СО зове гражданите да използват градския транспорт

Причината е влошаването на качеството на въздуха днес
20 дек 2023 15:50, Красимир Ангелов
42
СО зове гражданите да използват градския транспорт

От Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт за придвижване заради влошеното качество на атмосферния въздух днес.

От общината препоръчват още шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути. От Столичната община молят също домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Във връзка с това Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. За последните десет дена са проверени над 20 автосервиза, над 250 строителни обекта и са съставени четири акта за административни нарушения, проверени са над 50 частни имота. Най-честите нарушения са нерегламентирано изгаряне на отпадъци - ПДЧ плоскости и обработените моторни масла.

Глобите за тези нарушения варират от 1400 до 4 000 за частни лица, а за юридическите лица, които изгарят отпадъци и то опасни, са от 10 до 50 000 лева, посочват от Столичния инспекторат.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
е как бе нали спряхте по бедните с колите 1 група да не се пречкат в центъра? а между другото не спряхте отпадъците за горене от цял свят?
30
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 4 месеца
Чакай са. Кво влошаване?Нали спряхме дизелите до 2000-та година от центъра? Не е ли кристал въздуха?Между другото искам назначеното кметче с меките китки да дойде да носи 350 кила оборудване с градския транспорт. Не всички носим костюмчета.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако спрат отоплението с твърдо гориво, няма да има нужда да ни зоват.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И при този кмет замърсяването на въздуха е над нормите, но "бял билет" няма!!!
27
0
 
11
 
! Отговори
gele преди 4 месеца
ТИЯ ОТ ОБЩИНАТА ДА ПРАЯТ ВЕТЪР НА МЪГЛАТА. ХА ХА ХА
26
0
 
15
 
! Отговори
пример преди 4 месеца
ами мис бони на тротинетката да го видим плюс кметчето
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В градският транспорт въздуха освен мръсен е и с висока степен на biohazard, не мерси а не ми докарахте метрото по бул. Бълария, ако беше Тато първо там щеше да има а не в работническите Младост и Люлин, айде бегайте че бързам!
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами СО да са първи на трамвая !
23
2
 
14
 
! Отговори
Дейвид Айккъм робите преди 4 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Столична община... И там няма почти никой, който е от София. Някакви неграмотни връзкари.. Поне щяха да знаят, че София се намира в КОТЛОВИНА! И е зима. Какво става с пушеците, праховите частици и т.н. при студено време и безветрие? Правилно. Студеният неподвижен въздух се сляга на повърхостта. Нищо не може да се направи. Освен да завали сняг или поне дъжд. Абсолютни лицемери от СО - дреме им на тях. Нали си имат служебни коли. И ваучери за гориво и паркинг. А нас кучета ни яли..
21
0
 
27
 
! Отговори
Дааам преди 4 месеца
Нали забранихте бе центъра.Дишайте сега чист въздух.Толко е смешно като да се нас..е.ш и да си избършеш гащите без д-то.
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СО да не съветва.. а да си избере председател и да не дава акъл на хората как да пътуват.. както си искат така ще пътуват!
19
3
 
30
 
! Отговори
ФАКТИ преди 4 месеца
А софийска община ще сподели ли как да оставя детето на училище което на 7 км от вкъщи и оттам да се върна на работа в 8 часа коята е на другият край без да закъснея като Метрото не ми върши работа а трябва да сменя 3 автобуса....шефчита дали ще го интересува защо си закъснял че СО казала без коли....без кола в София си за никъде особено с малко дете.Направете училищни автобуси и удобен транспорт и сами ще оставим колите, ДА но МНОГО КРАДЕТЕ....
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Казаха в Бусманци било най мръсня гнястаБусманци си е хубаво, ама сещате се там "има" най много коли и зарад туй бил най мръсния въздух там..днес сутринта.А за печки, гуми и други подобни няма и дума...
17
0
 
31
 
! Отговори
да дадат те пример преди 4 месеца
Терзиев и сие като тръгнат с градския, ама всеки ден с градския, тогава да дават акъл. А, и всичко що е шведски незаконни колиби, да се бутнат и шведите да се разкарат, че горят всичко що са си набрали по кофи и сметища: гуми, пластмаси и секви други мизерии
16
0
 
9
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
И по стар обичай,когато ни кажат недейте,опасно е всички тръгнаха с колите си?!
15
0
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 4 месеца
А така, газифицирай София. и почнете да пукате и хвърчите там.
14
1
 
34
 
! Отговори
Пипи преди 4 месеца
K"во плачат от СО, нали забраниха старите коли в центъра? Значи там въздухът е чист?
13
1
 
35
 
! Отговори
ТОРЕНТЕ преди 4 месеца
искам да видя новия кмет да се вози в градския транспорт
12
1
 
28
 
! Отговори
До 12 преди 4 месеца
Кого заблуждаваш? Депутатите на пп не слизат от черните си джипове. Видял ги бил в осмицата? Хайде не на нас тия. Дори ултразеления мис Бонева няколко пъти се оплаква как му източват горивото. При положение, че ни кара да се движим с велосипеди? Това са либералите. Ние на джиповете, за вас - велосипед и градски. Уж да е по-чист града, ама май за да им по-облекчен трафика?