Нова наредба, стар хаос: Без стари коли в центъра на София от днес

Отново има много въпроси по прилагането й
136

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година. Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

Зоната се въвежда в т.нар. малък градски ринг, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Казусите
 
От днес влиза в сила забраната за влизане на стари автомобили в центъра на София, но шофьорите няма да знаят, че са санкционирани, заяви кметът на столицата Васил Терзиев.

Камери има, но автоматичният софтуер не работи, всичко трябва да се прави ръчно, обясни Терзиев. Нарушителите могат и ще бъдат хващани чрез камерите, но няма софтуер, с който да бъдат анализирани данните, допълни кметът.

Той каза, че процесът на санкциониране може да отнеме много време. Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив, заяви Терзиев. Той каза, че се обсъждат варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите.

Кметът заяви, че не иска да има несправедливо решение за хората, които не са имали време да се запознаят с промените и с възможностите пред тях.

Не може да държим хората отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата, каза Терзиев.
 
За да няма объркване при шофьорите, ще има знаци за начало и край на нискоемисионната зона. Глобите за  физически лица ще са от 50 лв. до 500 лв. Властите правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
8
 
! Отговори
Мдаааа.... преди 5 месеца
....ще има масови дела срещу Столична Община. Това ограничение е незаконно отвсякъде!
108
0
 
13
 
! Отговори
ДОКАЗАНО преди 5 месеца
Много е по-екологично да се поддържа добре стар автомобил, отколкото да се сменя на всеки 5-10 години с нов !
107
2
 
15
 
! Отговори
Айде преди 5 месеца
Стига вече с тая нагла и несправедлива дискриминация бе ейййй ! Не е важна възрастта на колата, а количеството газове - има много нови коли, които замърсяват повече или еднакво колкото старите ! Най-замърсяват които са без катализатори, наблегнете на това в годишните прегледи, а не на някакви лъжи и измислици !
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стимулирането на производство на нови коли съвсем не е екологично - освен ако не се произвеждат в другия край на света и при теб е чисто - и въздух и всичко ,а някъде където се произвежда - е там да правят като вятъра :))
105
1
 
4
 
! Отговори
до 109 преди 5 месеца
и като има недобросъвестни ГТП-та -ами да има правят проверки бе?защо трябва да са виновни потребителите?
104
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
целта е бедните да не се пречкат на богатите и да има повече паркоместа за богатите,каква екология с нов дизел бе смешници?
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До чочоИ като ти ги измерват какво? Фаровете също ги проверяват. Могат само да констатират, но нямат право да ти откажат талон. Единия не можеш да го видиш от дима след него. Другия ще ти изпържи очите. Но са"минали" ГТП. Нали? Да не говорим някои пунктове на какви коли дават талон! По живково време"жука"който карах мина КАТ за пускане в движение със спиращо само задно дясно колело. Тежкия"Краз"с крана нямаше грам спирачка и се мотаеше из цяла София! Бутна една ограда и един покрив.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Камери отчитащи газовете и всичко таралясници, независимо от годината на производство на буферни паркинги в началото на големите градове. Какво като живеел в центъра? Има градски транспорт.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Я някой да ми обясни какво правим, ако на талона от ГТП-то имаш нужната екокатегория, но Гунчото е лепнал стикер за 1-ва категория?
100
2
 
11
 
! Отговори
чочо преди 5 месеца
Щом автомобила е преминал ГТП,означава,че е изправен.Та нали там замерват вредните емисии?Това е дискриминация в свободен стил.Самоуправство.Значи,от едната страна на улицата-може,отсреща-не може.Така ли,бе?
99
1
 
10
 
! Отговори
ГРИЖАТА преди 5 месеца
за човека е добре позната. Винаги зад нея стоят милионни печалби. Нищо няма да се промени. Активност на еко-затоплистите-лицемери. Елемент от обещаната промяна.
98
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Качете цената на синята зона. По 20 минути се обикаля да намериш къде да сперш за 20 минути. 5лв./час поне трябва да е за да стимулира хората да не се задържат много в центъра.
97
3
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
Това решение на Бонев е Незаконно . Всеки глобен водач може да осъди Столична Община .
96
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като е толкова удобен "ГТ", защо правилникът да не важи за всички возила, независимо от годината на производството им; още повече, че кола на газова бутилка мърси хиляди пъти по-малко, ако ще да е на двадесет и четири години от някакъв мощен дизелов дзвер. Това си е чисто, чисто дискриминиране. *** ще го защитят.
95
2
 
15
 
! Отговори
Човекът гнида преди 5 месеца
Така ви се пада, вие гласувахте да бъдете дискриминирани. Е, ще бъдете!
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
една кола може да е стара но ако е добре поддържана може да е по еко от нова- особено ако новата е мощен дизел а старата на газ.Дайте да забраним и ретро автомобиите че по тази логика трябва да пушат като локомотив
93
1
 
3
 
! Отговори
до ортопеда преди 5 месеца
я напазарувай 2 торби и се движи през половин София с ГТ и да видим дали после няма да имаш нужда от ортопед
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На българина не можеш да му угодиш. Винаги ще казва защо така а не иначе.
91
14
 
4
 
! Отговори
ортопед преди 5 месеца
Центърът на София предлага добре уреден ГТ, така че достъп до него на приемлиева цена има за всеки. Не разбирам воят, че е ограничен достъпът за бедни.
90
4
 
10
 
! Отговори
Звезда на ревера преди 5 месеца
Аз предлагам и звезда на ревера. Който няма пари за нова кола, да си сложи жълта звезда.