ПП-ДБ-СС: Поведението в Столичния общински съвет е безотговорно

Това е политически театър, отсякоха те
19 дек 2023 09:43, Нели Христова
24
ПП-ДБ-СС: Поведението в Столичния общински съвет е безотговорно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Безотговорно.

Това е единственото коректно описание на вчерашното поведение на опозиционните политически групи в Столичния общински съвет." Това се казва в позиция на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София”, разпратена до медиите.

"За пореден път те попречиха да започне работата на съвета. Групите на ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане” съзнателно бойкотираха избора, като дори не гласуваха. Вместо това всички те, заедно с групата на ИТН, си дадоха дълга “коледна” ваканция от повече от три седмици.

Този политически театър се развива на фона на пети пореден опит за избор на председател и многократни предупреждения от кмета на София, г-н Васил Терзиев, за риска от загуба на европейски средства за водния цикъл. Групата на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” продължи конструктивния си подход, като предложи единственото възможно решение на този етап - най-възрастният общински съветник - г-жа Грети Стефанова - да бъде избрана за временен председател. Издигането на нейната кандидатура беше демократичният изход от ситуацията и протегната ръка към всички останали групи, за да може да се прекрати едномесечния блокаж в работата на СОС.

В рамките на заседанието кметът на Столична община, г-н Васил Терзиев, отново детайлно разясни необходимостта от приемането преди края на текущата година на изключително важни решения - за разплащане на проекти с европейско финансиране от изтичащия в края на 2023-а година програмен период и за план-сметката за чистота за следващата година. Това обаче очевидно не е важно за общинските съветници от ГЕРБ-СДС, БСП и “Възраждане”. Техният отказ от участие в избора на председател вчера доведе до загуба на европейско финансиране от най-малко 20 млн. лева, както и до необходимостта от общинския бюджет да бъдат разплатени допълнително десетки милиони лева. Техните действия изправят града пред сериозен риск да не може да кандидатства за ВиК проекти за над 200 млн. лева в рамките на новия програмен период, както и пред невъзможност да бъдат планирани повече средства за почистване.

По този начин опозиционните групи, за пети пореден път, предпочетоха вместо да работят за благото на града, да дръпнат ръчната спирачка пред неговото развитие.

В края на заседанието беше потвърдено и новото мнозинство в Столичен общински съвет. Това на ГЕРБ-СДС, БСП, “Възраждане” и ИТН, които не приеха предложението на групата на “Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София” заседанието на съветниците да продължи във възможно най-кратки срокове. Вместо това, новото мнозинство отложи следващата сесия на общинския съвет с повече от три седмици - за 11.01.2024-а година. Изглежда за неочакваната “сглобка” по-важно е да продължи с политическите игри и с блокажа на столичния парламент, вместо да подобри качеството на живот на хората.

За да може да започне истинска работа за решаване на проблемите на София, групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” настоява всички останали политически сили в най-кратки срокове ясно да заявят дали са готови на разумни преговори или ще продължават да действат срещу интересите на всички софиянци", пише още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Милен преди 4 месеца
Както се казва - кой ще спаси София от Спаси София?!
13
0
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Нови избори и за съветници и за кмет София се оказа спасена от няколко спасителя и вижте сега какво е навън Мръсотия клони паднали шума кал нищоправене а само празни думи и боричкане за постове А София иска действия спасителиииии
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП-ДБ-СС-ДС е това!
11
1
 
5
 
! Отговори
Майора преди 4 месеца
Ами господа от мнозинството , вие сте си виновни , като си мислехте че може да обсебите всичко , както стана ясно от среднощните ви срещи! Но да ваше съжаление не стана и си спимнете че"каквото посееш , такива и ще пожънеш" , няма да се сбъдне лафа "вся власт советом " на тия , чиито наследници сте!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами щом толкова са загрижени за София от ПП-ДБ-СС, ами да гласуват за кандидата на БСП или Възраждане и да се приключва с тази сага. СОС да заработинай-накрая.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брееееейййй, когато гласуваха против бюджета на СО, само няколко месеца по-рано с риск да пропаднат десетки проекти, които бяха гласувани от тях в началото на годината, като финансиране и рамка... НЕ БЯХА БЕЗОТГОВОРНИ? ТАКА ЛИ??? Когато не гласуват в тяхна подкрепа обаче, всички са безотговорни и какви ли не. Избрахте си пЕеееЕедали, които сипеха само хейт и обиди, за да ви правят картинки - е получавате това, което сте си избрали - Алиекспрес Арки за 50 000лв. розови знамена, еднорози...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бай Мо:Те са опасни клоуни. Терзиев може да взема решения без председател на СОС, но не иска.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A nъk миc Бoни ga noчиcти тeзи kлoни!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако си влязъл в политиката с лайтмотива с кого няма да работиш, е смешно после да го обвиняваш, че не иска да работи с теб. Апропо, най-важното умение в политиката е дипломацията, в това никога не е имало промяна, точно както в Промяната липсва дипломация.
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Славчо нарко подлогата и костя фашагата е супер оръже в ръцете на Тиквата
4
1
 
5
 
! Отговори
Бай Мо преди 4 месеца
Не е театър, а цирк, а вие всички сте мазни и отвратителни клоуни.
3
1
 
16
 
! Отговори
NDZ преди 4 месеца
Бонев да напусне СОС, работата ще тръгне. Неговите ултиматуми водят до стагнация.
2
2
 
21
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 месеца
Когато не управлявате, виновни са управляващите.Когато управлявате, виновна е опзицията.Ето това е шизофрения
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея кво очахваха, като вкараха цял гей бар вътре?