От 25% до 40% са празните жилища в столицата

Експерти обсъдиха възможностите за подобряване на градоустройствения план в София
119
От 25% до 40% са празните жилища в столицата

Разрастването на София, градоустройството и инфраструктурата бяха сред основните теми на фокус, които експертите в имотния сектор обсъдиха на първата за годината дискусия, част от проекта Real Estate Business Forums & Awards 2024, която се проведе вчера, 29 февруари, в столицата. Официално откриване на събитието направи Снежана Стойчева – организатор на проекта Real Estate Business Forums & Awards и управител на Imoti.net.

От анализа на пазара на недвижими имоти, направен на сцената от Анас Хамид, мениджър фронт офис в агенция за недвижими имоти Явлена, стана ясно, че жилищният пазар отстъпва от върховете, но остава силен. Според експерта той отстъпва от върховите стойности, достигнати през 2021 г. и началото на 2022 г

„Южните и източните квартали на София остават най-предпочитани от купувачите, а най-много сделки през миналата година са били сключени в „Младост“, следван от Център и „Люлин“. След тях се нареждат „Лозенец“, „Красно село“ и Студентски град“, съобщи Хамид. Той допълни, че 76% от сделките с имоти миналата година са били с двустайни (40%) и тристайни (36%) апартаменти.

За високия сегмент Весела Илиева, управляващ партньор в Uniqie Estates и New Estates, коментира, че несигурността за икономиката прави купувачите на луксозни имоти по-предпазливи.

„Ако преди са били достатъчни до пет огледа, сега сделка се сключва след десет. Купуват се повече апартаменти, отколкото къщи, които се използват основно за лични нужди. Най-скъпият имот, за който е била сключена сделка миналата година, е бил луксозен мезонет в „Лозенец“ на цена от 2,3 млн. евро.“, отбеляза Илиева.

По темата с лихвите по жилищните заеми у нас, д-р Мирослав Владимиров – преподавател в Икономическия университет във Варна и член на СД на ЕРА България, посочи, че те остават непроменени въпреки очакванията за плавно повишение и в контраст с развитието в останалите страни в Европа. На  форума д-р Владимиров отбеляза, че в България търсенето на ипотечни кредити е ниско – съотношението между ипотеки и брутен вътрешен продукт е 10%, докато в ЕС средното ниво е 40%, а в Нидерландия и Швеция надхвърля 90 на сто.

„Банковата система е свръхликвидна, а конкуренцията между банките не позволява повишаване на лихвите“, поясни той.

В подкрепа на дейността на фондация „Очи на четири лапи“, по време на форума на Imoti.net,  на сцената пред аудиторията се представи незрящият Ерол Йенер и разказа за помощта и подкрепата, която получава от неговото куче-водач. „Тобо е моите очи и не съм имал проблеми с придвижването в цяла Европа, защото пътувам постоянно“, сподели Йенер.

Панелът на тема „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“ с модератор Роселина Петкова – водеща на сутрешния блок „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria, представи на присъстващите какви са очакваните градоустройствени промени в столицата и какви са стъпките за изграждането на нови сгради в процеса по планиране в 21-и век.

„От 2009 г., когато е приет сега действащият ОУП на Столична община, няма реализирано нито едно ново трамвайно трасе. Забавянето в реализацията на транспортната обезпеченост оказва влияние върху инвестиционните намерения в отделните райони. Закъснение има и в плановата обезпеченост. През последните години работата е съсредоточена върху т. нар. Южен ринг заради бурното развитие на имотния пазар и на инвестициите в южната част на София, това коментира Димитър Андонов от общинското предприятие „Софияплан“.

Какви са възможностите за добре обмислено и практически приложимо планиране на българските градове представи арх. Любо Георгиев, ръководител на „Екипът на София“. По негови думи повторното използване на съществуващите сгради е по-устойчиво от екологична и икономическа гледна точка.

„При 25% до 40% празни жилища в София бих се запитал дали политиката да се правят нови проекти, които са и по-скъпи, тъй като са с най-голяма нужда от инфраструктура, е по-удачна от интегрирането, стимулирането и използването на тези жилища по начин, от който всички печелят, и с уважение към частната собственост. „Не е необходимо София да се разстила във всички посоки, не можем и да си го позволим“, коментира Георгиев.

