Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"

Според него там ходят 30-50 човека
26 сеп 2023 14:01, Нели Христова
85
Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"
Снимка: БГНЕС

"Този, който е заключил църквата в него е ключът, не е у нас. Стана много голяма разправия за нещо, което всъщност, сега се сети българският народ - за църква и посещение, че един храм е бил затворен. И сега почва разправията кой бил прав, кой го е затворил и т.н. Църквата не е сграда. На кого е тази сграда ще има да се карат дълго време. Нотариалният акт е български, той трябва да се подчинява на български закони. Това е въз основа на някакъв факт от преди 100 г.", каза Епископ Тихон в студиото на Би Ти Ви.

Според него всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. "Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква в София. Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство", допълни епископа.

"Религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. На нас ни е много трудно да обичаме тези, които 1997 г. решиха да вадят такъв нотариален акт, без да кажат на никого. Там имаше български свещеници, ходеха хора, те ги избутаха настрани", каза още Епископ Тихон.

По негови думи първоначално в църквата не са допускани българи. И все пка целта била, след като хората отидат на църква да намерят връзка с Бога, а не да се чудят българска ли е, руска ли е, казашка ли е.

А вече българският и руски патриарх са се срещнали. Какво са обсъждали помежду си обаче все още не е ясно.

"Не знам какво са си казали, предполагам, че не много. Не виждам някаква огромна драма. Това, че 20-30-50 човека не могат да отидат в тази църква, ами да отидат в "Света Неделя", допълни епископа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дедо попее,винаги сте били послушковци и преди и сега! Къткате се щото си пазите заплатките! Каквото каже агата,това повтаряте!
50
11
 
18
 
! Отговори
ДС синод преди 7 месеца
Нашият синод, както и украинският в сегашния си вид са срам за източното православие. Слуги на британските и американските сатанисти
49
2
 
8
 
! Отговори
помак преди 7 месеца
джамиите са български за българи изповядващи Исляма бе керета
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дедо попе ,а джамиите български ли са? Що не поясниш на миряните,за да няма хър мър!? А какво ви прихвана толкова за да се изказвате върху собственоста?
47
1
 
5
 
! Отговори
Ваксер преди 7 месеца
Тихон Тивериополски е първият духовник в България, и вторият българин който се ваксинира срещу коронавирус на 27 декември 2020 година в столичната болница Света Анна, веднага след като инжекция е поставена и на здравния министър Костадин Ангелов.
46
8
 
10
 
! Отговори
Червенушко преди 7 месеца
Добре де в тази ситуация къде ще се изповядват Радев , БСП ,Възраждане и ИТН ? В Русия ли да ходят ?
45
4
 
4
 
! Отговори
Католикът преди 7 месеца
На 1 декември 2009 година Светият синод освобождава митрополит Симеон и викария му епископ Тихон от заеманите длъжности на основание, че митрополит Симеон много години живее извън епархията си. Според медиите епископ Тихон е подозиран в прокатолически действия.
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е много подъл акт на Руското посолство да вади Ноатариалект акт .. Никоя държава нама право да има Нотариален за храм.. иначе могат да си го държат затворен само в рамките на посолството като и да се моли само посланника като параклис
43
0
 
6
 
! Отговори
Re: до нафърфорий преди 7 месеца
"Нашият", у Християнството Немъ, чадо, има "братя и сестри во Христа! Дано си чел Библията или поне Евангилието, а за *** на Юда Искариот ти го рече, аз не посмях! Всеки съгрешил може да се покае!!!!
42
1
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 7 месеца
Този , колко ли клипчета има на телефона с невръстни ученички?
41
0
 
2
 
! Отговори
Германеца преди 7 месеца
Роден е на 26 май 1945 година със светското име Христо Георгиев Иванов в Щутгарт, Германия. Майка му Елисавета е германка, а баща му Георги Христов е българин оперен певец.
40
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моля ви спреде да споменавате платената адвокатка, бивша платена съдийка, Ченалова. Нито разбира от право, нито от вяра и канони. На нея и е платено да публикува нещо от нейно име, което не е ясно дали го е писала тя изобщо. За Православието в България може да отговаря само Светият Синод, а в София - софийският епископ, митрополит, в случая Патриарх., а не някоя адвокартка да цитира канони, за да прокара руска позиция
39
1
 
10
 
! Отговори
До фти преди 7 месеца
А Гундяев да разкаже как е бил полковник от КГБ и как се е клел в Партията.
38
6
 
6
 
! Отговори
Fty преди 7 месеца
Този поп да каже как е продавал "титли" от 2004 до 2009 докато го изгонват и защо набива католицизма в православие о(баща му е немец).
37
5
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
На националните предатели от Възрждане искам само да кажа да спрат да се правят на патриоти, така и така по цял ден се занимават само да правят ду ду ци на Рассия и да си кажат направо - ние сме проруска партия от национални предатели. А иначе църквата е българска, а не руска и Митрофанова няма право да я заключва.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проруските сатанисти отново поругават българската православна вяра.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И в духовната семинария, и в богословския факултет се изучава право. Но той изглежда не е присъствал на лекциите.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Попчето не разбра ли, че ключът е именно в ДАНС
33
4
 
7
 
! Отговори
нафърфорий преди 7 месеца
Дедо попе, той и Юда Искариот е следвал Спасителя, и той е проповядвал Словото Божие, и той е вършил чудеса в името на Спасителя, а накрая го предаде на Фарисеите за "30 сребърника"..., по нанадолнището си тръгнал попее..., по нанадолнитето, сещаш ли се де може да съ окажеш!?
32
3
 
5
 
! Отговори
Бай Пешо преди 7 месеца
Дядо Тихоне, всички знаеме за тебе какъв си, и на кого служиш. Ти както и Дядо Симеон, сте американски поклоници. Последния даже имаше и имение в аризона, където прекарваше почти цялото време, и всичко в западноевропейската епархия се решаваше от тебе. Повече просто няма да коментирам.