"Спаси София" искат връщането на нощния градски транспорт

Докладът ще се разглежда утре от СОС
23 ное 2022 21:51, Петя Славова
26
"Спаси София" искат връщането на нощния градски транспорт
Снимка: БГНЕС

Независимият общински съветник Борис Бонев предлага връщане на нощния градски транспорт в София, съобщиха от "Спаси София". Докладът ще бъде разгледан на утрешното заседание на Столичния общински съвет.

Инициативата идва, след като стана ясно, че с решение на СОС таксиметровите превози поскъпват от 1 януари. Това означава, че за последните две години увеличението на цените за таксиметров транспорт в столицата ще достигне 51%. "Увеличението на цената на такситата е драстично и Столична община е длъжна да предостави евтина и достъпна алтернатива за нощните пътувания", казват от "Спаси София".

Според него нощният транспорт е необходимост за хилядите, които работят до по-късно, както и възможност за задвижване на културния живот в столицата - важна част от т.н. нощна икономика на града, а също и начин да се намалят пътните инциденти.

Бонев припомня, че нощният градски транспорт с 4 автобусни линии започна работа в началото на 2018 г., след голяма кампания на "Спаси София", която събра над 32 000 подписа. В първите месеци след въвеждането ѝ десетки хиляди софиянци се възползваха от услугата, а след последните промени в тарифната политика, нощният транспорт беше добавен като безплатна услуга за притежателите на годишната карта за цялата градска мрежа.

Независимият общински съветник допълни, че предложената мярка ще стимулира бизнеса в София, тъй като това ще спестява транспортни разходи на персонала, работещ нощни смени или до късните часове. Той отбеляза, че сега тези хора са принудени да се прибират пеша или да отделят сериозна част от доходите си за таксиметрови услуги. Огромна част от икономиката в София работи с нестандартно работно време, а в нощните автобуси са забелязани по-малко инциденти в сравнение с дневните. Бонев призова съветниците от всички политически групи да подкрепят предложението.

БТА припомня, че нощният градски транспорт беше спрян в края на 2020 г. Причината беше оптимизация на разходите заради коронакризата, както тогава обясниха от Столичната община.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
ьаььа преди 1 година
Човек се чувства дискремниниран ако не може да се движи 24/7 с транспорт. Карате ме да спя и да си губя времето нарочно което е пари за някой . То е най-ценното. Трябва да се работи нон стоп 24/7 росторантите, завденията, моловете , магазните, кина.. Всичко което може да вади пари. Иначе са пропуснати ползи, които никога няма да се върна. Конкурентните градове ще ни изместят. София ще стане гето
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако в Клуж е така, съм съгласен...
14
4
 
8
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Не е лоша идеята, но за благоденстваща държава, кой ще плаща празните трамваи и автобуси, аз ли?
13
6
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Който е решил да ходи на кръчма,да си приготви пари и за такси.Общината не е длъжна да превозва любителите на алкохолните напитки.Да спасим София от "Спаси София".
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спаси Село София.Няма такава смешна столица в света
11
12
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Нали всеки *** с по 2,3 коли.За какво е този нощен транспорт, за атракция?
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бонев трябва да смени Фандъка
9
4
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Единствените НОРМАЛНИ в СОС са :Христиан Петров и Георги Георгиев!!!!!!!!!!!!
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в мосвка нощният траспорт работи непрекъснато каква столица е софия като нема нощен траспорт и казвате че сте съвремена и суверитетна държава това ли е вашата американска демокрация или немате пари да плащате нощен труд бг е много изостанала от съвременият свят.русия е на светлини години е по-напред от вас
7
11
 
7
 
! Отговори
Коко преди 1 година
До 2:Ами като си послушното дете на мама и тате и не смееш носа да си покажеш след 22 часа за клуб, театър, кино.... така ще разсъждаваш. А за статията - подкрепям да ИМА 24/7 нощен транспорт и не само за София
6
3
 
13
 
! Отговори
Що бре?!? преди 1 година
Да прибира прайда след спонтанните вечеринките на Ристю Мравояда ли?!?
5
7
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Тези от цгм печелят милиони всеки ден от зоната но се крадат докога ?
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами след като от Спаси София искат с техният гриндър Бонев да връщат нощният градски транспорт да го финансират те и да намерят автобуси и шофьори на които да им плащат.
3
5
 
5
 
! Отговори
Golf251.9TDI 4motion преди 1 година
На мен много ми е мъчно эа София, и с нетърпение чакам повод да отида там...
2
13
 
0
 
! Отговори
Василена преди 1 година
Като гледам разсъжденията, на посткомунистическата *** ми е ясно защо всичко е такова дъно. Върнете Чавдарите
1
11
 
6
 
! Отговори
До1 преди 1 година
Така ли бре африканец. Харесва ли ти облика на София в Чеченски вид.Злобен панелистански роб