Кантарджиев: Тепърва ще се разболяваме от грип в София

На един болен от коронавирус имаме шест болни от грип, обясни той
24 яну 2024 12:30, Елка Василева
86
Кантарджиев: Тепърва ще се разболяваме от грип в София
Кадър: bTV

Шест пъти по-голяма е заболеваемостта от сезонния грип в сравнение с коронавируса, каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и съветник по здравните въпроси на Столична община.

В София 83 на 10 000 са болните, а средно за страната са 159 на 10 000. Тоест в София тепърва ще се увеличават случаите, допълни той.

Още по темата
"В момента се разпространяват две инфекции – сезонният грип и коронавирусът. Много важен е въпросът какво е съотношението в бройките между двете. От 577 проби горе-долу на един болен от коронавирус имаме шест болни от грип", обясни проф. Кантарджиев.

"Около 70 и повече процента е грип А, а грип В е по-малко от 5%. Това означава, че все още сме далече от края на епидемията, защото започнат ли да се увеличават В-тата при доминиране на А, означава, че идва краят", поясни епидемиологът.  

По думите му има две лекарства, които лекуват грипа и те се изписват с рецепта. Може и да се предприеме профилактика с едното от тях. Грип В обаче по-трудно се поддава на двете лекарствени средства.

"Грипът засяга само лигавицата на белия дроб. За два часа вдигаш температура, суха и болезнена кашлица, страх от светлината, болки по ставите и мускулите", припомни симптомите проф. Тодор Кантарджиев.

Той обърна внимание на скарлатината.

"Имаме повече случаи, отколкото миналата година по това време. Това се дължи на неправилна употреба на антибиотици. Скарлатината трябва да се лекува с най-евтините антибиотици, а това българският лекар, и особена майката, не го иска", обясни проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Бай Шиле преди 3 месеца
Най-после! От март месец 2021 чакаме тепърва яко да се мре. Досега капеха като гъби само най-защитените по правоверно най-сигурния и ефективен начин. Но време е вече и осааналите малко да се включат. Хладилните камиони стоят и чакат, чувалите не достигат.
50
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 3 месеца
А че заради крадливите "политици" хората се разболяват от по-сериозни болести, защо не казва това същество?
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
национален интерес е да няма про мордорско прокси начело на комисия за службите
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писна ми да му слушам прогнозите на този, стресът, който носи, е също разболяващ! А той печели от производство на стрес този тщестлавник безсрамен
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
слагайте маските и ще се предпазите и от КОВИД и от грип
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помните ли цирка отпреди 4 години, когато грипа магически изчезна за да освободи място за един фалшив вирус?
45
9
 
3
 
! Отговори
Г-л Кантарджийски преди 3 месеца
Тепърва яко ще се мре!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разболявай се бе, Кантарджиев.Разболявай се и умирай, не си притрябвал на никого!
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тепърва разхлабената ти халка ще стане още по-лабава.
42
4
 
10
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Стига бте Мустак, вЕрно ли?!
41
3
 
12
 
! Отговори
бегай бе преди 3 месеца
фарма мажоретка такава
40
4
 
13
 
! Отговори
Крико преди 3 месеца
Грухаите чесня , пръжки и ракиджос. Нема грип ,нема китайска кашлица и всяка събота в гората или планината , дробовете да се поглезят с чист въздух ! Нещо пак блокаж на IP та нема страшно имам много
39
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви "грипни ваканции", тетки! Една сме нямали в живота си, изкарали сме си и училище, после мъжете - и казарми. Закалили сме се. Сега - всички са опитни свинчета на фармацевтичните индустрии. Грипът и човекът живеят от десетки хиляди години заедно. Може да се каже, че си помагат. Защото един ден, ако ни атакуват извънземни - грипът ще ги е убил. Питайте Хърбърт Уелс - ами прав е. Трябва да си заслужим да живеем на планетата, а едното от тези неща е - да можем да живеем с вирусите й.
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом започнаха локдауните, значи Украйна губи войната.
37
4
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Ла шате ме Кантаре... джиев...
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кантарджиев, децата се разболяха по 3 пъти вече, ще хванат цироза от антибиотици, ще се осакатят. Този грип провокира и инфекция в ушите, която без антибиотик не минава. Давайте да минаваме онлайн или затваряйте училищата за грипна ваканция. Бабите хитри, стоят си в къщи и да здрави, но децата са принудени да ходят на училище и там ги разболяват с какво ли не.Дайте малко почивка-има скарлатина, къде докладвана, къде не, грип -ще станат инвалиди.
35
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само тоя дъртак не го лови вируса!
34
5
 
11
 
! Отговори
Суджукгейд преди 3 месеца
Наблегнете на силна ракия със мезе кисали краставици,Сланина,кисало зеле,пъстарма,кървавица и пържоли.Това е спасението.Може *** или пръжки.
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом започнаха карантините, Украйна губи войната.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кантарджиев що така тъжен унил ми изглежда като актьор в залеза на кариерата си очевидно му липсва доброто старо време в което той беше главен герой и по цял ден тичаше по телевизиите и радиата да плаши народа с измамата ковит бяха хубави времена маски, забрани, пенсионерски час , писиари, ваксини бустери, кпп-та блокади на всичко.