Сигнали в Helpbook за отсечени дървета в София

Ако видите нередност, подайте сигнал в платформата
15 авг 2023 14:39, Анисия Иванова
6
Сигнали в Helpbook за отсечени дървета в София
Снимка: Helpbook

Във връзка с опазване на зелената система е важно да се знае, че никой няма право да отсича дърво, без да притежава съответното разрешително независимо дали то се намира в частен имот, или е публична собственост.
С въпроси по тази тема се обърнаха граждани чрез платформата на Helpbook.info към съответните институции с молба за проверка и предприемане на адекватни мерки и евентуално санкции.

Тези дни е извършено отсичане на три големи тополи, заради извършване на строителни дейности и нашият потребител апелира за проверка дали тази сеч е законна и има ли необходимите разрешителни за това.

Друг наш потребител е силно недоволен от извършеното отсичане на дървета в район „Надежда“. Според него това е било абсолютно ненужно, тъй като е нямало предпоставки за опасност, напротив - дърветата били големи и даващи не само сянка и кислород, но и били дом на птици.

В същото време ни сигнализираха за опасни дървета по столичния булевард „Ал. Стамболийски“, които са наклонени опасно и всеки момент може да се счупи някое от тях при по-силен вятър. Според автора на сигнала има спешна нужда поне от окастряне на надвисналите клони.

Законово кастрене или отсичане на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им се допуска при доказана необходимост и то след експертно становище.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Апропо - т.нар. "Зелена София" или там каквото се води , че е се помещава по адрес в началото на "Ломско шосе" - само на 500-600 м от района където е извършена сечта. Да си дигна едни определени части на тялото и да проверят - стига се пеша за 10;мин.И "ремонта" на близката геадинка е плачевен - няма едно НЕнаранено дърво, а храстите направо ги изкопаха. Ремонт със самоковски привкус!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Призоваваме армията професионални жалбари да вземе да свърши поне едно полезно дело. Например да спаси българската гора като престане да се занимава със сигнализиране на институциите за изсмукани от пръстите на левия крак проблеми. Само от подмятане на никому ненужни писма с питанки на будни, неспали "граждани" ще се спестят тонове хартия.
3
0
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 8 месеца
Сигналите се разглеждат от протопрезвитер Кусан Хадавян. За съжаление вече е възрастен и понякога се бави с разглеждането.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Задължително трябва да се премахнат всякакви клони , висящи над места за паркиране и тротоари. Софийска община не си върши работата! Да не говорим за плодни дървета, засадени по улиците, най-вече черници и сливи- няма откъде да минеш, трябва да се върви по асфалта сред колите. Никаква поддръжка от страна на отговорните! Там, където има детски градини в блоковете, също трябва да бъдат окастрени дърветата. Не може децата целодневно да са на изкуствена светлина. Това е безобразие.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
вече отсечени - ефект никакъв