Въздухът в София днес е опасен за здравето

Замърсяване има в целия град, не само в отделни квартали
18 ное 2022 09:05, Нели Христова
125
Въздухът в София днес е опасен за здравето
Снимка: БГНЕС

Опасни за здравето концентрации на замърсители във въздуха има днес в София заради гъстата мъгла над столицата. Това показват данните от автоматичните станции за чистота на въздуха на инициативата Air Sofia, цитирани от "24 часа".

Над 500 микрограма на кубичен метър въздух стига концентрацията на финните прахови частити с големина 10 микрона показват данните от станциите. Като замърсяване има в целия град, а не само в определени квартали. Подобни концентрации има и на праховите частици с големина 2,5 микрона, които са още по-опасни за здравето.

Фините прахови частици не могат да се филтрират от носа и попадат директно в белите дробове. Високата им концентрация е изключително опасна за хора с дихателни и белодробни заболявания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До София - зелена зонаВземи най-новата кола и ми кажи че не замърсява и не смърди. Това младото поколение е толкова податливо на манипулация, тури му едно дисплейче и не можеш да го убедиш в противното.
46
4
 
15
 
! Отговори
Х417 преди 1 година
София е на дъното на паницата образувана от планини около нея, няма как да проветриш паница отгоре духайки над нея , НО ако пробиеш отвори на 2 или 3 от стените на паницата и най-слабия вятър ще образува поне лек вихър. Това може лесно да се изчисли къде да са тунелите, ама тая кметица неможе да се научи да измие улиците дори- това и е много сложно на нея.
45
10
 
4
 
! Отговори
София - зелена зона преди 1 година
Част от решението е цяла София да стане зелена зона. Пълно е с гълъбарници на колела които замърсяват въздуха. Разширение на зелената зона/ градска винетка донякъде ще реши проблема.
44
3
 
5
 
! Отговори
Убиват Българи преди 1 година
В България съществува отдел за "Инквизиция" през 21-ви век!
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия от перник пак са махали катализатори на дизеларки.
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя София е опасна за здравето ни
41
5
 
17
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
Забелязал съм, че като има гъста мъгла и настъпя яко БМВто на светофара облака сажди, който обикновено остава зад мен вместо да се изпари нагоре попива в мъглата и остава на светофара. Малко е гадно като спра на следващия светофар и там са останали саждите на някой колега и затова съм се научил да затварям клапите на духалките да не влиза в колата, че ще се издушим. Гадна работа са тия мъгли ей
40
6
 
21
 
! Отговори
ПенЦионер преди 1 година
Намерих една стара Дървена Дограма оставена до Кофите - Взех я, има няколко Пласта Оловна Боя, като я Горя е Доста химическа Миризмата, ама в Къщата е Топло! а тия с Панелките около мене, хем са у Панелен Фризер на Студено, хем Дишат Оловните Частици!!
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма българи няма и опасност за здравето!
38
0
 
25
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Въздухът в БГ територията е опасен за здравето от десетилетия назад, стига пропаганда и манипулация!
37
2
 
17
 
! Отговори
Кики и Коко преди 1 година
България - Зелена и Бедна, Плана за Възстановяване е ИзПълнен!
36
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди военнопрестъпникът Пууутлер да нападне свободна Украйна, бензинът беше 2.18 литъра
35
2
 
13
 
! Отговори
Реджеп преди 1 година
Найлони,кашони,шишета,стари маратонки и джапанки вдигат яка жега!
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата пропаганда,по планините що има мъгли?Аре стига с тези промивки,преди хората се топлеха на дърва,въглища и нафтови печки.Оревахте орталъка,що не кажете,че се храним с Менделеевата таблица.Деца са вече с висок холестерол.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Въздухът днес в Сф е опасен за здравето"...... Ама казвайте ги тия неща в 5:30 ч. - да не тичат хората за здраве навънка
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е, че бензинът падна с левче и сложихме "ред" в хаоса! Нъл тъй, дрОгаре?
31
2
 
10
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
Малко трети коментар, но реално какво става, всеки си взима дизел от 2 литра нагоре и първата му работа е да изключи/премахне EGR и DPF, да се била "отпушила" колата....
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 17Ми аз като гледам от запада идват всичките зелени мерки, значи май са имали този проблема преди нас, ама то нали знаете, щом е запад всичкото му е "ПО-ХУБАВО"
29
1
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Не е Бе - това е КОВИД, не е Горенето на Гуми от Студ и Икономическа БезИзходица!
28
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да цъкате минуси, това е истината, нито електричките са зелени, нито печките са този основен замърсител. КОЛИТЕ, ама до като не си отворите прозорците и не покарате малко за да подишате в трафика няма да го осъзнаете. Направете си експеримент, само за вас. Карайте на отворен прозорец на автомобила с 40 км в задръстване, ще ви се прииска да си запалите печка.