурност ще се претрепа.За жълтите павета да не говорим.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е че кой им дал разрешение да са там2007 като боко беше кмет ,катоса давали кюлчета що не са поискали чертежи
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо стройте една 35 етажна кооперация и там и да се приключва. И да не забравите да сложите цветна някаква зона
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една селения по-малко.
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разноските по премахването са за сметка на общината, а не за частника, който 15 години стои там с любезното съдействие на общината.