Когато се очакват валежи от мокър сняг, да се вземат мерки в София

Зелената система не е приоритет за столицата, коментира доц. Георги Костов
28 ное 2023 01:00, Анисия Иванова
11
Когато се очакват валежи от мокър сняг, да се вземат мерки в София
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Зелената система на град София обхваща всички зелени площи, но в нея понякога се включват и улични дървета. По различни класификации за град като София необходимата зелена площ за един жител е 20 кв. м, в София имаме 10 кв. м. Изоставаме с установяването на добри зелени системи", коментира преподавателят от Лесотехническия университет доц. Георги Костов в студиото на "Денят ON AIR".

"Според административните наредби собственикът трябва да се грижи за здравословното състояние на зелените площи. Общината трябва да се грижи за уличните дървета. Дърветата трябва да се подменят периодично, защото те живеят в много стресова среда и във времето губят своята жизненост", добави той.

По думите му голяма част от дърветата в София са засадени преди 60-70 години и е важно, когато се забележат външни белези на загниване, да се отстранят.

"Когато се очакват валежи от мокър сняг, трябва да се вземат мерки. Обществеността има нагласа да защитава всяко дърво без да преценява, че имат жизнен цикъл. В бюджета на София зелената система не е приоритет", каза доц. Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос колко пари са необходими за кастрене на едно дърво, той отговори, че за дърво, което е расло около 30 години, трябва да има поне двама работници и един камион, който да извозва клоните - това ще струва около 500-600 лв.

"Нека, като се стопи снегът, падналите листа ще запушат всички шахти и канали, моля всеки да почисти улицата пред собствения си тротоар, защото дъждовете ще предизвикат друго бедствие", призова доц. Костов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: СофиядърветаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е то ако е мокър снегът, не е сняг. От кога снегът срана мокър, той е агрегатно състояние на водата, ама докато е сняг от него не тече вода и не тежи като олово.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За хората които не са отрязали едно дърво през живота си ще кажа, че не е никак лесно да се отреже безопасно, да се натовари безопасно, а ако се ползва професионална дробилка, да проверят колко струва и с какво върви. Много бих се зачудил дали да закарам камион, инструменти, въжета и гориво да отрежа 8 метрово дърво да го натоваря и да го закарам в Богров, където цената за изхвърляне е около 16 лева.., и това да стане срещу 500 лева.
4
1
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Какви мерки бе, тя зимата винаги идва НЕНАДЕЙНО в България, винаги е ИЗНЕНАДВАЩА, колкото и да я очакват още от пролетта и да знаят кои месеци са зимни ? Мерки щели да вземат ха ха ха този на умен ли се прави или на политик ? България е територията на всичко изненадващо, Господ категорично е отказал да покровителства съществата които не могат да прояват разум когато гласуват с който да защитят собствения си живот, а не този на политиците и шайките им !
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За минималната заплата в България никой не иска изглежда. Аааа да тя е минимална и на континента задминавайки Албания-квадратноглавиланд, Тъподония и сърби Я,което е смешно и жалко.
2
2
 
14
 
! Отговори
А бе г-н доцент, преди 4 месеца
От баба си знам, че веднъж, още през соца след олелията, последвала обилен свеговалеж, все пак се намерил някой да напише в медиите, че изразът "Снегът пак ни изненада" се повтаря всяка година у нас и така се оправдават причинените от снеговалеж затруднения в транспорта, електроснабдяването и т.н. И накрая този публицистичен материал завършвал с думите: "Снегът може да ни изненада, ако падне през август. Зимата трябва да я посрещаме подготвени за него!"
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едно дърво 500-600 лв. Този доцент л,уд ли е?