Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"

Според него там ходят 30-50 човека
26 сеп 2023 14:01, Нели Христова
85
Епископ Тихон за Руската църква: Да отидат в "Св. Неделя"
Снимка: БГНЕС

"Този, който е заключил църквата в него е ключът, не е у нас. Стана много голяма разправия за нещо, което всъщност, сега се сети българският народ - за църква и посещение, че един храм е бил затворен. И сега почва разправията кой бил прав, кой го е затворил и т.н. Църквата не е сграда. На кого е тази сграда ще има да се карат дълго време. Нотариалният акт е български, той трябва да се подчинява на български закони. Това е въз основа на някакъв факт от преди 100 г.", каза Епископ Тихон в студиото на Би Ти Ви.

Според него всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. "Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква в София. Ние искаме тази ситуация да бъде преодоляна с разбирателство", допълни епископа.

"Религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. На нас ни е много трудно да обичаме тези, които 1997 г. решиха да вадят такъв нотариален акт, без да кажат на никого. Там имаше български свещеници, ходеха хора, те ги избутаха настрани", каза още Епископ Тихон.

По негови думи първоначално в църквата не са допускани българи. И все пка целта била, след като хората отидат на църква да намерят връзка с Бога, а не да се чудят българска ли е, руска ли е, казашка ли е.

А вече българският и руски патриарх са се срещнали. Какво са обсъждали помежду си обаче все още не е ясно.

"Не знам какво са си казали, предполагам, че не много. Не виждам някаква огромна драма. Това, че 20-30-50 човека не могат да отидат в тази църква, ами да отидат в "Света Неделя", допълни епископа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
3
 
! Отговори
A преди 7 месеца
Апетитна църква-борбата за разграбването й ще е голяма.
10
8
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 7 месеца
Копейките газ пикаят:):):)Ше им изхвърлим до един шпионите:):):)България е НАТО бе копейки:):):)
9
12
 
7
 
! Отговори
Недоразумение преди 7 месеца
Къде го изкопаха това недоразумение? Нямало драма, че се гонят свещеници и затварят църкви ли?
8
1
 
8
 
! Отговори
Изкопаемо преди 7 месеца
Пълно е със затворени и рушащи се църкви, че дори мюсюлмани се налага вече да ги ремонтират, а се сетили за тази.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А кои бяха тия попове, една сбирщина дето бяха отворили в Драгалевци заложна къща и я кръстиха Миряните!
6
4
 
3
 
! Отговори
Комунизъм преди 7 месеца
Щом е български, значи нотариалният акт няма никаква стойност? Това не ви ли напомня дивия комунизъм и национализацията?
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оял се поп! Иска още, като на задушница!
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако бяха ударили ключа на някоя друга църква в околоията никой нямаше и да разбере. Ама сега защото в името има "руска" и руски агенти са работили в нея, обичайните хора ореваха орталъка.
3
6
 
7
 
! Отговори
Този преди 7 месеца
е фелдшер, не е епископ..Ако и в статията да са го назовали Епископ Тихон, сякаш това е първото му име...
2
6
 
15
 
! Отговори
пффф преди 7 месеца
Те тия дето протестират не искат да ходят на църква, те просто искат да се създава напрежение подстрекавани от тия дето заключиха църквата.Нито руската църква ги интересува тях нито българската.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тихоне а в твоята църква сякаш ходят милиони . Ходели по 40-50 човека малко били. Ти колко искаш да ходят в тая малка сграда..Сега като я заключихте бхарато-европейците ще почнат да я разрушават и крадът както със стотици други.Вместо да си гледате да си движите нещата и с руснаците и с католиците и с евангелистите защото Бог е вечен а хорските глупости и политическите напъни на дементният американец и комплексираните укр и руски джуджета които си играят на велики са нещо толкова безмислено.