Ваня Григорова: Няма 1 млн. лв. за "Топъл обяд", но за ремонти има

Тя призова СО да намери необходимите средства
22 мар 2024 13:37, Инна Ангелова
32
Ваня Григорова: Няма 1 млн. лв. за "Топъл обяд", но за ремонти има
снимка: БСП-София

Допълнителен 1 милион лева за "Топъл обяд" няма, коментира председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика от МК "БСП за България" Ваня Григорова. Тя предупреди, че средствата в бюджета на Столична община за общински болници и за заплати на медицинските работници са замразени.

Общинският съветник Диана Тонова заяви, че с проекта на бюджет за 2024 г. управляващите в Столична община орязват значително средствата за придобиване на дълготрайни материални активи в здравеопазването с аргумента, че заложеният бюджет за миналата година не е усвоен.

Представителите на ПП-ДБ-СС смятат, че голяма част от исканията на лечебните заведения за апаратура са необосновани. "Общинските болници работят в силно конкурентна среда и когато не разполагат с необходимото оборудване, пациентите отиват в частните болници. Ето например ангеографът на Втора градска болница е развален. Директорът търси апарат под наем или средства за нов, защото сега се налага да отказва прием на пациенти, които се пренасочват към частните болници в София.

А междувременно Столична община трябва да намери няколко милиона лева за дофинансиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Дори от икономическа гледна точка това е самоубийствено поведение на общинските власти", отбеляза Ваня Григорова.

Тя беше категорична, че за групата на МК "БСП за България" е недопустимо замразяването на средствата за допълнителни дейности на общинските болници на 10,5 млн. лв. Това е единственият начин СО да подпомогне болниците, които са търговски дружества, за да не бъдат санкционирани защото не изпълняват заложените в браншовото КТД трудови възнаграждения на лекарите и медицинските сестри.

"Голяма част от болниците в страната вече са надскочили договорените в КТД възнаграждения за медицинските сестри. В общини като Добрич например заплатите са в размер на 1800-1900 лв., а в столицата, в която уж възнагражденията са най-високи, тези специалисти получават по 1350 лв. месечни основни заплати. Настояваме зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев възможно най-скоро да изпълни обещанието си да направи план за осигуряване на необходимите около 7 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници, тъй като тези средства трябва да бъдат включени в бюджета на СО за 2024 г.", добави Ваня Григорова.

Тя призова заместник-кмета Иван Василев да се отзове на поканите на синдикатите в здравеопазването за разговор и да не допуска да се стига до протести на медицинските работници, за каквито намерения СО вече беше уведомена. Сред исканията на МК "БСП за България" са и допълнителни средства за ремонт на три отделения на Първа градска болница, ремонт на ясли, закупуване на оборудване за общински лечебни заведения, ремонт на Столичната библиотека, в която се разкриват филиали, но за ремонт и оперативна дейност средства не са заделени.

"Бюджет на застоя не ни е необходим, а виждаме, че непрестанно идват искания за средства за належащи ремонти, само на това заседание имаше две писма от ДКЦ-та за течащи покриви, които са ремонтирани през последните 5 години. Това е "ремонт на ремонта" в чист вид. Данъкоплатците са платили стотици левове за ремонти на покриви с твърде кратък живот, докато ние настояваме Столична община да намери отнякъде допълнителни 1 млн. лв. за програмата "Топъл обяд", за да не се налага бедните софиянци да се хранят с два пръста олио в порциона. Сега не само не им помагаме, а им вредим", заключи Ваня Григорова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: СОВаня Григорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за увеличаването на заплатата и многократно, ще каже ли нещо госпожа Григорова???
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
според мен всички общинки съветници в софия трябва да си дарят заплатите за топъл обяд начело с кмета
29
1
 
1
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Тази е родена за извращения, братчета, сигурно ако случайно излезе нейно видео в Хъба, ще е начело на най-търсените с месеци :D
28
0
 
9
 
! Отговори
Няма преди 1 месец
...по щедри от комунистите, когато трябва да се раздават чужди пари!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тегли чергата към нейния клан.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая пък кокошка с тия 10 000 лв заплата, да си дава от нейната заплата
25
0
 
13
 
! Отговори
182984 преди 1 месец
Платете с повишените заплати програмата топъл обяд ! Алчна левичарка.
24
0
 
4
 
! Отговори
от маалата преди 1 месец
убъвицъ
23
1
 
11
 
! Отговори
ммммм преди 1 месец
Да питам Ванчето, тя гласува ли увеличението на заплатите СОС със 70%? Май, да, и тя се прави на боркиня за справелдливост,ама като стане дума за заплати, всички в кюпа гласуват ЗА!
22
7
 
0
 
! Отговори
Лагрестин преди 1 месец
Добре,че в България все още се срещат добри хора,иначе земята ни щеше да стане лунен пейзаж.
21
4
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 1 месец
Досега на гербавия кмет и съветниците не им трябваха заплати,защото крадяха като за световно.Дано новите,с по-високите заплати не го правят.Предстои да видим.
20
2
 
10
 
! Отговори
Така,Ванче преди 1 месец
За тия от твоята боя,безплатен топъл обяд,за другите престоял студен кетъринг за по 7 лв.на ден.Нали логото ти за изборите беше"София за всички" Защо тогава не уточни кои са тези "всички".
19
6
 
1
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 месец
До АнонименКато ви гледам,безделниците по цял ден спамите глупости,така че ако някой не трябва да яде - това сте вие!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топлият обяд на мързеливците от гетата ще ги платиш от джоба си,а ремонти трябва да има,защото и столицата е заприличала на гето.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсят се и 2 милиона за "Студена бира" след "Топъл обяд"
16
2
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 1 месец
Е,то за бедните все няма,ама кметът и общинските съветници моментално искат да си вдигат заплатите.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ***, естествено, че за ремонти ще има! А който не работи, не трябва да яде, какво остава пък за топъл обяд!
14
2
 
9
 
! Отговори
Ей сладуранке преди 1 месец
Не се свени, покажи лилaвото вeнче де! Къде ти е усмивката, сладурче?
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая някога забила ли е един пирон в живота си или дай само да ходим от телевизия в телевизия и да плямпаме глупости,туй ни е работата.Не съм забравил ,че стартирала кариерата си като чистачка де !!!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да , вземи всичките пари и ги дай на бедните, но не забравяй да отделиш 99.9% от тях по ваши сметки. Нали м а с тиьо?