Бум на скарлатина в софийските ясли, какви мерки ще се вземат?

Проф. Кантарджиев се срещна с директорите
19 мар 2023 15:58, Красимир Ангелов
40
Бум на скарлатина в софийските ясли, какви мерки ще се вземат?
Снимка: БГНЕС

Съветникът по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли са обсъдили какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела, информираха от Столичната община.

Още по темата
Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни средства за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за лечението на скарлатина или варицела при децата и техните родители. Според проф. Кантарджиев при стрептокок в носоглътката винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване, почистване. След пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните.

Най-често се заболява 4-5 дни след контакт със заразен, допълни здравният съветник на Столична община.

Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Baigun преди 1 година
Отрови след отрови за *** овче население ,на втори април ще ви видя *** ,ходете да гласувате ако ви е толкова акъла .33години ви е малко геноцида и лъжите .е нека такива *** честно .в нормална държава щяха да скочат всички и да им строшат главите на измамниците и политиците ама
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е същият мошеник като Константинов, Бойколизец!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този *** да не дава акъли,ами да каже кой донесе заразите в БЪЛГАРИЯ! И кой от всичките продажни демагози ще понесе вината затова,че наводниха яслите и училищата с децата на придошлите от едикъде си,които нямат нужните ваксини! И да престане да ломоти глупости за миенето на ръцете,защото ние,БЪЛГАРИТЕ не сме пещерни човеци!!!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скарлатина може да увреди сърцето и бъбреците. Развива се имунна реакция 2 седмици след преболедуване. Затова трябва задължително антибиотик. Варицела не се лекува с нищо. Е, освен симптоматичто, разбира се. Но пък има ваксина за профилактика!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Препоръчвам на конспираторите да прочетат малко по въпроса за това колко време човек, болен от скарлатина е заразен за околните.. И да, нужно е да се направи тест, нужно е антибиотични лечение, нужна е и малко мисъл за околните! Огромно нехайство по отношение здравето на децата ни!
28
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Ти се образовай! Варицела и херпес зостер е един и същи вирус.
27
2
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
Доживотен имунитет срещу варицела не само има, ами случаите на повторно заболяване са изключително редки. Питай който искаш лекар. Образовай се.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаете ли какво ми казаха от Рзи нямало нужда всеки да се изследва за скарлатина щот сега има някакъв бум и няма нужда децата които са в контакт с други такива със скарлатина да се изследват Е сега да се изкаже професорът да се изследват или да не се изследват питайте го Професор все пак е
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доживотен имунитет няма. Като веднъж си имал варицела, вирусът остава в теб завинаги и при определени обстоятелства се проявява като Херпес зостер. Много е гадно. Може да те сполети много пъти.
24
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата, каза още Кантарджиев и още веднъж напомни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция."---------------------Тц. За твое огромно съжаление прекарах варицелата преди 20 години и съм с доживотен имунитет.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз карах варицела на 24 години. 2 седмици в инфекциозна болница. После още 1 месец не можех да стана от леглото. Но тогава нямаше още ваксина.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карантина! Това са мерките. А за варицелата има и ваксина. Ама, забравих, тука са антиваксърите. ...
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маски, каски, забрана да пръднеш без разрешение и принудително набождане с бъркочите на Пфайзер.
20
5
 
16
 
! Отговори
Моше преди 1 година
ТОЯ БЕШЕ ЕДИН ОТ ВИРУСОЛОЗИТЕ - ЕКСПЕРТИ КОИТО ПРЕПОРЪЧАХА ДОГОВОР С ПФАЙЗЕР ДО 2025Г. И ОБЕЩАВАХА ТРУПОВЕ В ЧУВАЛИ АКО НЕ ПЛАТИМ МИИОНИ ЗА ВАКСИНИ ........ Защо още не е в затвора ?
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да къртят пейките от яслите, тоя говорител с мустака дето са го викнали, тва му е лечението
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги на *** му е много смешно и е над нещата в коментарчетата, но само докато неговото дете не се разболее и не вдигне 40 градуса температура, която да се чуди как да свали! Да не говорим, че скарлатина може да повтори, може да има опасни последствия.. Но нека се посмеем, защото всичко е конспирация и утре с бодра стъпка да заведем децата болни на градина, нали все сме над нещата..
17
3
 
4
 
! Отговори
Ковид истерия преди 1 година
Пълен локдаун за две години.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тотална липса на отговорност спрямо околните при голяма част от родителите.*** пример, детето е в карантинирана група в детската градина, защото е контактно на болен от скарлатина, но това няма никакво значение, най-важно е в събота да го заведем точно на площадката с останалите деца, да е по-забавно за всички..Разбира се, не казвам да стоят затворени вкъщи, ако не са проявили симптоми, но все пак не е трудно човек да се сети, че може да излезе на разходка в парка без посещение на площадката..
15
4
 
9
 
! Отговори
хи хи хи преди 1 година
КПП-та, декларации за излизане от яслите и най-важното - къртене на всички пейки в района на огнището на зараза.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
карантина