Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
59
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
С тази калпава система се стимулират задръстванията и мръсният въздух.
35
57
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че така не може да се шмекерува и нашенецът веднага почва да шикалкави и да иска комунизъм, да може да краде от обществото.
34
6
 
99
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи на изборите не може без хартия ама за трамвая може и без хартия?!? Това не са ли двойни стандарти... Върнахме хартията за да може Банго Васил, Мюмюн и прочие неграмотна сггггган да гласува, обаче иначе в рейса сме модерни- чекираме се с карти като Европейци.... Криворазбраната цивилизация - Абе смЕх братче....Пожелавам им скорошен фалит - ОТТУК насетне официално вече съм професионален гратисчия!!!!! Мене не ме мислете;))))
33
57
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 1 година
Не. Возиш се колкото си искаш без да гледаш часовника. Ако искаш да сменяш транспорта- гледаш си часовника. Удобно е за такива като мен дето хващат за 2 спирки автобуса и после трамвай до където пътувам. Иначе си действай по стария начин - валидираш си на всяко влизане и толкоз. Системата е автоматична и ще ти отчете колкото и когато трябва. Няма нужда да го мислищ толкова. А ако си в превозното средство повече от час - пак няма да те санкционират. Малко мисъл и ще видиш че мрънкането е излишно
32
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надпис в автобус : "Ако вие сте над 40 години, и четете този текст - вие сте неудачник"
31
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия от ЦМГ яко стимулират покупките на тротинетки.
30
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Досега са плащали 35лв/мес. а сега СКГТ ги изнудва да си купуват карта за цялата мрежа срещу 50лв!!! Все едно да кажа в магазина - "Искам една бира" и касиерката да каже "Те ти бира ама ще купиш и ракия" ама за какво ми е като ракия не пия?!?! Та тия 15лв разлика са 180лв годишно които общината насила си ги прибира." - като движи цяла година с транспорт ще си вземе годишна карта за всички линии с опцията за разсрочено плащане и ще се вози за 30лв на месец. "На крива ракета, космоса крив".
29
3
 
55
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
Гербавото шефче след като беше кмет на Студентски град и с Бароко го съсипаха сега се опитва да далавелизира и Градски транспорт.Едни и същи кръво.пийци навсякъде.Няма спасение тая държавица да дойдат да ни избомбят и на чисто да се почва.
28
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне в София имате развит градски транспорт. Елате в Пловдив да видите каква трагедия е.
27
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ве, самоковската комуниска невинна ли ще я изкарате? М?
26
3
 
61
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
БОНЕВ КЪДЕ СИ МИШОК ТО ТИ С ГОЛЯМАТА С УСТА СЪТВОРИ ВСИКО ТОВА ХА СЕГА ДА ВИДИМ СПАСИ СОФИЯ АМА ТОЗИ ПЪТ ОТ БОНЕВ МРАЗЯТЕ БЕЗПЛАТНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МИШОК!!!!!!!!!!!!!!!!
25
2
 
87
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Качвам се отново на колата, няма да се занимавам с простотии! Да го духа общината и еко-***!
24
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е баш ТЕ тука удариха на камък и още в края на януари като теглят чертата ще видят, че сметките им са криви и вместо повече (както са го планували) са взели в пъти по-малко... Страшна греда братче.Случвало ми се е да се возя гратис но е било прецедент- Отсега нататък ще ми е практика!!!! Неук съм,ром съм,нямам карта нямам телефон,нямам документи - исках да платя ама няма билетчета.Сорииии.
23
2
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден влизам за 2 спирки в автобуса. За пръв път от 3 години. Викам на шофера да ми продаде билет. Оня свива рамене вика, че няма. Отивам на тая машина за таксуване... е да ама картата ми не е безконтактна...отпада. Няма и автомат за монети за да купя от там. Тия не влезнаха, но ако бяха дошли как да се разбера нормално като не е измислено като хората.
22
5
 
64
 
! Отговори
да знаете преди 1 година
Борето Бонбонев загроби София, не я спасява.
21
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да поговорим за хората с месечна карта за една линия!!!!! Досега са плащали 35лв/мес. а сега СКГТ ги изнудва да си купуват карта за цялата мрежа срещу 50лв!!! Все едно да кажа в магазина - "Искам една бира" и касиерката да каже "Те ти бира ама ще купиш и ракия" ама за какво ми е като ракия не пия?!?! Та тия 15лв разлика са 180лв годишно които общината насила си ги прибира.
20
10
 
60
 
! Отговори
боко преди 1 година
фандъка в затвора -кога?
19
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абонамента за една линия е много удобен в някои случай. От него градския транспорт не изкарва толкова пари. Те си го казаха - искат да продават целогодишни абонаменти.
18
57
 
3
 
! Отговори
Лесно е преди 1 година
Супер е лесно и удобно да ползваш електронна карта, не знам защо е това мрънкане. След сез ще ми мине 😁
17
4
 
68
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 година
Годишната карта въобще не е евтин вариант, защото едва ли всеки с такава карта пътува всеки Божи ден!Ако картата беше на цена 250 лева, тогава щеше да е евтино.......