Между 2 и 3 милиона туристи посещават Витоша годишно

Обмислят само с градски транспорт да е достъпът до планината
28 фев 2024 15:51, Анисия Иванова
22
Между 2 и 3 милиона туристи посещават Витоша годишно
Снимка: БГНЕС

Предстои да бъде отбелязана 90-годишнината от обявяването на Витоша за природен парк.

Сред най-наболелите проблеми е актуализацията на плана за управление на ПП "Витоша". Едва след постигане на консенсус документът ще бъде предложен за обществено обсъждане, обясни пред БНР новият директор на Природен парк "Витоша" инж. Севдалина Димитрова.

Сега условията са различни от времето, когато е бил одобрен предишният план за управление, преди 20 години. В момента антропогенният натиск върху планината е изключително силен. Между 2 и 3 милиона туристи годишно посещават Витоша, подчерта Димитрова. Сред проблемите според нея са още достъпът до планината и голямото струпване на автомобили.

"Една от идеите е да се обособят буферни паркинги извън територията на самата планина и оттам да има градски транспорт. Да бъде намален този натиск на автомобили."

Инфраструктурата на парка е в задоволително състояние, отчита инж. Димитрова, която обаче допълни, че има "много вандализъм".

На територията на парка има и доста сгради, които са рушащи се или разрушени. Те представляват опасност за здравето на хората. Парковата администрация няма механизъм да въздейства върху собствениците, коментира директорът на природния парк.

Новото ръководство на парка има и идея за построяване на нова чешма в един от туристическите центрове – на Алеко или на Златните мостове, ако бъде осигурено финансиране, съобщи Севдалина Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Витошатуристипаркинги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
М/У 2 И 5 МИЛ преди 1 месец
ПОСЕЩАВАТ -ВИЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ КОЛКО ПОСЕТИТЕЛИ ИМА ЗА ГОДИНА-ЕЙ НЕГРАМОТНИЦИ
18
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
Модерни лифтове и забрана за коли - това е решението
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То сняг имаше точно 10 дена за цяла зима, вие за ски курорти си мислите...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години се връщахме от Витоша към София примерно от Златните мостове към Княжево, като един огромен поток от хора. Долу на спирката на петицата една огромна опашка като за 10 препълнени трамвая, а трамваите бяха на 2-3 минути.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добрият транспорт за Витоша е кракомобила. От Княжево нагоре до Черни връх и после се спускате до Драгалевци или обратното. Това за туристите, за скиорите не знам.
14
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Най-екологичния транспорт в планината е лифта.От няколко месеца лифта Симеоново- Алеко не работи.Едно въпросче към Севдалина.Кога лифтът ще работи отново?
13
0
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
Жалко за хубавия хотел " Щастливеца"
12
0
 
6
 
! Отговори
Петърчо преди 1 месец
На 22.02.24 т.е. миналата седмица бях в х. Септември на Витоша. За преспиване при мизерни условия ми поискаха 30лв. А за 2 кюфтета без хляб и една шепичка салата твърдо кис. зеле ми поискаха 21лв. Напуснах хижата много бързо. Мизерни условия,лоша хигиена и неприветливи хижари почти без изключения....
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
***, ако имаше лифтове като хората никой нямаше да иска да се качва с кола, ама нали сте големи капацитети всичките
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако са само 2-3 милиона, то това не е за хвалене. Преди 35-70 години бяха 20-30 милиона.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С автомобил не можеш да се качиш, лифт няма, автобусите през час-два или иначе казано на Витоша ни забраниха да качваме - много добро управление на парка.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Витоша беше тотално съсипана, в момента там има някакъв замиращ туризъм, а това можеше да е един от най-хубавите зимни курорти в Европа. Защо на Витоша не работи нищо Димитрова? Какво е това задоволително състояние? Преди само 15 години там можеше да кара ски цяла София, днес буквално не става за нищо!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
инж. Севдалина Димитрова да отиде до Инсбрук или който и да е друг град в Алпите. Достъпът до планината е с лифт, а не с автобуси. Изглежда тук още не сме открили топлата вода...
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Туристи да копат с мотиката на село - НЕМА :)))
5
0
 
0
 
! Отговори
планина преди 1 месец
след пирин и родопите това е предпочитано място за почивка, риболов и лов най-вече. особено край реката, а вечер на барбекюто
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На времето ски центъра на Алеко, беше един от най-уредените на Балканите. От трите прилични хотела Щастливеца, Простор и Морени, остана само последният. Съоръженията са от миналият век. Всичко се съсипа и окраде умишлено, за да се пренасочат софиянци към Банско. Просто въпрос на икономически интереси !
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Севдо Мо ,кога дойде от село и почна да говориш за Витоша ? Севдо Мо ,Нито един лифт не работи ,а имаше цели 4 бр. ,преди да дойдете вие Лакомите селчовци. Зимата от 11ч пътя за Златните е Затворен с полиция още в Бояна , пътищата неопесъчени . Туризъм имаше на Витоша преди 40-50г. - лифтове,хижи,пътища,ресторанти, пътеки -чу ли Мо ?
2
0
 
11
 
! Отговори
А преди 1 месец
новото ръководство на парка дали мисли да ремонтира кабинковия лифт (Симеоновския)? А да осигури адекватни автобуси, където да можеш да се качиш с шейната на детето без да задръстваш пътеката? А Княжевския лифт? Да, паркингите, които ВЯРВАМ, че ще бъдат безплатни (шегичка) са необходимост. Смеш.ници!
1
0
 
10
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 месец
едни и същи 20 - 20 хиляди се качваме по 100 пъти. Това не са 2 - 3 млн.