100 хил. лв. глоба за изпълнителя на ремонта на жълтите павета

Фандъкова: Категорично не са се справили
17 яну 2023 18:03, Анисия Иванова
31
100 хил. лв. глоба за изпълнителя на ремонта на жълтите павета
Снимка: БГНЕС

Наложиха глоба от 100 хил. лв. за изпълнителя на ремонта на жълтите павета.

"Пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Проектът продължава да се изпълнява и в момента, той е разделен на етапи. Зоната, в която се ремонтират жълтите павета, е само в пътните платна, това е зоната, в която бяха безобразно пренаредени. Стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не само няма Акт 15, но не е платен нито един лев по обясними причини. Разбира се, че категорично не са се справили. По Закона за недвижимо културно наследство изпълнителят е глобен със 100 хил. лв. за наранени жълти павета", каза кметът на Столична община (СО) Йорданка Фандъкова на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление (КРПБМС), предаде БГНЕС.

Столичният кмет заяви, че е поискала специална експертна намеса, затова са поканени водещи експерти. „Целта е да не се допуска след пренареждането ново разместваме", обясни Фандъкова и уточни, че в момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата и когато експертите са готови, заедно със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков ще отидат да видят резултата. Тя подчерта, че нейно е било предложението жълтите павета да станат културна ценност.

По разчетите и плановете, които имаме за довършване на обекта, няма риск да бъдат загубени средства, съобщи още тя.

Зам.-кметът на СО Ангел Джоргов заяви, че очевидно проблем има, но са взети достатъчно проби, включително и от независима лаборатория – както от пътната основа, така и от материалите.  Проблемите са свързани само и единствено с хоризонтални размествания на паважа, няма пропадания, отбеляза той. По думите му се вижда, че проблем в основата няма и в случая е използвана класическа технология, като очевидно заради трафика тя трябва да бъде оптимизирана – пясъчната възглавница и материалите за самата фуга.

По думите на министър Шишков стойността на проекта е над 46 милиона лева, като 41 млн. са отпуснати по оперативната програма. Срокът за изпълнение е удължен до септември 2023 г. Вече са направени две проверки, които са чисто технологични, и каквото и да излезе от тях, то ще бъде в полза на обществото, каза той. Шишков определи като сполучливо решението проектът да бъде разделен на етапи.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков посочи, че ако това се беше случило в Германия, нямаше на тази маса да бъдат нито арх. Джоргов, нито столичният кмет, а проектантът и изпълнителят. Регресът на този договор е 10%, което е нищожно за такъв проект, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, но пренареждането е пред Народното събрание, на няма и 200 метра от Столична община, не се ли намери поне един общинар, който да прескочи за десетина минути и да види как се кълцат жълти павета и се реди на око и да ги спре още преди да са бастисали всичко
22
0
 
1
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
100хил.лв. ,че то 1-та им машинка(багерче и тн) е по-скъпа.За да има ефект тук глобата трябва да от 1млн нагоре + отнемане лиценз и изгонването от изпълнението.
21
1
 
2
 
! Отговори
ЧалгаПитек преди 1 година
Чакаме "спаси София " и поредния крадец-***
20
0
 
3
 
! Отговори
Ъъъъъ преди 1 година
А 600 000 лева за две разменени бебета. Сметката не излиза
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бълха ги ухапала ...
18
0
 
7
 
! Отговори
Ако това се беше преди 1 година
Случило в Германия,нито арх.Здравко Здравков щеше да бъде повече главен архитект, нито Фандъкова кмет.
17
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС за Кмета преди 1 година
Всеки Проект има Проектен Ръководител или Проектен Мениджър .Тоест Община София има Проектен Мениджър на Проекта , в Случая Служител на Общината . КОЙ е Той ?Фирмата изпълнител се контролира от Мениджъра на Проекта - Този Завалия трябва подготви Документите , да представи Фирмите и Офертите и да седи по 8 часа на терен и да проверява , да докладва на Кмета .Нещо ни лъже Мафията в София - не може този Проект да струва 200 000 лева , проекта е за 20 милиона лева и са платени , гаранцията е 200к
16
2
 
11
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 година
Фирмата е от Перник или Радомир !!! Там са тия щавачите на ГЕРБ и Орлинчо!! Убава работа ама българска!!!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема не е в изпълнителя а в поръчителя от ГЕРБ. Те са главните виновници да наемат неспособния изпълнител и на всичкото отгоре позволиха да се открие обекта в това състояние. Измиват си ръцете като прехвърлят вината на изпълнителя. Сега се сетили че изпълнението не било добре, а през всичкото това време къде гледаха, къде беше надзора? Всичко беше за да се вземат парите за ремонта за това беше това бързане, една малка глобичка е капка в морето като се има в предвид милионите за поръчката.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакаме Смучи София тя да ни покаже как се нареждат плочки и павета?Само с плюене не става.
13
0
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Във Вършец хората наредиха тва лято един булевард, блиэо километър. Павенцата са като килимче, и по цветове даже. Ама софеянци да не эавиждат, щото първото каэино в Бъгария е именно у Въшец
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва общината да заведе съдебен иск за цената на следващия ремонт, плюс цената да съсипаните павета, плюс обезщетение за софиянци, страдащи от затвореното за ремонт място, плюс глобата. Общо около 50млн лв. Другото е корупция.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 46 милиона проект, сто хиляди глоба не са много за това одиране.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента много сладък бизнес е с внос на токсични отпадъцци, които ги горят и тровят хората, но там има много голяма печалба.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да е така, правят ремонт после се прави проверка на качеството и ако е добро, чак тогава им се плаща, ако не е добро, когато го направят добро тогава д им се плаща.
8
0
 
11
 
! Отговори
И аз искам така преди 1 година
Два милиона лапнаха и самоковската даскалица ги глоби 100 хиляди лева.Няма корупция в България.
7
0
 
11
 
! Отговори
komitata преди 1 година
100 бона глоба 300 бона прибрал -фандъка еневинна
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има глобата след като съсипаха нещо, което не може да се възстанови.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обща сума 46 милиона лева, глоба 10% прави 460000 лева, реално фирмата е глобена с около 2,5% (100000 лева), което почти не влияе на пресметнатата печалба! Смешници!
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 30 г. не спряха да се подиграват с народа. Всичките рожби на партията майка. Някога да сте разбрали какво се случва с вашите пари. Някой някога да ви е дал обяснение. Мислят ви за ....