Проблем със Северната скоростна тангента има, кога държавата излъга?

Пет години се опитвам да убедя държавата, че има проблем, заяви Диана Русинова
Обновена: 1 мар 2023 10:23 | 1 мар 2023 09:33, Александър Попов
164

Как трябва да изглежда настилката и до нея пробата от Северната скоростна тангента. Снимка: Европейски център за транспортни политики

През последните дни представители на служебния кабинет направиха редица проверки за състоянието на пътищата. Лично министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков проведе инспекция на Северната скоростна тангента в София.

От нея стана ясно, че 1/3 от асфалта липсва, анализ от какво е съставен ще излезе след две седмици.

"По проект дебелината на асфалта трябва да е 20 сантиметра, тук е едва 14. Тоест липсва 1/3", заяви той.

Проблемът обаче не е от сега и е било сигнализирано още преди години.

"Повече от пет години буквално водя битка с държавата и се опитвам да ги убедя, че нещо не е наред със Северната скоростна тангента. Днес фактите са налице. Проблем има и то сериозен", написа Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики в своя Facebook профил.

"Аз обаче искам да задам един много важен въпрос: Кога държавата ни излъга? Излъга ни когато приехме и въведохме в експлоатация този път през 2016 г. и тогава всички ни уверяваха, че всичко е наред, АПИ излъга ли прокуратурата през ноември 2022 г. след нашия сигнал, в който подробно описахме доста сериозни проблеми, които сме констатирали на ССТ, или излъга сега, когато стана кристално ясно, че асфалтът не това, което трябва да бъде?

Припомням, че повечето от хората, които сега смело скачат и обясняват, че има проблем, а то е повече от очевидно, че ССТ буквално се е разпаднала, са същите, който преди 5-6 години ни увещаваха, че всичко си било наред и ние от НПО сектора сме едни лаици, които говорят глупости.

Изпращам линк към пълния доклад за ССТ, които заедно с колегите ми сме съставили и изпратили на ПРБ и на АПИ. Горещо им препоръчвам да го прочетат, защото в него има и констатации за проблеми свързани със СОП - северна дъга. (Целият доклад може да се прочете тук)

Много бих искала да вярвам, че ще си научим уроците и ще си извадим поуките след този меко казано грандиозен скандал. Кой е виновен се надявам да каже прокуратурата, но също така бих искала да обърна вниманието и към това, че проектирането е струвало 780 мил. лв. Проектът е приет и утвърден от АПИ и от ИПМ. Строителните дейности на теория трябва да са извършвани под зоркия поглед на независимия надзор, който дори не е бълтарска фирма, а испанска. Пътят е приет и въведен в експлоатация от експерти от АПИ и ИПМ. Как така тези хора са пропуснали толкова много нередности? Как да сме сигурни от тук нататък, че това няма да се повтори? Как да коментирам твърденията им, че ние сме лаиците и псевдоекспертите при положение, че именно те допуснаха такъв път на стойност над 220 мил. лв. да бъде пуснат в експлоатация?", пита Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Налиэима сертифицирана фирма и съответните служебни лица, които са приели въпросния асфалт. Всичко има документи, договори и т.н. има си подписи, печати, нищо не е анонимно.
94
11
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Пак гласуватйте за ГЕРБ, ту=лу=пи! Пак обяснявайте как няма шкафчета и Мата Хари, как всичко е предизборен трик и "ниКОЙ" не ви краде, особено банкянския гений!!! Няма мафия нито в Банкя, нито в АПИ, нито в местната власт и столицата ни е София, а не Банкя!!!
93
5
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Тънък асфалт, дебел комат и кюлчета, където трябва
92
1
 
4
 
! Отговори
математика преди 1 година
До Врачанинако асфалтират с 2 см - 2 пъти повече улици
91
4
 
17
 
! Отговори
Главанак преди 1 година
Ако чакате прокуратурата да се поризнесе дали има нарушения или престъпле3ния, то все едно да чаксате второ пришествие! И особено, ако е виновна мафията/ всички се сещат за кого става дума/.Така че случаят е приключен, забравете! И пхосле не се учудвайте че броят на автоп роизшествията расте в геометрична прогресия!
90
6
 
25
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Всички които са проектирали ,строили ,надзиравали и въвели в експлоатация тази гениална герберска инженерна излагация ,заслужават само едно-Затвор ,Кофискация и Забрана да заемат отговорни постове.Всичките им сметки и чекмеджета да бъдат конфискувани за ремонта и обезпечение на пострадалите.Същото че и по-зле , е на Тракия ,Хемус ,Марица ,Струма и Ботевград-Видин!Навсякъде гербавите крадат като за последно.
89
15
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Щом Русинова е национален експерт по качеството и по пътната безопастност , работата е ясна. Можела да готви много хубав боб.
88
6
 