Инж. Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), на сцената на събитието уточни, че посоката на развитие на града се определя от Общия устройствен план (ОУП).

Според него сложната административна уредба в София е значителна пречка пред строителните предприемачи и превръща получаването на строително разрешение в ад. „В София за покупката на терен, урегулирането му и изваждането на строително разрешение са нужни три-четири години, но капиталът не може да чака толкова време“, отбеляза председателят на Управителния съвет на НАСП.
 
Финал на дискусията постави темата за сертифициране на новото строителство, презентирана от Весела Вълчева-Макгий – директор пазарно развитие за централна и източна Европа, Green Business Certification Inc. (GBCI). Тя изтъкна, че не е необходимо сградата да бъде сертифицирана, за да е зелена, но за повече зелени сгради е нужно изискванията за обновяване на съществуващите и за новото строителство да се доближат до тези на водещите в света сертификационни системи.

„Преди десет години в България имаше три сертифицирани сгради, днес те са около 80“, допълни тя.

Бизнес дискусиите са част от програмата на Real Estate Business Forums, конкурсът, отличаващ най-добрите в сектора на недвижимите имоти спрямо изминалата година. Проектът се осъществява в унисон с цялостната мисия на водещата медия за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите.

Генерален партньор на Real Estate Business Forums & Awards 2024 е Пощенска банка. Проектът се организира с подкрепата на  Явлена недвижими имоти, ЕРА България, Unique Estates, New Estates, Националната асоциация на строителните предприемачи и Devin.

Институционални партньори на проекта са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Френско-българска търговска и индустриална камара, Международна федерация за недвижими имоти „FIABCI“, Камарата на строителите в България, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Камара на архитектите в България и Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вестник „Строител“ и Stolica.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
5
 
! Отговори
Заралия преди 1 месец
Редовно следя пазара на недвижими имоти в Стара Загора. По-смешен е от вестник Стършел. Прилично обзаведени апартаменти се отдават под наем 450 - 500лв/месец. Сходни апартаменти се продават за 100 000 евро и нагоре. Тоест 3 процента възвръщаемост на година без да смятам данъка (сгради + смет), такса за поддръжка на входа, обзавеждане и амортизация на жилището, празни месеци (без наемател)... Инвестиция та дрънка!
106
0
 
3
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Троен данък за празно жилище. Това е решението. Ще реши два проблема едновременно. Първо всички тарикати, които отдават под наем без да плащат данъци ще излязат на светло. Втория бонус е, че повечето празни жилища ще излязат на пазара за наеми/продажби.
105
4
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Пари като есенна шума. Индустрия като манифактура. Хората какво да си правят парите и още повече ще има, когато влезем в Еврозоната. Няма лошо! Жилищата да се раздадат на украинските мафиоти с големите джипове, защото те се бият вместо нас!
104
1
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До не сме единствени 108 Ето тук трябва да се пипнат законите.Да не може да се продават жилища без Акт 16 и задължителен срок за придобиването му.Да се забрани продажбата на зелено. Въведете ред. Хората страдат.
103
5
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Съгласно Конституцията частната собственост е неприкосновена и никой няма право да се разпорежда с нея , освем собственика .Нали си плащат данъците.НС не може да нарушава Конституцията.Същото се отнася и за отнетите автомобили от пияни.Автомобилите нямат вина и не може да се арестуват и продават. Това не е незаконно придобито имущество.Не обмислена работа и сега олеле, къде ще ги дяваме.Незабавно да се прекрати това изнудване.Има други законни начини за наказание.
102
2
 
6
 
! Отговори
не сме единствени преди 1 месец
Тези експерти да дадат акт 16 на жилищата на хората.Вижте блокове строени от ,,Тони и ЖОди".която днес не съществува..Ограбиха хората ,не довършиха и хората сами си довършват Чакаме повече от 15 години.Докога ще се правите на слепи?
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора от провинцията търсат и не може да вземат заради тия мощеници.
100
11
 
