Кабина на Симеоновския лифт се заплете в кабел, няма пострадали  

От "Витоша ски" сигнализираха неправилно поставения електропровод
18
Кабина на Симеоновския лифт се заплете в кабел, няма пострадали   
Снимка: БГНЕС

Опасен инцидент на Симеоновския лифт на Витоша. Зрител на БНТ сигнализира, че докато вчера е преминавал с автомобила си под съоръжението, една от кабинките се е заплела в електрически кабел, който преминава край трасето на лифта. Няма пострадали при инцидента.

От "Витоша ски", които стопанисват съоръжението съобщиха, че инцидентът е станал при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката, а причината, според тях, е неправилно поставен електропровод.
Часът е 12.35, когато кабинка на лифта за "Алеко" се отклонява рязко и се заплита в намиращ са наблизо електропровод, буквално на метри от преминаващите под нея автомобили по Симеоновско шосе.

"Минавах с колата и видях случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3 - 4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", разказва очевидец.
От "Витоша ски" съобщиха, че инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агенцията по метрология, като е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре.

"При симулативно натоварване на кабинките с пълен капацитет, една от тях е закачила намиращ се в сервитута на съоръжението кабел със средно напрежение. Неговото поставяне по този начин е в нарушение на нормативните документи и поставя в риск живота и здравето на хората, които биха използвали лифта през идващия зимен сезон".

От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инциденти.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: лифткабел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Добри преди 1 година
Реално добре, че Витоша ски са направили изпитанието все пак...
8
0
 
2
 
! Отговори
ясно преди 1 година
зимата не е почнала но авариите почнаха.какво ще стане при ски сезона не миш се мисли
7
0
 
5
 
! Отговори
Гласът на "Маха преди 1 година
Споко и без паника!Пращаме отряд с каруца да прибере кабела щот ще го задигнат!
6
1
 
3
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Е, харно, де, разбрахме! Хайде, свалете я вече тази "Топ Световна Новина"! -))))))
5
0
 
11
 
! Отговори
НЕщо не ясно има ли? преди 1 година
Виновни са: 1. Общината, защото разрешават презастрояване в района, както знаете сградите са толкова близо до лифта, че може да си разменяте кафе на пример.2. Виновно е енергото, защото не инвестират в подземни кабелни трасета, а им е по евтино да опъват кабели където си искат.3. Виновен е концесионера, защото не си следи съораженията и не подържа лифта.
4
0
 
12
 
! Отговори
78 преди 1 година
Едни некъдърници от местното еверго вчера си разпъваха кабел и сътвориха това чудо с кабината.за капак,като уж бяха готово спряха тока на цяло Симеоново и след това бързаха да си тръгнат да не би някой да ги е видял. Всичко го имам записано нала охранителната си камера , гледам го няколко пъти и не мога да повярвам какви некадърници са
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко австрийско ВЪН!Щом не ни искат в онова село Шенген!Никой да не зарежда на техните бензиностанции!Никой да не купува холандски и нидерладски продукти!!!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тос камбина кабила падна ии тока го няма сига нямаме си ток на колидата
1
1
 
22
 
! Отговори
dmx преди 1 година
Цяло лято лифта е на трупчета, даже в най-продънения соц това не го е имало. Занемарена история. Олигархономиката работи по-лошо и от така наречения комунизъм