18% за година скок на цената на жилищата в София, все по-недостъпни са

Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял
30 яну 2023 16:02, Анисия Иванова
192

422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

"Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват", коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

Според него категорично проблемът е инфлацията. Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, изтъкна Шопов.

"Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката. Въпросът е, че трябва доходите на населението максимално бързо да догонват инфлационните процеси. Иначе обедняваме", подчерта Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

"Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо. Цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година. Жилищата стават по-недостъпни за хората. Тенденцията е, че интересът за покупка на жилище остава голям, но сделките са намалели. В нашата фирма са намалели с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година пазарът да се върне на нормални нива", обясни Шопов.

По думите му за 20 години средно на година с 12% се е покачвала цената на жилищата, които си остават предпочитани от българите за инвестицията на спестените пари.

"Жилищният пазар е вечен заради стремежа ни да живеем по-добре. Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял. Всеки, който има възможност, отива в по-голям и по-хубав апартамент ново строителство", каза още Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАЛОНА (145)В София е зле но да идеш при селяните в Кавала?! Това и смигойнерин от Суходол няма да го свърши .
133
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (155)Банките ще спрат защото ще започнат масови уволнения.В Щатите подкараха ITТата с десетки хиляди уволняват големите компании.Сещай се ква тояга ги чака и тук.А лихвите като отидат *** 7-8% и работещите ITта ще гледат мача отстрани.
132
4
 
24
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Последното изречение кърти - "по-хубав апартамент ново строителство". Срещу нас в стария Лозенец тъкмо довършиха такава нова сграда и ми е жал за хората, които ще се прецакат да купят в нея. Некадърно проектирана, зле изпълнена, с непрекъснато наводняващи се основи, защото инвеститорът се полакоми да залее с бетон целия парцел. Очаквам да се килне след година... Трагедия е новото строителство!
131
0
 
35
 
! Отговори
Морски преди 1 година
По морето вече всички продават, никой не купува....
130
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 152 всичко каквото изброи е на кредит само трябва банките да спрат да раздават пари на всеки царвул и мача приключва
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брокерчетата какво ще ядът нз аре за жените е ясно какво ще лапат на мъжете брокерчета не ги виждам
128
1
 
16
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Абсолютно тенденциозна статия. Не е лошо де препечатвате малко експертна оценка за ситуацията. Ще се опитват да я задържат нашите шмекери, но...не задълго. "Инфлацията ще намалява и то бързо- отбележете си го" от Пл.Моновски. Това е интересна статия, а не разни брокери да ни говорят врели некипели...
127
22
 
8
 
! Отговори
до 150 преди 1 година
Къде нямат пари бе пич, моловете се пръскат, карат се яко хубави коли. До нас заградиха поредния парцел, който ще застрояват, няма дупка още. Строителят не е хич известен. На дупка искат 1700 Евро. От целия блок са останали само няколко непродадени апартамента. Това ли е нямане на пари? В момента, в който сградата вземе акт 16 тези апартаменти ще ги продават на над 2300 Евро и пак ги купят.
126
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новото строителство да си го заврът те знаят къде. Наскоро ходих с един приятел който искаше да си купи ново жилище и останах изненадан. Маломерен апартамент на замаска и шпакловка. Поне да бяха сложили една мифка и тоалетна чиния човек да има къде да пусне една вода и да си измие ръцете. Чисто празен без кухня само стая хол и баня с тоалетна. Такъв ке *** и без пари не ми трябва. По бай Тошово време апартаментите баха с тапети мокет балатум и плочки в кухнята и банята. Влизаш и живееш.
125
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората нямат пари а още не е почнала кризата
124
2
 
31
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
40% спад на сделките и пак имаме статия как всичко е наред и цените ще си растат както преди.
123
0
 
5
 
! Отговори
До 146 преди 1 година
БНБ работни по различен начин заради борда. При нас банките трябва да държат много резерви, а и ипотеките са базирани обикновено на референтна лихва по депозити, които банките не вдигат засега
122
0
 
20
 
! Отговори
Имам въпрос преди 1 година
Защо и как точно БНБ задържа лихвените проценти при положение, че ФЕД и ЕЦБ мощно ги вдигат нагоре? Кога лихвите тук, както по кредити, така и по депозити ще тръгнат нагоре?
121
5
 
21
 
! Отговори
БАЛОНА преди 1 година
Е уникален. Ще гръмне с епичен трясък. Аз купувам в Гърция. В Кавала квадрата е 1000 евро и съм до морето
120
4
 
12
 
! Отговори
Недостъпни ли чух?! преди 1 година
че то от 2007ма нататък жилищата в София са непродаваими, а тези които теглиха кредит, като им вдигнат вностката 4но заедно с влизането на еврото незнам как ще стават нещата ;) ...
119
3
 
18
 
! Отговори
Хохо преди 1 година
Добре, че са имигрантите да наливат пари в България. От друга страна това е нож с 2 остриета, понеже същите надуват цените на имотите. Затова и цените на имотите трудно ще тръгнат надолу, понеже имигрантите купуват в кеш.
118
12
 
6
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Купих 3 имота и усещам как обеднявам
117
1
 
22
 
! Отговори
Кейнс преди 1 година
Инфлацията и да се овладее, пропастта между доходите на хората и цени на и имоти и стоки от първа необходимост вече е много голяма. Гответе се за стагнация при висока безработица и ниски нива на заплащане на труда.
116
1
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Също трябва да се види какво се случва в Австралия инфлацията там падна до 7.3 сега е обратно на 7 8 което ще накара банката отново да повиши лихвите. Инфлацията при стоките пада но при услугите остава гореща. А и пазара на труда навсякъде е силно затегнат. Предстоят интересни времена
115
1
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Тук не се отчита политиката на централните банки. Фед ще обяви нов таван на лихвата през февруари на 5пр, после на 5.25 и т. Н. ЕЦБ продължава с повишенията а през март започва и QT. Изобщо не се говори за пивот а за намаляване на стъпката и изчакване на резултатите. Инфлацията лесно ще бъде свалена на 4 пр но трудното ще е да се свали на 2пр. Това може да продължи с години. Това което аз мисля е че ще видим за дълго инфлация от около 3 до 4 пр. както и по високи лихви. Което никак няма да е добре за стойността на активите. Също трябва да се види какво се случва в Австралия инфлацията там падн