Въздухът в София днес е опасен за здравето

Замърсяване има в целия град, не само в отделни квартали
18 ное 2022 09:05, Нели Христова
125
Въздухът в София днес е опасен за здравето
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето концентрации на замърсители във въздуха има днес в София заради гъстата мъгла над столицата. Това показват данните от автоматичните станции за чистота на въздуха на инициативата Air Sofia, цитирани от "24 часа".

Над 500 микрограма на кубичен метър въздух стига концентрацията на финните прахови частити с големина 10 микрона показват данните от станциите. Като замърсяване има в целия град, а не само в определени квартали. Подобни концентрации има и на праховите частици с големина 2,5 микрона, които са още по-опасни за здравето.

Фините прахови частици не могат да се филтрират от носа и попадат директно в белите дробове. Високата им концентрация е изключително опасна за хора с дихателни и белодробни заболявания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
7
 
4
 
! Отговори
1,9 ТДИ преди 1 година
Махнал съ филтри милтри чипосал съм го ,има и прав аспух като дам газ и *** зад мен се шашкат и губят ориентация от дима и шума ...
86
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда невежеството тук е сериозно, защото никой не се сеща, че мъглата кара уредите да отчитат нереални резултати. Дишайте спокойно, частиците са само 50, както обикновено, не 500. Друг е въпросът, че с 50 животът се съкращава с 10 години, но на това поне сме му свикнали вече...
85
2
 
15
 
! Отговори
Мазохизъм преди 1 година
Иначе имаме най-скъпите панелени мухлясъли кутийки в света, на по над 50 гдишни са и струват колкото къща в Лисабон или апартамент в Белгия. И най-ниските заплати. И най-мръсния въздух.
84
0
 
13
 
! Отговори
Днес преди 1 година
Депутатите трябва да заседават на открито, да видят до къде са докарали хората...
83
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се изгони Фандъкова най-после ,това герберастко безобразие няма край Само безмислени обяснения от нейна страна ,а столицата е заприличала на ***
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а тия от селата прииждат в София. --- Това е логиката на капитализма... Хората постъпват съобразно обстоятелствата ... :) ако не ти аресва - оплачи се на ЕС Комисара... :)
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИД иотите, които се топлят на печки - за толкова имат пари на това се топлят отворко... И пак бъди благодерен че не са ти гепили мебелите за отопление.
80
0
 
11
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
живота в България е опасен за здравето на хората!!!!!!!!!
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В квартала, където живея, онзи ден мъглата смърдеше на дим. Това не е от колите, а от ИД иотите, които се топлят на печки. Няма как да е трафика, защото в другите европейски столици с много по-голям трафик въздухът не е толкова мръсен. Но там няма при Мати, изгарящи обувки, гуми, пластмасови кутии и шишета, стари дрехи, т.н.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само днес ли? :D
77
2
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
*** съсипаха София. Истинските софиянци бягат по делата, а тия от селата прииждат в София.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той кога ли не е?Преди 25 години бях студентка там, още тогава това беше единственият град, в който започвах да кашлям още при слизането на автогарата.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова ще ги сложим всички в затвора в София. Йордан Цонев да не се надява на килия в Бургас
74
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фандъкова е опасна за Вашето здраве
73
2
 
12
 
! Отговори
Ели преди 1 година
И защо реши, че на село е чист въздуха? Аз като отида на вилата и направя забележка на съседите, че горят съмнителни неща в камините и не се диша от тях и получавам злобен отговор " ЕлА ми кОпи ти климатик тогава". Не, няма да ти купя климатик, а ти трябва да платиш солена глоба!
72
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Благодарим за информацията. И как да се предпазим? Пак *** статия.
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е само заради колите, но огромна част е именно от тях. Не може 1 мил коли да димят денонощно, повечето време едва движейки се, и всичко да е наред. Презастрояването и следващото от това прииждане на все повече хора и коли са най- големият проблем в София
70
4
 
8
 
! Отговори
Батето преди 1 година
До хехеАко мислиш, че мръсния въздух е заради колите. Проблема е, че едни определени хора се отопляват с печки в които горят всякакви ***, предимно стари гуми и отпадъци.
69
5
 
3
 
! Отговори
карибско питие преди 1 година
Няма страшно Данчето и Боко тичат при Плевньо да попитат къде го сърби, за да го обслужат. Сега нали ще правят метрото до другият му бизнес парк. После ще разширят метрото до жилищните му комплекси. Мръсен би въздуха дишайте овце заспали.
68
2
 
12
 
! Отговори
хехе преди 1 година
ами ходете пеш или с кололо....или с метро....или си одете на село да дишате чист въздуй....не е лесно да си софияниц...