Бюджетът на столицата - за заплати, градини и паркинги

Ще бъде постигнат баланс във всички райони
29 мар 2024 20:30, Инна Ангелова
4

Вчера СОС прие новия бюджет на столицата.  ПП-ДБ, ГЕРБ и “Спаси София” го одобриха - “а” гласуваха 45 общински суветници срещу 15 “против”.Общият бюджет на София е над 2,5 млрд. лева.

"Бюджетът ни е наистина много добър, успяхме да постигнем страхотен баланс между инвестиции в инфраструктура и социални услуги. Колегите също оцениха факта, че положихме тези усилия. Този път взехме насериозно процеса по предлагане и интегриране на предложенията на останалите партии. Доста от техните предложения намериха място и в нашия бюджет - тези, които отговарят на нашата управленска визия", каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова.
 
В студиото на  Bulgaria ON AIR Ангелова заяви, че в бюджета се открояват предизборните птиоритети на ПП-ДБ. “Това е строителството на детските градини - 41. Също така големите етажни паркинги на метрото", допълни Ангелова.

От думите ѝ стана ясно, че ще се проектират и 17-етажни паркинги в кварталите. "С 10 млн. лв. увеличаваме средствата за районните администрации, междублокови пространства и зелени площи. Гледали сме да има баланс в абсолютно всички райони. Това, което е важно за детските градини, е, че включихме доста повече пари за проектиране. За съжаление, няма готови проекти и няма разрешителни за строеж", подчерта общинският съветник.

Ангелова поясни, че капиталовата програма е подробна: "Около 600 обекта има вътре. И не става въпрос за изграждане на нова инфраструктура, а става въпрос и за ремонтни дейности. Голяма част от училищата и детските градини не са в чудесно състояние".

Общинският съветник коментира, че ще има увеличение на заплатите в детските ясли и училища, както искаха протестиращите. "Това искане ще бъде удовлетворено, техните заплати ще се увеличат с 35% от 1 април. Осигурили сме 15 млн. лв. ГЕРБ вчера пък искаха да гласуваме отделно искането на медицинските сестри, тоест допълнително да увеличим бюджета, въпреки че ние имаме парите от държавата и това е държавно делегирана дейност. Неслучайно ние гласувахме "въздържали се" по това предложение, тъй като вече има намерени средства и няма смисъл ние да товарим общинския бюджет", коментира Емилия Ангелова.

Заплатите на служителите от градския транспорт също ще бъдат увеличени с 15%. "Имаме голям недостиг на водачи. Освен увеличението на заплатите, ние искаме да им помогнем с редица социални придобивки, като например да получават допълнителна точка за влизане в детска градина, да има адекватни тоалетни на края на техния пробег. Говорим за общежития, които може да осигурим, тъй като голяма част от служителите пътуват сутрин", коментира гостът.

СОС са приели и глоби за общинските съветници: ако не се явиш в дадена комисия, санкцията ще е 500 лв., а ако се пропусне заседание - 1000 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: СОСувеличениебюджет
Още от София
Кметът на "Триадица": Около 1000 деца остават извън градините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
София преди 4 седмици
Да се увеличат заплатите на Държавните Служители ! Не може разни неграмотници да вземат по 5к заплати , а Държавни Служители със докторати да вземат 1к заплата. Това е недопустимо ! Ще сезираме Европейския Съд за правата на човека ако трябва.
2
1
 
1
 
! Отговори
Бгг преди 4 седмици
Топлофикация София и метрото им се финансират от държавния бюджет. Предполагам има и други , но за тези двете знам със сигурност.
1
0
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 4 седмици
Виждам, че вокил ви притеснява, но забравяйте за зурван...:)))