Васил Терзиев иска заем от държавата за 23 млн. лева

Новият кмет иска и 15 млн. от общинския бюджет
20 дек 2023 14:54, Нели Христова
50
Васил Терзиев иска заем от държавата за 23 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране. Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичен общински съвет необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“, информират от пресслужбата на "Московска" 33.

За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии, казват още от екипа на Васил Терзиев.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта.

Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада - изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Солунска“, ул.“Цар Шишман“, ул.“Московска“, ул.“Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св.Кл.Охридски“, „Св.Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо от държавата? Защо не изтеглят заем от търговски банки или не се финансират от финансовите пазари? Нали сме на дефицит, 3%, що за нахалство?
27
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Нещо като Лукановите бизнесмени, дето теглиха заеми да купят заводи, а после върнаха заемите в 1000 към 1 заради инфлацията. Всъщност - хората масово гласуваха за такива европейски решения. Факт.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя е на 1 месец,и взе да търси милионите
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вдигнете данъците за баровците от Бояна, Драгалевци и тнт. Къщите им за по няколко милиона, а плащат по 1000 лева данък. Това го няма никъде по света. Така ще има и за канализация на тези райони.
24
1
 
3
 
! Отговори
Хикса. преди 4 месеца
Васко твоите 5млн. де ги даде за кампанията,нали си ги сложи към сметката.Да не те мисля,баце....
23
2
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
шоплъка от тарикатлък остаиха 150 000 гастарбайтери да им изберат кмет. щот шумкарката била такава, хекимян бил незнамкъвси айде сега да ви е честито. общината като потъне в заеми и обяви банкрут, първо ще спре сметоизвозването.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Управление на кредит........
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То да тегля кредити и аз мога. Значи ставам за кмет на София
20
7
 
9
 
! Отговори
Провинцията преди 4 месеца
Слушай, "мъжки", България не е София, а и София не е държавата!!! Стига сме ви хрантуткали, Бг и държавата може без София и без Софийска област ама вие не можете без нас! К... на вас, а не 23 Милиона!!!!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайдеее,почна се!
18
3
 
14
 
! Отговори
Нещастник! преди 4 месеца
Днес е назначил за зам.-кмет по финанси и здравеопазване собственикът на ПФК Локомотив и на ЕООД, официален представител на чуждестранни фирми, като Малиция!И това ако не е конфликт на интереси!? Наглеци! Да, тези от ПП-ДБ-СС са нагли същества, газещи законите, защото си мислят, че са над тях като представители на червената номенклатура от ДС крилото!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак измами . Стартъпов мошеник . Първо ги събери от неплатените сметки за парно на софиянци и после ги харчи . Ами ,,културата,, ??? Пари колкото искаш няма го оня с резачката от Аржентина да ги изреже тия с културата .
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нали Терзиев беше десен и либертарианец? Не искаше държава и държавни и общински предприятия. Има баки за заеми, да взема и да стане грант с милиардите си. Ако е сигурен в себе си, ще отпусне пари от неговите милиарди и ще ги върне с лихва. Само лъжат простия софийски народец, че са десни. Целта им е да крадат от държавата, защото е по-лесно. Да преливат от държавата в частните си Обръчи от фирми, което наричат "дясна политика".
15
4
 
13
 
! Отговори
Дет то Америка преди 4 месеца
Да иска от господарите си от ДПС .Пеевски има пари
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А нещата, които обеща като приоритет: детски градини, без трошки по тротарите на кварталите, зелени пространства.... нещо веднага забравихме.
13
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Господин Кмет, ти си направил стотици милиони с първоначална инвестиция от кървави комунистически пари. Нека сега върнете дължимото на народа и плати за каквото си обещал от личния си джоб. Все пак нали си успешен предприемач, освен, че управляваш имаш и мнооого пари. Или кандидатурата ти са били просто голи обещания
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
СОФИЯ СПАСЕНА, СОФИЯ СПАСЕНА! ЕДНОРОЗИТЕ СМАЧКАХА ГЕЙГОВЕДАТА
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименЩЕ СЪБЕРЕ ГЕЙ БИЛЕТИ ОТ ГЕЙРБ ПРАЙДА.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз като виках,че ще си мечтаем за Фандъкова повечето минуси ми слагаха,ей го тоя още недошЪл и заем ще взимал,оня па до него Бориса Бонева не може да изчисти нападалите клони 1 месец вече,ама и той все по Фандъкова плюеше.Абе мааани бегай баце 6млн. българи не мое се опрайм 30г. ама иначе сме мнооого кадърни.
9
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Пари нема, действайте!!!