Проф. Кирил Топалов е носителя на специалната награда на София за постижения в културата

София е един благословен от Бога град, посочи ученият
Обновена: 17 сеп 2023 19:37 | 17 сеп 2023 15:10, Красимир Ангелов
13
Проф. Кирил Топалов е носителя на специалната награда на София за постижения в културата
Снимка: БГНЕС

Проф. Кирил Топалов е носителят на тазгодишната Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Отличието му бе връчено на церемония в Софийската градска художествена галерия от кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Нашият град има особен дух и той се дължи на неговите творци", каза столичният кмет на церемонията.

"Нашата столица е не само красив, но и духовен град, с богата история. Един от най-старите европейски градове. Той централен град между Изтока и Запада", отбеляза проф. Топалов при приемането на отличието.

"София е един благословен от Бога град", добави той, цитиран от БТА. Проф. Топалов благодари за оказаната му чест и присъдената му награда.

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор е по литература в СУ „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин е на Атина и София. Автор е на научни изследвания, на четири книги с разкази и на 11 романа. Някои от тях са филмирани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай... Обичам те“. Автор е на 19 пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени.

Наградите на Столична община се връчват в Деня на София – 17 септември, на творци и творчески екипи за ярки постижения в областта на културата в няколко категории. Връчва се още специална награда на Столична община и награда на журито.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 7 месеца
"Нашата столица е не само красив, но и духовен град" -- тоя в областта на хумора ли е взел награда?
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почнат ли някой често да го дават по телевизиите и да го награждават за цяло и нещяло започвам да се съмнявам в него! Има нещо нечисто в този професор!
7
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 7 месеца
Хайде прочети едно от решенията и каноните на втория Константинополски събор:Който не е католик е еретик!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да му е честита наградата! Да е жив и здрав, за да й се радва дълго. Навремето ми преподаваше в университета, но тогава нямах нито достатъчно акъл, нито житейски опит, за да мога да го оценя като учен, преподавател и личност.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този учЕн най- убедително и с високомерна усмивка твърди, в разликата между православието и католицизма било само едно словосъчетание !!!! Липсата на религиозна култура сред българското население обаче е благодатна почва за навлизане на светогледи , възгледи за живота и устройството на обществото, които го правят силно податливо към зловредни вличния. Обществото ни е билно, защото се проповядват зловредни възгледи за него,.Точно такива учЕни са вредоносни.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредният наградажия.И кво?43175
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не така моля ви се ,сега ше ревнат мъкедоните ,че награждаване отявлен македономразец!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко пачки взема за медала :)))
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докога бивши агенти на ДС ще се издигат в пиедестал.