Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и досега ги псувввваха контрольорите, ама сега направо ще ги биятт.... То бива бива наглост ама тоя път чашата преля.... Време е даскалицата да си ходи НА Самоков.... Лично АЗ ако ми се наложи да се кача в рейс ще се возя гратис - 1.90м съм - нека пробват да ми напишат акт- докато викнат куките съм изчезнал.
15
2
 
59
 
! Отговори
Хари преди 1 година
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ХОРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
2
 
65
 
! Отговори
Sa преди 1 година
Защо да ползват моите данни безплатно?
13
15
 
39
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Промяната продължава на пълна пара.
12
5
 
63
 
! Отговори
Гратисджия преди 1 година
Ще продължавам да се возя без никакви билети и документи в градския и дреме ми за схемите им
11
8
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте пак за гербаджииски картофи от Самоков.
10
5
 
89
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Поредната тъппппотия на самоковската даскалица по руски (ДА Правилно - по руски) език.... Всеки нормален търговец се чуди как да увеличи начините за плащане,за да не изгуби клиентела,а нашата кретенннка закла най-дойната си крава.Все едно да отида със 100 200лв в магазина за водка и цигари и магазинера да каже"Аааа не става мой човек- само с карта!!!".Е нали ще фалира на първия месец...Ромеите как ще плащат?!? ;)))))
9
0
 
102
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
В Солун билетчето е 0.45 евро, смятате какво дране ни прилагат
8
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно нищо не разбрах от схемата с новите карти/абонаменти в градския и май не съм единствения. Моля, някой да обясни, защото на сайта на Столична община не е обяснено. А нормални билети в крайна сметка продават ли се или не? А тези предишните от 1.60лв важат ли или не?
7
4
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта е да следят с точно кой къде ходи, затова всичко е персонално, следи се къде се возите и прочие. Затова и въпреки че за бебета и малки деца е безплатно им искат карти и да им даваш акт за раждане. Тоталитарна държава, всички лични данни отвсякъде се събират по досиетата.
6
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко гласуват и налагат с цел да ограбват хората и да правят невъзможен живота им. Политиците са глупаве и вредни за народа.
5
6
 
84
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Едни с*кани билети и карти за градския не знаят как да въведат, ама в Шенген искали.
4
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това го ос**хме.
3
3
 
96
 
! Отговори
АНонимен преди 1 година
*** от СГТ да ми обяснят защо, при условие, че масово учениците и работещите са с годишна карта за транспорт, трябва да я валидират всеки път при качване в превозно средство. Абсолщтна простотия! Трябваше вчера да снимам опашка пред устройство за валидиране в автобус. Никъде я няма тази измишльотина. Ваидира се на първо ползване на картата и толкова!
2
5
 
94
 
! Отговори
ееее да преди 1 година
И на мен ми е неудобно, от 35 лева месечна карта за една линия, скочих на 50 лева за НЕжелано от мен "удоволствие" за цялата гр.мрежа!Но пък на Юрдана си и е екстра така......
1
7
 
107
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма не искам, няма недей. Увеличаваме трафика, благодарение на простотията на общината. Рекет. Вместо безплатен транспорт - те надувай цените.