Четири бъбречни трансплантации в "Лозенец" за месец

Рецепиентите са в добро състояние
3
Четири бъбречни трансплантации в "Лозенец" за месец
Снимка:ВМА

Четири успешни бъбречни трансплантации бяха извършени за по-малко от месец в болница „Лозенец“, съобщиха от лечебното заведение.

Първите две бяха извършени през нощта на 7 април 2023 г. след възникнала донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. И двамата реципиенти -  49-годишната Х.А. от с. Даскотна, Бургаско, и 43-годишният И.Г. от София, били в терминален стадий на бъбречна недостатъчност.

Д-р Борил Петров, началник на Клиниката по урология и ръководител на трансплантационния екип коментира, че най-голямото предизвикателство за лекарите и при двамата пациенти била липсата на диуреза, в резултат на което пикочните им мехури не работели и били със силно намален капацитет.

Х.А. е изписана от лечебното заведение с нормална бъбречна функция за диспансерно наблюдение, а в близките дни ще бъде изписан и И.Г.

Другите две трансплантации бяха извършени на 29 април 2023 г.  при възникнала донорска ситуация в УМБСАЛМ „Пирогов“.

Реципиентите са мъже - Н.А. (45 г.) от Добрич и И.Г. (65 г.) от Сливен. И.Г. бил в преддиализно състояние, което е най-добрият вариант за извършване на бъбречна трансплантация, заяви д-р Петров. Преди трансплантацията Н.А. бил 3 години на хемодиализа.

В момента и двамата трансплантирани се чувстват добре, бъбречната им функция е почти нормализирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Лозенецтрансплантация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
GD преди 11 месеца
Мой братовчед преди година и половина беше трансплантиран с бъбрек в Лозенец. След година тичане по мъките в различни софийски болници с тежка инфекция стигна до Турция. Оказа се, че операцията е направена некадърно и добавеният бъбрек не е функционирал правилно, заради което сега в Турция баща му ще даде бъбрек за втора трансплантация. Толкова за Лозенец и бг здравеопазване.За отстраняване на увредения бъбрек и нова трансплантацията в Турция трябваше да събере 80000 лв...
2
1
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 11 месеца
Явно, пак е тръгнал бизнеса с украински донори. Нищо не се чува вече за разследването от 2021 г.
1
0
 
3
 
! Отговори
С. преди 11 месеца
Мотористите откриха сезона и трансплантациите започнаха...