9
 
! Отговори
. преди 1 месец
Всички собственици на празни жилища в 6те най-големи града в България, трябва да плащат данък който да е мин 10-20 пъти повече отколкото ако се обитава жилището!
99
2
 
2
 
! Отговори
Джоко преди 1 месец
".... мениджър фронт офис .... " Този к***дън ли ви го рече ? Ао о о , вие БЪЛГАРСКИ учили ли сте или предпочитате на целувате з***дниците на чуждоезичниците ?
98
2
 
14
 
! Отговори
В ТВ-репортажи преди 1 месец
всички ние неколкократно видяхме случаи с роми, самонастанили се в чужди къщи по селата. Полицията Бог знае защо не можела да ги изгони, дори и когато собствениците си идват през лятото и не могат да влязат в дома си. Оказва се също, че ако наемател спре да плаща наема, не можеш да го накараш да напусне, защото тогава щели да те съдят за самоуправство! Трябвало да го издебнеш да не си е удома в деня, когато изтича договорът за наем и тогава да смениш бравата! Що за закони имаме наистина?
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.... Третият случай беше описан във вестник. Става въпрос за актьора Вл.Пенев, в чиято вила във Владая се самонастанил клошар и подлудил съседите с безобразията си. При това в тази вила собствениците живеели цяло лято, а през студения сезон също ходели там редовно. Дълго време актьорът не успял да се справи, включително и по времето, когато беше министър във временно правителство. Върнал си съсипания имот благодарение на това, че клошарят бил арестуван по време на кражба. Що за закони имаме?
96
1
 
11
 
! Отговори
Нищо не ни казват преди 1 месец
за тежък проблем, който също е свързан с жилищата. Вече няколко пъти чувам от различни свои познати за типове, самонастанили се в необитавано в момента жилище. Единият случай беше с апартамент на възрастна жена, отишла за няколко месеца в чужбина на гости на едното си дете. Другият случай - етаж от стара къща. Наемателите се изнесли през зимата, собственикът решил да изчака пролетта, защото бил нужен ремонт. Но роми се самонастаняват и няколко години не може да ги изгони. Третият случай беше ...
95
2
 
3
 
! Отговори
Миле преди 1 месец
Абсолютно съгласен !
94
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Миле Същото е и във Варна. Предполагам и в Пловдив е така. Всички големи градове бяха превърнати в грозни бетонни гета.
93
3
 
5
 
! Отговори
Миле преди 1 месец
А не за това ,че им харесва този грозен град ....роден съм в София инза мен това е най-грозния и безличен град, ако таботата не ме задържаше в него , ще избягам на секундата от тоз ***
92
1
 
16
 
! Отговори
Миле преди 1 месец
От 25%до40% има доста голяма разлика.Това показва,че хората говорят за неща ,които не знаят или няма как да се обосновят с факти.Да совия се застроява с невиждана скорост,строят се кооперации без паркоместа.Дали това е пране на пари или *** инвестиция не мога да кажа,но София започва да прилича на едно голямо гето. Защо , защото правителствата до сега направиха така,че София се превърна в град държава,а обърнаха гръб на всички други градове.Хората от цяла България идват в София, за да работят .
91
3
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Интересно, какво ли ще стане с всички тия жилища когато София престане да бъде столица?
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавам едностаен външен тоалет с изглед към Витоша- 300 000евро, вече имах 9 огледа- според писалите горе, на десетия оглед трябва да има сделка!
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще са празни? Нали цените отиваха до небето до преди седмица в шопардлъка? Нали беше мечтана (кална, мокра, студена и урродлива) дестинация? Пак ли друга песен запяхте?!
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В мига който лихвите отидат където им е мястото (6-8%) по ипотечни кредити и пазара не ще замръзне ами ще се вкочани.Как може ипотечен кредит в Германия да е на 7% а в ГанЮво да е на 2.5%?!?!На мен банката в Германия ми плаща лихва по едномесечен депозит 3.5% а в Бг ви дават таратанци. Що за скапана територия е това веее?!?!