Най-замърсяващите коли пак в центъра на София

Все още няма и анализ за облекченията в замърсяването
1 мар 2024 10:00, Нели Христова
25
Най-замърсяващите коли пак в центъра на София
Снимка: БГНЕС

Най-замърсяващите автомобили - тези с най-ниската екологична категория, от днес - 1 март, отново могат да влизат в иделания център на София, предава  БГНЕС.

Автомобилите от най-замърсяваща първа категория бяха забранени за т.нар. зона "Малък ринг" на 1 декември миналата година. Забраната бе в сила до края на месец февруари 2024 г., тоест до вчера. Нова забрана Столична община и Център за градска мобилност не са издали. Все още няма и анализ за облекченията в замърсяването на въздуха в столицата от наложената мярка.

Малкият ринг обхваща територията между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, ясно е, че не колите замърсяват в София, но колите са удобна цел за немислещите правещи се на еколози.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На София не са проблем 8к стари коли. Те са капка в морето. географското положение на града и презастрояването (с високите сгради). Няма как да има естествена циркулация на въздуха.
22
1
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
Не смятам, че колите са основният замърсител на въздуха в София. Замърсяването на София започна с разрешаване на строежи на високи сгради от Руски паметник към Княжево през 60-те години на миналия век, достигнало небивали размери към момента! С това се наруши т.нар. Владайско течение, което естествено прочистваше въздуха на града! Не случайно арх. Мусман, изготвил първият градоустройствен план на София е препоръчал градът да се развива на север,х за да може да се пречиства по естествен начин!
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е срамно да си беден. Срамно е да караш 20 годишен таралясник със свален катализатор и самоделка газова уредба и да твърдиш че всичко му е наред.
20
3
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 1 месец
София е мръсен и неугледен град, особено през зимата. В другите сезони донякъде зеленината скрива мръсотията. Роден град ми е, цял живот тук живея, но не страдам от местен патриотизъм. Истината е такава и се дължи на много фактори -географски дадености, управление, мърлявато население и т.н.
19
7
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Отлична мярка,но Столичната община няма характер и воля да я прилага.В повечето европейски столици такава зона съществува,но изглежда София не е съвсем европейска столица.
18
1
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Няма смисъл, то не е добре.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма само в центъра да дишат чист въздух!
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимно 15-Е какъв да е центъра като се обитава от такива като теб???
15
3
 
2
 
! Отговори
Чисто небе преди 1 месец
А мойта е на въглища и дими като кумин на аец .... хаххаха
14
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центъра на София е клоака. Всеки ден се изумявам колко е мръсно и гннуссно в столицата. И то центъра, който уж трябва да се води като най-хубавото място. Неугледни сгради, сивота, олющени стени, счупени плочи, мръсотия. Сигурен съм, че няма по-гннуссна столица от нашата в Европа. Видими резултати, прогрес.
13
0
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Не знаех,че горенето на дърва,въглища,битова нафта,гуми и пластмаса се дължи на старите автомобили
12
6
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 месец
И аз си карам 1989г Форд Сиера и никой не ме е спирал по центъра. Даже си паркирам редовно до БНБ и президентството. Яко дизел без катализатор, върви като пушка. Софийските ааххмаци само блеят.
11
0
 
1
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Кон ве, кон.... :D
10
0
 
1
 
! Отговори
Не лъжи преди 1 месец
До Анонимен Твоята кола ако е изправна е Евро 4.Смени пункта, в някой лъжат със стикера.И аз карам такъв автомобил и е Евро 4, по талон и на практика.Бензин,а за дизела е една категория надолу Евро 3.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да обърна внимание че на доста места по света не се казва коли на газ, а ги водят ЕКОЛОГИЧНИ автомобили и има много бонуси за тях.Но в БГ , бензиновата и дизел мафия е на друго мнение по въпроса и не се ще да си намалява печалбата.
8
3
 
1
 
! Отговори
До капацитетите преди 1 месец
Кошер от 1995 -та след основен ремонт на двигателя, на газ, колко замърсява?
7
6
 
11
 
! Отговори
Еееее преди 1 месец
Само дране на раята това е целта, другото е прах и сажди в очите на данъкоплатеца
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз Кола на газ, с катализатор, 2002 година- еко 2. Кола на бензин, с махнат катализатор, 1998г.- пак еко 2. Много по- нови коли, бълващи черен дим- еко 3. Единственото което трябва да се направи е да има реални ГТП, а не всеки варел да се води годен. Тези еко категории са само за печалба от печатането на стикери
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зона с ниски емисии - окей. А зона за по-малко пикaeщи в басейните - кога?!?