12
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До обективен 86 Хайде не ми хвали Турция. Защо държавата се срина ?Хвали Русия. Я каква хубава военна излагация спретнаха, за чудо и приказ.
87
0
 
10
 
! Отговори
Врачанин преди 1 година
Добре е . Във Враца се преасфалтира с 4 см. Каза го лично кмета. Така асфалтираните улици щели да бъдат повече.
86
9
 
14
 
! Отговори
= преди 1 година
Пътувам често по Европата и освен у нас другаде не съм видял безплатна магистрала,с изключение на Германия,но германците плащат огромни данъци. В цяла западна Европа таксата за кола е 20 евроцента/км, а на изток е по-малко,но пак си е скъпо,отделно се плащат тунелите. Там този който строи,после 20 г.експлоатира и си покрива разхода с тол такса. Нашите магистрали се строят с конкурси,където основен критерий е цената,няма как да е качествено,строителя си отива и чукайте си главите,държавна работа
85
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тиквата ,Влади ,Нанков ,Цвъко ,Деса-2бр ,Теменужка ,Лиляна ,Биков ,Севда ,Плювко и т.н. ДО СТЕНАТА!
84
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До Сатир Съжелявам, вече е 82.
83
3
 
16
 
! Отговори
обективен преди 1 година
до В.Величков- бай Величко ,ти си крадлив гербераст!Гаранция!Един алчен и лъжлив Цвъки си ти ,бай Величко!Такова крадене ,като вашето го няма никъде.Всичко що е строено в последните 12 години вече е в разруха.А парите ни отидоха по офшорки ,къщи за държанки и по чекмеджетата.Дано се задавите с откраднатото.Пфу.
82
6
 
3
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
До Анонимен 83 Как ги сметна тия тонове асфалт??? Ако добавиш и 95% обемни фракции няма ли да излезе колкото една хеопсова пирамида. Ходи цуни Русинова.
81
6
 
4
 
! Отговори
до ОБЯВА В преди 1 година
радев никога не е строил магистрали, няма и да строи и пп няма да строят и дб няма и като тези се разбият,те не са вечни ще си купуваме вертолети за да пътуваме.а фирмите които могат да строят магистрали в България са само 3,те са строили, те ще продължат да строят който и да дойде на власт, но няма да е скоро.пък ако желаем да имаме хубави магистрали,да ги дадем на концесия,да ни сложат едни хубави тол пункчета,да си плащаме 20ст.на км. всичко ще е ОК,както е в цивилизования свят
80
4
 
15
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 1 година
Няма място до което да не се е докопала крадливата герберска ръка.От асфалта , от основите на пътищата , от мантинелите , от стиропора , от серните газове , от газта , от златото , от ненужните Ф-16 , от водата , от гората , от пясъка ,от емигрантите , от контрола по границите ,от какво ли не.Разбойниците от ГЕП просто съсипаха страната ни.
79
6
 
7
 
! Отговори
В.Величков преди 1 година
Какъв Китай и Турция? Вижда се и при тях как падат строежи и китайски мостове.Сравнението ти е глупаво. Ние от 1944г. сме си такива мърльовци. Питай по-старите хора.
78
2
 
12
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
До Мичето-Лъжеш Миче ,много лъжеш!Лъжеш като една Деса Дуловска и като яловата кравъ Деница!Ген.Радев никога не е строил калпави магистрали!Това го правеха слугите на Боку Тиквата-дебелата Лиляня и невзрачния Нанков и онова недъгаво счетоводителче Влади.Те се возеха в джипа на Боку!И си пълнеха ненаситните герберски гуши до пръсване.Факт.
77
5
 
16
 
! Отговори
обективен преди 1 година
За подобен грабеж примерно в Турция ,долните и алчни герберунгели щяха да са в затвора за дълго , а имотите и чекмеджетата им КОНФИСКУВАНИ!Ако бяха в Китай ,вече щяха да висят на въжето.Но в БГ Тиквата и бандата му от разбойници се стягат... за избори.С хартиени бюлетини и фалшиви протоколи.Всички държавни органи са в крадливите герберски ръце , а Гешефтаро ги варди.Няма ли край тази герберска диктатура?
76
3
 
2
 
! Отговори
Мичето преди 1 година
Виновни са Радев и Борисов. Те управляваха в онези години. Невинни са началниците на строителите.А работниците са ангели небесни.