Проф. Кунчев: Пикът на грипа е до седмица, с по 25 хил. заразени дневно

Омикрон ни спаси, изпревари другите варианти, каза той
Обновена: 22 яну 2024 13:16 | 22 яну 2024 13:14, Анисия Иванова
80
Проф. Кунчев: Пикът на грипа е до седмица, с по 25 хил. заразени дневно
Снимка: Bulgaria ON AIR

Грипна епидемия в няколко области на страната и ръст на заболелите. Здравните експерти очакват епидемията в национален мащаб да настъпи в края на месеца.

"Грипната епидемия, за разлика от тази за Ковид-19, има съвършено различни параметри. При Ковид-19 заразяемостта е стотици пъти по-голяма. При грипа нещата са много по-бавни, но моделите са едни и същи, други са параметрите", заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Седмичните данни за разпространението на грипа показват по-малко от 80 хил. случая на грип в първата седмица на януари. В седмицата 7-14 януари те скачат до над 90 хил. Случаите на заразени нарастват плавно от август 2023 г. насам.

Всяка зима през януари и февруари се наблюдава висок скок на боледуващите от грип и остри респираторни заболявания.

По думите на проф.  Кунчев трябва да очакваме пика на грипа в последните дни на януари. Това сочат и данните от таблиците, които математикът от БАН показа в студиото на "България сутрин".

Очаква се в първите дни на февруари да имаме по около 25 хил. заразени на ден, заедно със скритата заболеваемост. След средата на март случаите на заразяване започват осезаемо да намаляват, показват прогнозните данни на анализатора.

"Късничко е за ваксинация, не е толкова ефективна вече. Ефективната мярка е да си слагате маска на обществени места. Особено в градския транспорт, болници, всички публични места. Слагате маска и случаите на грип ще паднат рязко", изтъкна проф. Кунчев.

Странно е колко се различават стойностите в различните области, отбеляза гостът.

"При Ковид-19 скритите числа са огромни, трябва да умножавате данните по 100. На ден се съобщават по 100-200 случая. Хората не се тестват. По-леко се кара от грипа, ако се вярва на наблюденията на лекарите. Ковид-19 може да ни изненада. Омикрон ни спаси, той изпреварва другите варианти", каза още проф. Кунчев.

"Оказват се 200 вида постковида и човек става мнителен. Една специфична умора, забравяте неща, нехарактерни болки в ставите. Хора на 30-40 години го изживяват това. Оказва се, че от подвариант на подвариант на Омикрон не се получава достатъчен имунитет. Сега сме с по-лек подвариант на Омикрона", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо се чака да се разболят по-голям брой деца, а не се действа превантивно и да се обяви грипна ваканция в София. Грип А се кара много тежко и може да се стигне и до Инфекциозна Болница в София. Говоря от опит. Има деца при, които се развива за часове и ескалира с усложнения.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този който е изготвил графиката явно е неграмотен Брокер на имоти или мускетар :)
61
0
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 3 месеца
Карах много тежък грип когато бях студент, сигурно преди близо 18 години. Силна слабост, температура, едва ставах от леглото. Но тогава не се говореше за Ковид и не се плашеха хората всеки ден, че едва ли не може да умрат ако вдигнат температура.
60
1
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 3 месеца
Тази година грипът е отвратителен, особено за малките деца! Не го пожелавам на никого. Температурата не спада с дни. 40 градуса.
59
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как е, бачкери? Избихте ли злобата, породена от ниските ви заплати към мислещите хора, които се пазим и пазим другите, носейки маски и имащи социална отговорност? Избивайте, няма лошо. Докато избивате, ние си гледаме живота из луксозните вили в Алпите и си караме новите коли. А вие бачкате ли бачкате :) Ама то е така русофил = патрЕот = антиваксър = антимаска = не бил овца = ТОТАЛЕН БЕДЕН СНИШЕН РОБ.
58
4
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Никога не сме виждали грип, но дайте тука да стресираме лабилното население , да може да напълни гащите в студените дни !!!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се тествали хората.. АМА НЯМА ДА СЕ ТЕСТВАТ!
56
2
 
11
 
! Отговори
Valio преди 3 месеца
Кунчев *** и се хвърли от някое високо място с главата надолу..........на такъв *** като тебе не трябва да му се дава думата.Може да плашиш гаргите само.
55
0
 
8
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 месеца
Човекът си фантазира и приказва каквото му дойде на ум. Като има журналисти, на които им се слушат празни приказки, така ще е ...
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време беше да се произнесе и математикът от БАН. Тези хорица от трапезата на БАН хабер си нямат от болни и болници, но само на тях се дава форум; Откъде това самочувствие и познания???
53
1
 
4
 
! Отговори
вай, вай, ваййййй... преди 3 месеца
Ама тук са се събрали мноооого откачени ваксърчета!Или е само един, но с раздвоена личност?!
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колеги, вие от както се ваксинирахте да пазите бабите и дядовците си, ходите ли поне да ги видите веднъж в месеца, да им подхвърлите ей така 5-6 кисели млека, поне от куртоазия, за дето са ви отгледали и хранили?
51
8
 
3
 
! Отговори
Ваксина с мисъл преди 3 месеца
Ваксинирайте се заради бабите и дядовците си, които са на смъртно легло, заради вашата безотговорност. Как може да си убивате роднините?
50
2
 
6
 
! Отговори
Kovid 2029-та преди 3 месеца
Господине, отвoретe си AHAЛНАТА ХАЛКА, трябва да ви взема дълбока ректaлна проба с голямата сонда за ковид. Само така можем да хванем тази модификация.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид зомбитата нещо са нервни..... хи хи хи.....Що така, нали сте надупчени и предпазени бе, овце?
48
21
 
2
 
! Отговори
ВЪРНЕТЕ МАСКИТЕ! преди 3 месеца
Върнете незабавно маските на открито и закрито! Зеленият сертификат се доказа като работещ и ограничи заразата! как може да знаете какво идва и да не правите нищо! Маските зимата трябва да са задължителни както зимните гуми! Вземете ваксините, които Румъния отказва! Погрижете се адекватно за хората, те не осъзнават какво ги грози! Осъзнайте се, управляващи!
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко много ***...Но ако са с малко дете, което, не дай боже, го тръшне утре грип и 5 дни се чудят как да свалят 40 градуса температура, която с нищо не спада, друга песен ще запеят!
46
4
 
4
 
! Отговори
ПроздСтак от СФ преди 3 месеца
До Анонимен 45 Да, Бог ще ни поеме, но кой бог поема антиваксърите. Май оня с рогцата, който ги е натворил и навъдил земята с тях. Даже им е дал и форумите, за да демонстрират висшите си познания, знания и логика.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Надупчените овце са добре. Нищо им няма докато ги тресне я инсулт, я инфаркт. След това нямат грижи, Бог ги поема.
44
2
 
2
 
! Отговори
Дед Мароз 24 преди 3 месеца
До 42 - Много ясно и лаконично, но надали ще ви разберат ?

Спонсорирани публикации