18% за година скок на цената на жилищата в София, все по-недостъпни са

Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял
30 яну 2023 16:02, Анисия Иванова
192

422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г.

"Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват", коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

Според него категорично проблемът е инфлацията. Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, изтъкна Шопов.

"Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката. Въпросът е, че трябва доходите на населението максимално бързо да догонват инфлационните процеси. Иначе обедняваме", подчерта Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

"Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо. Цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година. Жилищата стават по-недостъпни за хората. Тенденцията е, че интересът за покупка на жилище остава голям, но сделките са намалели. В нашата фирма са намалели с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година пазарът да се върне на нормални нива", обясни Шопов.

По думите му за 20 години средно на година с 12% се е покачвала цената на жилищата, които си остават предпочитани от българите за инвестицията на спестените пари.

"Жилищният пазар е вечен заради стремежа ни да живеем по-добре. Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял. Всеки, който има възможност, отива в по-голям и по-хубав апартамент ново строителство", каза още Шопов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България 80% от сградите са принципно негодни за живеене. В това число и доста от новите сгради. Това би могло да бъде една много добра основа за икономически растеж през следващите 20 години. Но за съжаление нямаме политици с топ-ки които да направят една национална програма за обновяване на жилищния фонд. Представете си какво БВП може да се генерира ако за всяко семейство се построи нова къща със условието всички материали за строителството да са произведени в България от български фирми.
73
2
 
33
 
! Отговори
продавач преди 1 година
Почина баба ми и ми остави апартамент, който обявих за продажба. Апартамента е на първи приземен етаж, има влага, мухъл, не е ремонтирано нищо от началото на демокрацията, покрива на кооперацията също. Пуснах обява и още същия ден се спукаха да ми звънят от агенции, не ми се занимава стоя коптор, та им разреших да го продават. На другия ден имате единадесет обяви с моя апартамент, , оказа се на страхотна локация, подходящ за дом или инвестиция, обзавеждане по собствен вкус и 30% по- скъп !!!
72
4
 
3
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА 2020-2022 преди 1 година
НАЛИ ТОВА ИСКАХА......
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръгнаха надолу цените, затова припомнят преди време с колко са се вдигнали :)
70
2
 
42
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Гледам в Зилоу къща като на хлапето от "Сам в къщи" в щата Ню Йорк с 4 спални, 3 бани и двоен гараж и огромна ливада за 239 хиляди долара. После апартамент във Форт Лодърдейл Маями, огромен, обзаведен с всичко за 149 хиляди долара и си викам колко ли са скъсани американците, че продават на такива цени....В Софето из разни долини и ливади ти искат 200 хиляди евра за тристайно маломерно кутийче на шпакловка и замазка. Абе има я някаква ама не знам още каква е??!!!
69
0
 
20
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
На Село къщите са празни, но който иска "възможности" ще си плаща и ще кисне всяка сутрин в задръстването, това е.
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли балъци които още държат парите си в банките на 0% лихва и високи такси като банкерите ги раздават на селяните като ипотечни кредити с ниска лихва?
67
1
 
13
 
! Отговори
Киро преди 1 година
много купувач....много брокер, много комисионер, много банкер, много шарлатан
66
4
 
19
 
! Отговори
ИВАН преди 1 година
ЕДНО ВРЕМЕ ХОРАТА НЕ МИСЛЕХА ЗА ИМОТИ И ДОХОДИ, И ЖИВЕХА ДОБРЕ! СЕГА ВСЕКИ СЕ Е УВЪЛЧИЛ СРЕЩУ ДРУГИЯ И ГЛЕДА КАК ДА ГО ПРЕКАРА! Е. ЕМ ТИ И КАПИТАЛИЗМА!
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изтеглете си спестяванията от банките, ама ако теглите в брой, пригответе си стабилна такса!
64
3
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Ами трябва да се направи гарсониера-милион, двустаен-два милиона, тристаен- три и т.н., че да се наситят имотните спекуланти. Или тяхната уста само пръстта я насища, също като комунистите.
63
1
 
9
 
! Отговори
Банка Х преди 1 година
Будали ни требват, не пари. Пари има. Будали нема... Иначе щехме да изкупим всичко де се строи..
62
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките надуха този пазар с евтините пари и 2022 година хората полудяха заради инфлацията ,буквално полудяха ,купуваше се всичко ОТ СТРАХ,а сега дойде изтрезняването ,това е всичко ,а на строители ,брокери,и всякакви пиявици им се иска ВЕЧНО ПАРТИ,Е ДА ДЕ АМА ...СВЪРШИ ! ХА ХА
61
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Разбирач: Лихвите по депозитите ще надминат 4%, когато цъфнат налъмите.
60
2
 
23
 
! Отговори
измамник преди 1 година
Този Георги Шопов само манипулира по медиите да си продава жилищата скъпо ,я влезте в регистрите и вижте че про всеки нов строеж регистрира ново ООД,последната му фирма е Тобо Цветница ,строи в Люлин ,а прави това за да може а леко нещо се обърка да е отговорен само до 100 те лева на ООД,то което е направил за новия строеж ,иначе е топ предприемач,който не вярва да провери
59
1
 
37
 
! Отговори
Имотни лъжци преди 1 година
Жилищният пазар в Швеция може би приближава дъното сиКакви са аргументите за спада на жилищния пазар в Швеция?Цените сега са с 16% надолу по отношение на върха от март предходната година, показва Valueguard, която събира данните. Главният икономист на SEB Йенс Магнусен казва, че има риск от понижение до 20-25% от върха и имотите могат да се върнат на нивата от преди пандемията.Швеция не е единствената европейска държава, в която се очаква срив на този пазар.
58
4
 
15
 
! Отговори
72ри, навремето, преди 1 година
когато ни се обясняваше как ЕС е панацеята за родната ни корупция доста хора повярваха, но сага след толкова много години едва ли има някой, който да го вярва искрено. Кое по-точно е това, което те прави толкова уверен, че тази мярка, ще строши гърба на корупцията? Истината, е че целия ЕС е прогнил от корупция вече. Друго лечение трябва да се приложи и то няма да дойде от ЕК или ЕС като цяло.
57
0
 
33
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
средната доходност от имот е 4% на година, в момента в който лихвите по депозитите доближат това ниво, ще изчезне "келепира" да купувам имот с цел инвестиция и всички пишман инвеститори, ще си държат парите в банките. Тия пък, които са купили с ипотека на 100% финансиране от банката като са изпилили на макс семейния бюджет за да си позволят месечната вноска ги чака неприятна изненада.. Така че ако се чудите кога ще паднат цените, следете нивата на лихвите
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
64: чакай си, нищо няма да падне. Има непродадени апартаменти с ГОДИНИ, но не намалят цената. В БГ които захапе кокала не пуска.
55
1
 
13
 
! Отговори
Мечо Пух преди 1 година
Колкото повече, толкова повече! На финала безплатно!